Troostplek achter woonzorghuis Ter Meersch
Op zaterdag 23 oktober werd de stille plaats op de weide achter het woonzorghuis Ter Meersch in Avelgem officieel geopend. De groene Troostplek, een initiatief van Ferm, wordt een gemeenschappelijke plek voor mensen die worstelen met verdriet.
De Troostplek werd geïnstalleerd in de groenzone achter het Woonzorghuis Ter Meersch, in de Leopoldstraat 26. Op zaterdag 23 oktober vond de officiële voorstelling plaats voor het publiek. De Troostplek wordt een ankerpunt voor mensen die moeite hebben met het verwerken van verdriet.
Brief van minister
Het gemeentebestuur ziet deze omgeving als een gemeenschappelijke plaats waar inwoners tot rust kunnen komen in de natuur. Er werd een zitbank geplaatst die een mooi uitzicht biedt op de Scheldemeersen. Met het aanplanten van veel groen wil men tijdens elk seizoen kleur geven aan deze rustgevende ruimte.
Het gemeentebestuur ontving een brief van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). De minister wou het initatief van vrouwenorganisatie Ferm onder de aandacht brengen. Met de campagne PlantTroost wil Ferm troostplekken inrichten.
Het gemeentebestuur besliste om dit project mee vorm te geven en stelde een werkgroep samen. “Naast financiële ondersteuning hielpen we ook met het zoeken naar een ideale locatie”, zegt schepen van Welzijn Sandra Platteau (Tandem).
“Deze groenzone is ervoor gemaakt. Wanneer alles in bloei staat, zal deze Troostplek er heel mooi uitzien. Het is een plaats die uitnodigt om verhalen te delen met elkaar.”
Kracht putten uit gesprekken
Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen alleen of in beperkte kring afscheid moeten nemen van dierbaren. Deze plek biedt een meerwaarde voor mensen die rouwen.
“Bezoekers vinden er mensen die ook verdriet hebben, dat nodigt uit om naar elkaar te luisteren. Maar dit concept gaat uiteraard breder. Men kan ook rouwen om het verlies van een relatie of een job. Uit een goed gesprek kunnen inwoners kracht putten om door te gaan.”
Kunstwerk
De lagere scholen uit de buurt kregen een brief met de vraag of hun leerlingen tijdens de lessen rond rouw en verdriet een kei konden beschilderen. De technische dienst zal deze keien een plaats geven aan de zijkanten van het wandelpad om de plek extra kleur te bieden.
“Het is de bedoeling om dit concept om de zes jaar te herhalen, zodat ieder kind tijdens zijn schooljaren de kans krijgt om letterlijk zijn of haar steentje bij te dragen”, vertelt Platteau.
Het gemeentebestuur wil ook de kunstacademie GAVKA erbij betrekken. “We willen dat de academie een kunstwerk ontwerpt voor de Troostplek. Het is de bedoeling dat bezoekers een boodschap op een lint kunnen schrijven, en dat nadien aanbrengen op het kunstwerk. Door de wind zal dit een mooie dynamiek opleveren.”
1 november
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier