Transfo heeft met picknick-plaats een nieuwe hotspot

Het nieuw meubilair werd meteen uitgetest. Ook de ruimte van het oude zwembad werd vrijgemaakt. (foto GJZ) © geert vanhessche
Redactie KW

De Transfosite heeft er met een mooie picknickplaats een nieuwe hotspot bij. Deze werd ingericht aan de ingang van de site langs het kanaal. Tevens werd de zone aan het naastgelegen oude waterbassin, helemaal opgeruimd. De betonplaten verdwenen zodat het zicht op de site veel mooier is.

Dit rustpunt betekent een grote meerwaarde voor de vele recreanten die fietsend de regio ontdekken. Volgens gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu zit onze regio duidelijk in de lift bij de fietstoeristen. “We telden vorig jaar maar liefst 2,3 miljoen fietsers in de Leiestreek, wat een stijging van 5 procent betekent bij het jaar daarvoor. Over heel West-Vlaanderen telden we in 2023 maar liefst 7,1 recreatieve fietsers.”

Transfo is en wordt nog meer een knooppunt voor de vele fietsers in de Leiestreek en wordt ontsloten door een aantal nieuwe of vernieuwde fietsroutes. Denken we maar aan de Blauwe Ruitfietsroute, de Scheldefietsroute en het fietsnetwerk Leiestreek.

Uniforme inrichting

De aanleg van de rust- en picknickplaats past binnen het project ‘Beleef West-Vlaanderen’. “Bedoeling is dat we op de provinciale routes en fietsnetwerken plaatsjes zoals deze inrichten. Uit een bevraging bleek immers dat dit bij veel fietsers en wandelaars als een gemis ervaren werd. Nu investeren we in minstens één nieuwe picknickplaats in elke gemeente. Tegen eind 2025 moeten alle locaties ingericht zijn”, aldus de gedeputeerde. Westtoer liet een catalogus van terreinmeubilair ontwikkelen door topdesigner Stefan Schöning. “Alle projecten binnen dit project gebruiken meubilair uit deze catalogus. Op deze manier wil Westtoer bijdragen aan een meer kwalitatieve en uniforme inrichting van de recreatieve buitenruimte”, besloot de gedeputeerde.

In Zwevegem werd ook beslist de zone rond het waterbassin, vlak naast de picknickruimte, een opfrisbeurt te geven. Zo werd onder andere de betonnen afsluiting verwijderd en werd het geheel ook mooi aangelegd.

Het geheel kost ruim 52.000 euro, waarvan 48 procent ten laste van Westtoer en de rest door de gemeente betaald werd. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier