Tot 3.000 euro te winnen voor buurtproject in Kortrijk

Antwerpen won in 2023 een grootschalig inclusief buurtfeest © Hoplr
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Abdijbier Affligem en het sociale buurtnetwerk Hoplr zetten voor de tweede maal hun maatschappelijk actie op poten, dit voor de eerste keer in Kortrijk. Via de website van Hoplr kunnen locals een maand lang ideeën indienen die hun buurt hechter maken. Een project wordt uitgekozen en krijgt tot maximaal 3.000 euro om het te realiseren.

“Onderzoek toont aan dat je gezonder en blijer wordt als je in een hechte buurt woont. En Hoplr en abdijbier Affligem delen dezelfde passie voor het bouwen en onderhouden van sterke lokale gemeenschappen” klinkt het bij Jennick Scheerlinck, founder en CEO Hoplr. Iets wat ook Dom Franco, monnik in de Affligem abdij, onderschrijft. “De Affligemse abdijgemeenschap is dan wel kleiner dan vroeger, de verbindende en ondersteunende rol die ze wil spelen is even groot gebleven. Deze samenwerking met Hoplr is één van de initiatieven van de abdij om een extra steentje bij te dragen aan het lokale sociale weefsel.”

Een zorgvuldig uitgekozen jury – bestaande uit Jennick Scheerlinck (oprichter en CEO van Hoplr), Sebastiaan De Meester (woordvoerder bij moederbedrijf Alken-Maes), Héloïse Richard, Joyce Loir en Herman Toch – beoordeelt de ingezonden projecten. Pakt het een droom of een uitdaging van de buurt aan? Heeft het een positieve impact op de buurt? Brengt het buren samen? Dat oordeel wordt geveld door deze vijf juryleden.

Inspiratie nodig? In 2023 wonnen in respectievelijk Antwerpen, Brussel, Gent, en Namen een grootschalig inclusief buurtfeest, een buurtconcert in alle talen die de lokale bewoners spraken, een inzamelactie van kledij voor kwetsbare buren en panelgesprekken om het vrijwilligerswerk in de buurt nog meer te laten aansluiten bij zij die het het meest nodig hebben. Alle vier ontvingen ze de som van 3.000 euro.

Via deze link kunnen locals hun project indienen, tot en met vrijdag 26 mei. De winnende initiatieven die elk tot maximaal 3.000 euro kunnen winnen (één per stad) worden vrijdag 31 mei, op Burendag, bekendgemaakt. Naast Kortrijk loopt de actie ook in Affligem, Waterloo en Brussel.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier