Torhoutse tweelingzussen trouwen op schrikkeldag: “Met Game of Thrones als thema voor het feest”

Van links naar rechts net vóór de start van de kerkelijke huwelijksviering in Torhout: Robbe Vervaele en Tine Verplancke en tweelingzus Sara Verplancke en Jonas Vanheers. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het is op zich al speciaal als tweelingzussen op hetzelfde moment en in dezelfde kerk trouwen. Maar als ze dat bovendien op een schrikkeldag doen, wordt het helemaal bijzonder. Het huwelijk van de 29-jarige tweeling Sara en Tine Verplancke op donderdagavond 29 februari in Torhout mag dan ook als een uitzonderlijke gebeurtenis beschouwd worden.

De dienst ging om 17.30 uur van start in de kerk van Sint-Jozef Arbeider op de Torhoutse wijk Driekoningen, waaruit Sara en Tine oorspronkelijk afkomstig zijn. Sara is in het spreekwoordelijke bootje gestapt met Jonas Vanheers (30) uit Beernem en Tine met Robbe Vervaele (26) uit Slypskapelle, een dorpje nabij Moorslede.

Maar om de vier jaar bloemen geven

Beide koppels zijn eerder al voor de wet getrouwd. Sara en Jonas, die in de Akkerwindestraat in Torhout wonen, deden dat op 16 januari 2021 en Tine en Robbe, die in de Felix Timmermanslaan in Lichtervelde wonen, op… 29 februari 2020 – jawel, ook een schrikkeldag. “Zowel voor onze wettelijke als ons kerkelijke huwelijksverjaardag moet ik Tine dus maar om vier jaar bloemen geven”, grinnikt Robbe. “Dat is een serieuze besparing.”

“Of onze mannen inspraak hebben gehad? Euh, we hebben in hun plaats beslist”

“Sara en ik zijn niet voor niets eeneiige tweelingzussen”, zegt Tine, die een ware spraakwaterval is. “We zijn het over veel dingen eens, hebben samen volleybal gespeeld bij VKt Torhout, tennissen samen bij TC Thille in Lichtervelde en noem maar op. Zowat elke dag sturen we elkaar berichtjes. Al een hele tijd hadden we het plan opgevat om op 29 februari 2024 op hetzelfde moment voor de kerk te trouwen. Of onze mannen inspraak hebben gehad? Euh, we hebben in hun plaats beslist.” (lacht)

Alles in het thema van de fantasy-reeks

Na de kerkelijke dienst van donderdagavond staat er een kleine receptie op het programma. Het eigenlijke avondfeest voor familie en vrienden is dan op vrijdagavond 1 maart voorzien. Alle feestelijkheden hebben plaats in het Kasteel d’Aertrycke, ook op de wijk Driekoningen. Met als thema Game of Thrones.

“We zijn allen grote fan van die fantasy-tv-serie”, aldus Sara. “Zelfs tijdens onze huwelijksmis zaten er kleine verwijzingen naar de reeks. Dat was te merken in het misboekje dat we gemaakt hebben. De ingestudeerde openingsdans van vrijdag gebeurt overigens op het introlied van Game of Thrones. En de versieringen op de tafels verwijzen naar de beroemde serie. Met onder andere naamkaartjes in kalligrafie. We maken er een uniek feest van. Alleen voor onze trouwkleding hebben we het thema laten varen. In fantasy-kleren trouwen, zou een brug te ver zijn geweest.” (lacht)

Drie van de vier jonggehuwden lijden aan diabetes

Opmerkelijk: drie van de vier jonggehuwden lijden aan diabetes type 1: Sara, Tine en Jonas. “Misschien raar, maar ook dat schept een band”, zegt Tine. “We kunnen altijd bij elkaar terecht als de ziekte haar vervelende kantjes toont. Ook Robbe is trouwens erg begripvol. Hij is de enige die zich geen insuline moet toedienen.”

Sara is boekhoudster in het Torhoutse kantoor 4-You Consult van haar vader Wim. Tine van haar kant geeft les: wiskunde en geschiedenis aan de Prizma-middenschool in Izegem. Jonas werkt dan weer als projectbegeleider bij Kopelino in Beernem, een zaak gespecialiseerd in houten bijgebouwen. Robbe ten slotte is beroepsmilitair. Hij is onderofficier bij de landmacht, maar werkt als elektromecanicien op de marinebasis van Zeebrugge, waar hij voor het onderhoud en de herstellingen in de garage instaat.

Tot op zekere hoogte onafscheidelijk

“De meeste zaken voor het huwelijksfeest hebben onze vrouwen geregeld”, zeggen Jonas en Robbe. “We hebben niet veel meer moeten doen dan overal mee instemmen (geschater). Doordat Sara en Tine een tweeling zijn, staan we als koppels heel dicht bij elkaar. We leiden natuurlijk ons eigen leven, maar tot op zekere hoogte zijn Sara en Tine onafscheidelijk. Een eeneiige tweeling is en blijft bijzonder.”