Torhoutse kaasmeester start eigen zaak in lekkere kaasplanken

Carine Carrette kan terugvallen op 20 jaar kaaservaring.©Johan Sabbe
Carine Carrette kan terugvallen op 20 jaar kaaservaring.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Uiteráárd heeft ze er kaas van gegeten. Al zo’n 20 jaar werkt de Torhoutse Carine Carrette in de kaassector en sinds 2017 bezit ze het diploma van kaasmeester. Nu is ze in bijberoep met een eigen zaak in kwalitatieve kaasplanken gestart: Cheese@home. Een winkel heeft ze niet, maar iedereen kan het lekkers bij haar thuis in de Waterhoekweg afhalen of in Torhout en alle buurgemeenten gratis aan huis laten leveren.

Carine (46) is net als haar man Anthony Descheemaecker (46) goed bekend bij voetbalclub KM Torhout, want beiden helpen al eens een handje in café De Velodroom bij het voetbalstadion in de Bruggestraat. Ze hebben een dochter Michelle (21), die zich met plezier over de marketing en de overzichtelijke website van Cheese@home ontfermt.

Een uit de hand gelopen hobby

Carine is al zowat 20 jaar in de kaasbranche actief. Ze werkt bij de groothandel Rafina in Lauwe, die zowel kaas als fijne vleeswaren levert aan voedingszaken van alle slag, van bakkerijen tot kruidenierswinkels en slagerijen. Ze is verantwoordelijk voor de kaasafdeling van Rafina, doet het stockbeheer, bezoekt beurzen, beoordeelt kazen en adviseert een team van zeven handelsvertegenwoordigers. Alles samen zijn er om en bij de 50 mensen bij Rafina in dienst, dus geen kleine speler op de markt. Via die groothandel kan Carine de kazen voor haar Cheese@home aan de bron kopen.

“Mijn hele leven al ben ik gefascineerd door alles wat met voeding en koken te maken heeft”, zegt ze. “Via mijn werk heb ik de kans gekregen om me specifiek op kaas toe te leggen. Met Rafina halen we kazen van overal in Europa: gigantisch veel soorten.”

“Vroeger droomde ik van een eigen kaaswinkeltje, maar ik ben van dat idee afgestapt. Cheese@home laat me toe om mijn ding te doen zonder in een winkelruimte te moeten investeren. Eigenlijk is dit een uit de hand gelopen hobby. Voor de kaasplanken die ik verkoop, kies ik elke kaas met zorg uit. Als ik het resultaat zie, geeft mij dat een goed gevoel.”

“Voor mijn klanten zijn alleen de beste kazen goed genoeg. Alles doe ik met grote liefde voor mijn vak.”

Ik doe niets liever dan mijn passie voor kaas met anderen te delen

“Kaas is niet goedkoop, maar ik probeer prijs-kwaliteit het best mogelijke aan te bieden. De mensen bestellen via mijn website of telefonisch en kunnen de gevraagde kaasplanken bij mij komen afhalen of bij hen thuis laten leveren. In principe enkel op vrijdag, zaterdag en zondag. Om het beheersbaar te houden.”

“Ik doe voor Cheese@home alles zelf en kan op die manier de kwaliteit garanderen die ik nastreef. Ik kan ingaan op specifieke wensen van klanten en maak uiteraard gebruik van mijn jarenlange ervaring. Ik probeer ook de kazen uit de eigen streek een kans te geven, want we mogen de lokale producten zeker niet onderschatten. Alleen broodjes lever ik niet.”

Tweemaal kaasavond in ijsboerderij

Carine biedt met Cheese@home drie soorten kaasplanken aan, altijd met 300 gram kaas per persoon, de nodige uitleg en als garnituur een mix van noten, gedroogde vruchten en fruit.

De basisversie kost 12 euro per persoon, de veel gekozen versie met streekkazen 14 euro, de luxeversie met topkazen 17 euro. Er is ook huisgemaakte picon verkrijgbaar. “Volgens een aloud recept uit de grensstreek”, vertelt Carine. “De samenstelling is vanzelfsprekend een heel goed bewaard geheim (lacht) . Wie de picon proeft, is er meestal direct aan verknocht. Ik verkoop hem ook met bijhorende kazen. Perfect om gezellig te aperitieven. Mijn man Anthony is alvast grote fan.”

In het najaar, op woensdag 10 en vrijdag 12 november, pakt Carine voor het eerst uit met kaasbuffetavonden in het ijssalon van IJsboerderij ’t Moereveld in de Moereveldstraat. Met uiteraard een ambachtelijk ijsje als dessert.

Expert inzake kazen uit binnen- en buitenland

Jarenlange ervaring in de sector en toch besloot Carine pas vrij recent om de opleiding tot kaasmeester te volgen. Ze deed dat via afstandsonderwijs en behaalde het diploma in 2017 met verve.

“Een kaasmeester is een expert inzake kazen uit het binnen- en het buitenland”, aldus Carine. “Ik heb in Gent examen moeten afleggen en dat lukte prima. Het is de bedoeling dat je als kaasmeester mensen kunt adviseren welke kazen er het best bij hun smaak passen. En hoe ze de kaas ideaal serveren. Ik doe niets liever dan mijn passie voor kaas met anderen te delen. Er bestaan ongelofelijk veel soorten kaas, elk met hun unieke smaak en verhaal. Voor de kaasplanken selecteer ik ze zorgvuldig en maak dat ze perfect afgerijpt zijn. Geen half werk!”

Carine is ook bereid om kaasavonden voor verenigingen te verzorgen, al zal dat pas zijn voor als corona definitief verslagen is.

“Nu spits ik me helemaal toe op de kaasplanken”, zegt ze. “Sowieso is dat al ruim werk genoeg.”

Info: Cheese@home

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier