Torhouts pop-upconcept Santeboetiek straks op twee plaatsen

Bij het Kasteel Ravenhof de creatieve ondernemers en de organisatoren en gastheren van Santeboetiek. © Foto JS
Johan Sabbe

Het pop-upconcept Santeboetiek, dat vorige zomer voor het eerst door het stadsbestuur in het mooie Kasteel Ravenhof aan de Ravenhofstraat georganiseerd werd, is in juli en augustus aan zijn tweede editie toe. En hoe, want er wordt een extra locatie aan het initiatief toegevoegd. Straks wordt de unieke grafelijke site ‘s Gravenwinkel eveneens door een creatieve ondernemer ingepalmd.

Het domein ‘s Gravenwinkel is eigendom van de familie d’Aussy, vooral bekend van de gelijknamige veevoederfabriek. Die stelt het historische gebouw met de schitterende tuin in de Fraeysstraat ter beschikking van Santeboetiek. De site is sinds 25 februari 2011 een beschermd monument en wordt opgenomen in de plannen van de stadskernvernieuwing, al heeft de stad nog geen koopovereenkomst met de eigenaars afgesloten.

Visbistro en lounge

Het cateringbedrijf Prêt-à-manger uit Pittem zal komende zomer in dat unieke kader van het domein ‘s Gravenwinkel een visbistro en lounge runnen. Beide zijn vanaf woensdag 27 juni tot en met eind augustus dagelijks open van 11 tot 23 uur, behalve op maandag.

Prêt-à-manger werd in 2006 opgestart door Claude Deruyck en Karin De Craemer en is uitgegroeid tot een gerespecteerde cateraar. Dat belooft voor het culinaire aanbod in ‘s Gravenwinkel. “Het is de bedoeling om het allemaal heel democratisch te houden”, zegt Claude. “Het zal zeker lekker en verzorgd zijn, maar absoluut zonder gekke prijzen te vragen.”

In het Kasteel Ravenhof, waar zich het Museum Torhouts Aardewerk bevindt, kan er van vier pop-upinitiatieven genoten worden. “Met The Message Ginbar komt er een oude bekende terug”, aldus burgemeester Kristof Audenaert. “Voor het tweede jaar op rij wordt de bar gerund door Heinz Van Roye, de Brugse fotograaf die ook gin- en whiskykenner is. Hij brengt net als vorige zomer zijn unieke pop-up naar Torhout. Hij serveert er onder meer zijn eigen huisgin The Message. De bar – in het kasteel en op het terras met zicht op het Ravenhofpark – is dagelijks van 14 tot 23 uur open, behalve op maandag.”

Ballonnen en keramiek

Tamara D’haene uit Wijnendale start vanaf 7 juli in de gobelinzaal van het kasteel de zaak Tamara’s Ballonnen- en Geschenkenshop. Die is dagelijks open van 13.30 tot 20 uur, behalve op maandag.

De twee andere pop-ups hebben een link met het aardewerkmuseum. Vooreerst is er Kathy Bruyneel, een kunstenares met liefde voor aardewerk. Zij creëert in het kasteel een eigen pottenbakkerijtje en laat onder andere tijdens verjaardags- en vrijgezellenfeesten jong en oud met de handen in de klei vertoeven. Dat gebeurt enkel na afspraak.

Tot slot is er vanaf 4 juli de zomertentoonstelling van de designers Nestor & Rotsen. Zij maken functionele, kunstzinnige objecten met keramiek: vooral meubelen. Ze zullen hun eigentijdse collectie confronteren met het aloude aardewerk uit het museum. Ervan genieten, kan van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 en 17.30 uur. Nestor & Rotsen genieten serieuze naam en faam.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.