Torhouts koppel bedenkt bordspel in functie van logopedie

Zeggen dat Stijn Vanthournout en zijn vrouw Astrid Vanvyaene ondernemend zijn, is een understatement. Het koppel, dat in de Rozeveldstraat woont, is alleen al professioneel op zoveel verschillende vlakken bezig, dat je er de tel bij kwijt geraakt. Zopas hebben de dynamische Torhoutenaren zelfs een eigen gezelschapsspel ontworpen: een bordspel voor de wereld van de logopedie.

Logopedist Astrid Vanvyaene en haar man Stijn Vanthournout met hun bordspel in vrolijke donutvorm. © Foto JS

Stijn (34) en Astrid (33) zijn beiden geboren en getogen Torhoutenaren. En ze zijn in de stad van hun jeugd blijven wonen. Astrid is in juni 2006 als logopedist afgestudeerd en heeft daarnaast vanaf 2011 met succes de studies van bachelor in de toegepaste psychologie gevolgd. Ze werkt deeltijds in het revalidatiecentrum Overleie in Kortrijk, waar ze het team coördineert dat zich over de cliënten met autismespectrumstoornissen (ASS) ontfermt. Daarnaast heeft ze thuis in de Rozeveldstraat als logopedist en psychologisch consulent haar eigen praktijk De Kei. Ze is samen met Stijn voorts al zowat tien jaar een van de dragende krachten van de vzw Logopedia van en voor logopedisten.

Van potterie tot Stain

Stijn hoeft inzake overvloed aan activiteiten niet onder te doen voor zijn vrouw. Hij is grafisch ontwerper van opleiding en studeert momenteel ook toegepaste psychologie. Hij oefent deeltijds een marketingjob uit bij Pot & Deco, de zaak in potterie en decoratie in Diksmuide. Daarnaast runt hij zijn zelfstandige eenmanszaak Stain, het Engels voor vlek en tegelijkertijd een verwijzing naar zijn voornaam. Met Stain werkt hij als grafisch ontwerper vooral voor de Lumière Groep in de filmwereld. Hij ontfermt zich over het ontwerp van de website, de banners voor activiteiten, enzovoort.

En Stijn doet eveneens al sinds de start zijn deel voor de vzw Logopedia, het forum voor logopedisten dat door zeven mensen gedragen worden, onder wie hij en Astrid.

Vzw Logopedia en MTRL

Logopedia stelt op een overzichtelijke manier een schat aan logopedisch therapiemateriaal ter beschikking van de logopedisten die lid van de vzw zijn. De vzw heeft een webshop, waarin de producten van MTRL verkocht worden, nóg een initiatief van Astrid en Stijn. MTRL staat voor het woord materiaal, maar dan zonder de klinkers erin. Of voor: Maakt Therapie Reuze Leuk. MTRL bedenkt origineel logopedisch therapiemateriaal en laat het vervaardigen, waarna het via de webshop van Logopedia verkocht wordt.

Gericht op kinderen

“Het klinkt voor buitenstaanders wellicht wat ingewikkeld”, lachen Stijn en Astrid. “Maar wij zien door de bomen het bos nog, hoor. Zopas hebben we een eigen product voor MTRL bedacht: een bordspel. Het heet Het Sprinkelspel en is specifiek voor het gebruik door logopedisten bedoeld, vooral gericht op kinderen. We zijn beiden spelletjesfanaten en dus hebben we met veel plezier aan het ontwerp van het spel gewerkt. We hebben het bord in de vorm van een kleurrijke donut laten maken. Ons Sprinkelspel is dus op donuts gebaseerd, wat het voor de kinderen leuker maakt.”

“Want wees maar zeker: logopedie op een speelse wijze loont. Als de kinderen met plezier naar een logopediesessie komen, bereik je betere resultaten. Ons spel wordt gespeeld met dobbelstenen met de cijfers 1, 2 en 3, pakjes kaarten met opdrachten en pionnen waarop er kleine ringetjes in donutvorm geschoven kunnen worden. In principe speel je het maar met z’n tweeën. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar met een logopedische problematiek.”

Voor info: www.logopedia.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.