Torhout vertegenwoordigd op de Olympische Spelen in Tokio

Hugo Kerkhove, zijn vrouw Trui Vlieghe en hun dochter Marjoleine met twee van hun gefokte raspaarden. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Knijp gerust even in uw arm mocht u het niet geloven en denken dat u droomt. Want het klopt echt wel: de laatste week van juli is Torhout vertegenwoordigd op de Olympische Spelen in Tokio. Niet door een mens weliswaar, maar door een paard. Uit de fokstal van Hugo Kerkhove en zijn vrouw Trui Vlieghe.

Het dier, een ruin, heet Hot Chocolate van de Kwaplas en is eigendom van amazone Isabelle Pinto, die met het paard tot het Franse nationale team behoort dat in Tokio de dressuur rijdt. Van de Kwaplas is de stalnaam die verwijst naar de fokkerij van Hugo en Trui. Het koppel woont namelijk in de Torhoutse Kwaplasstraat, waar het zijn landbouwbedrijf heeft, en geeft al zijn gefokte raspaarden die toepasselijke toevoeging aan de naam.

Al bijna 40 jaar raspaarden fokken

Hugo en Trui, beiden 61, hebben vier kinderen: de zonen Sebastiaan (36) en Alexander (35), die de bekende bakkerij Kerkhove runnen, en de dochters Marjoleine (34) en Annebelle (30). Marjoleine woont en werkt op de boerderij van haar ouders: in eerste instantie een varkensbedrijf, aangevuld met enerzijds runderen van het wit-blauw ras (voor het vlees) en anderzijds de paardenfokkerij, die sinds de start bijna 40 jaar geleden internationale faam en uitstraling geniet.

“Het fokken van Belgische warmbloedpaarden, specifiek voor de dressuurdiscipline, is omstreeks ons huwelijk in 1983 klein gestart, maar heeft almaar grotere proporties aangenomen”, zegt Hugo. “Niet zozeer qua aantallen, maar qua bekendheid. Dat een van onze paarden nu naar de Olympische Spelen mag, is de kers op de taart. Voor ons is dit een gigantische eer en voor onze stal een visitekaartje dat kan tellen.”

Dat Hot Chocolate van de Kwaplas naar de dressuurwedstrijd in Tokio mag, is voor ons een gigantische eer

Hugo en Trui deden in hun jeugdjaren beiden aan paardrijden. Ze waren lid van de plaatselijke Landelijke Rijvereniging Sint-Rembert. Zo zijn ze in de fokkerij gerold. In 1992, toen ze volop met de uitbouw van hun fokstal bezig waren, konden ze een topper op de kop tikken: Jankonda, een paard met Duits bloed uit de vermaarde Blankenese stam, die teruggaat tot 1883. Die merrie leverde de Torhoutenaren veulens van topniveau op. Ze werd in 1996 trouwens zelf nationaal kampioen exterieur bij de vierjarigen. In dergelijke competitie beoordeelt de deskundige jury de paarden op hun uiterlijk, voornamelijk hun lichaamsbouw.

“Zulke prestaties motiveren je om het fokken nog te verfijnen en er extra energie in te investeren”, vult Trui aan. “Je moet op de eerste plaats je paarden graag zien, maar dat volstaat uiteraard niet om succes te boeken. Er zijn ervaring en kunde nodig.”

“Bij het fokken van onze merries is de keuze van de hengst bijzonder belangrijk”, pikt Hugo in. “Het voortplanten gebeurt tegenwoordig uitsluitend via kunstmatige inseminatie. We opteren meestal voor het zaad van tophengsten uit Nederland en Duitsland. De juiste genetische combinatie is bepalend voor de kwaliteit van de veulens. Al speelt bij de dressuur- en andere sportpaarden natuurlijk ook de ruiter een belangrijke rol. Die moet perfect op zijn of haar paard zijn ingespeeld. Een paard is een intelligent dier, dat je op een subtiele wijze moet zien te behandelen.”

De wedstrijd via livestream proberen te volgen

Hugo en Trui hebben uit hun stal Van de Kwaplas intussen raspaarden lopen in onder meer België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zweden, maar ook in de Verenigde Staten en China.

“Dat Hot Chocolate van de Kwaplas met het Franse team voor de Olympische Spelen geselecteerd is, mag geen verbazing wekken”, zegt Hugo. “Frankrijk is een van de paardenlanden bij uitstek. En Isabelle Pinto is net als haar man Carlos bijzonder ervaren in de ruitersport. Twee toppers!”

Of het paar uit de Kwaplasstraat van plan is om het dressuuravontuur van hun paard in Tokio te gaan volgen? “Neen, want er is door corona geen publiek toegelaten”, lacht Hugo. “Dus kunnen we ons de verre verplaatsing besparen. Als het enigszins kan, zullen we de wedstrijd wel via livestream proberen te bekijken. Een van onze paarden op de Olympische Spelen: dat is echt wel een succes dat velen in het wereldje ons benijden. We hebben ons van bij de start van onze stal in de jaren tachtig meteen toegelegd op het fokken van dressuurpaarden en dat heeft geloond. Nochtans was dit tegen de provinciale trend in, want West-Vlaanderen spitst zich vooral op de springpaarden toe. Wat ik vreemd vind, want dressuur is een prachtige discipline. De combinatie paard-ruiter is een streling voor het oog.”

Info: Stal Van de Kwaplas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier