Torhout verleent extra coronasteun aan verenigingen

Na eerdere hulpmaatregelen voorziet het stadsbestuur extra materiële en financiële coronasteun voor de erkende Torhoutse verenigingen. Ook wordt het gratis gebruikmaken van de stedelijke accommodatie verlengd. Dit alles heeft de gemeenteraad maandagavond goedgekeurd.

De sportclubs, waaronder Houtland Atletiekclub, mogen tot eind augustus de stedelijke accommodatie gratis blijven gebruiken.©Johan Sabbe
De sportclubs, waaronder Houtland Atletiekclub, mogen tot eind augustus de stedelijke accommodatie gratis blijven gebruiken.©Johan Sabbe

Concreet werd er groen licht gegeven voor een bijkomend steunfonds van 55.000 euro, te verdelen onder de erkende plaatselijke verenigingen die extra kosten hebben moeten maken en/of hun inkomsten zagen inkrimpen als gevolg van de coronacrisis.

Maximum 3.000 euro toelage per vereniging

Het project Torhout Helpt loopt al van toen corona zowat een jaar geleden uitbrak. In de periode van 1 maart tot en met 31 augustus 2020 werd er 136.000 euro steun aan de verenigingen uitgereikt. Daarnaast stelde de stad hygiënepakketten ter beschikking en schrapte de huurgelden voor de stedelijke infrastructuur tussen half maart en eind 2020.

Nu volgt dus een tweede ronde van steunmaatregelen, weliswaar voor een bescheidener bedrag van 55.000 euro. Ook tussenkomsten bij het huren van niet-stadsinfrastructuur zijn hierin inbegrepen. De gemiste winsten bij evenementen en/of de extra uitgaven komen telkens voor 50% in aanmerking en dit beperkt tot een maximumtoelage van 3.000 euro per vereniging. Het gaat om een eenmalig steunbedrag dat procentueel berekend wordt volgens de beschikbare middelen.

Daarnaast worden er opnieuw hygiënepakketten geschonken en kunnen de erkende Torhoutse verenigingen gratis blijven gebruikmaken van de stadsinfrastructuur tot en met 31 augustus, wat zeker voor de sportclubs een opsteker is.

Aanvraagformulier op de stedelijke website

Sinds eind augustus vorig jaar was er voor het verenigingsleven geen normale werking meer mogelijk met alle gevolgen van dien. “Een tweede ondersteuningsronde is dan ook noodzakelijk om het voortbestaan en de werking van de verenigingen te verzekeren”, beseft schepen Lieselotte Denolf (CD&V) “We willen vanuit de stad een extra duwtje in de rug geven. De financiële uitdagingen die door corona de kop opsteken, mogen geen struikelblok zijn voor het sociale weefsel. Verenigingen die tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021 (of 31 oktober 2021 voor evenementen in De Mast) extra kosten gemaakt hebben of winsten misliepen, kunnen een aanvraag indienen.”

Sien Lagae (Groen) vond het positief dat de verenigingen die het zwaarst getroffen worden, nu de meeste steun ontvangen. “Het is niettemin moeilijk om te objectiveren welke verenigingen er het meest onder corona te lijden hebben”, zei ze. “Vandaar dat we er alles aan moeten doen om de toekenning van het geld eerlijk te laten verlopen. Dat kan via de besturen van de stedelijke adviesraden gebeuren.”

Het digitale aanvraagformulier is beschikbaar op de stedelijke website en vind je hier .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.