Torhout koopt domein van oude meubelfabriek Thor voor 4,1 miljoen

De stad koopt de site Thor langs de Industrielaan voor 4,1 miljoen euro. Grote kans dat er onder meer een nieuw zwembad gebouwd wordt. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De kogel is door de kerk. Het Torhoutse stadsbestuur wordt eigenaar van het uitgestrekte domein van de voormalige meubelfabriek Thor langs de Industrielaan. De koopovereenkomst werd vrijdag met de eigenaar, de nv Torimmo van Koen Bosschem, ondertekend. De bedongen prijs bedraagt 4,1 miljoen euro. Grote kans dat er een nieuw zwembad wordt gebouwd.

Nu het compromis ondertekend is, staat het vast dat de stad in het najaar de site van bijna 28.000 m² verwerft. Met een strategische ligging en heel wat mogelijkheden. Al kunnen de bedrijven die nu een deel van de gebouwen huren, er niet mee lachen. Hun huurcontract wordt wellicht op heel korte termijn door Torimmo beëindigd – in principe kan dat al op 1 september – waardoor de kans bestaat dat ze halsoverkop een nieuw onderkomen zullen moeten zoeken.

Onderhandelingen in een stroomversnelling

De nv Torimmo wou al langer de bewuste site een nieuwe bestemming geven of verkopen. De ooit bloeiende meubelfabriek Thor stelde op haar hoogtepunt zo’n 130 mensen tewerk. De economische crisis in de sector sloeg echter onverbiddelijk toe en het aantal arbeiders en bedienden slonk tot amper een handvol. Eind 2014 werd de fabriek, met Koen Bosschem als laatste zaakvoerder, failliet verklaard. Maar daar vielen de bedrijfsgebouwen niet onder, want die waren eigendom van de aparte vennootschap Torimmo, die besloot ze in aparte stukken te verhuren.

“Plots zijn de onderhandelingen tussen de eigenaar en de stad over de aankoop van het domein in een stroomversnelling geraakt”, klinkt burgemeester Kristof Audenaert tevreden. “Dit was een opportuniteit die we niet door de vingers mochten laten glippen. De ideale ligging, de ruime oppervlakte en de vlotte ontsluitingsmogelijkheden bieden tal van kansen naar ontwikkeling toe. We willen er plaats voorzien voor een nieuw zwembad, maar de realisatie daarvan zal pas in de volgende politieke legislatuur gebeuren, dus na 2024. Of we daarvoor scheep gaan met de hogeschool Vives en/of met buurgemeente Lichtervelde, zoals al eens geopperd, wordt voer voor gesprekken. Er is nog niets beslist. Daarvoor is het veel te pril.”

Oudere gebouwen worden op korte termijn gesloopt

“Uiteraard zal het domein ook andere functies krijgen”, vult schepen van Stadspatrimonium Hans Blomme aan. “We nemen de tijd om de denkoefening grondig te maken en een masterplan uit te werken. We zien wel waar we landen. De bouw van een nieuw zwembad, vlakbij de andere stedelijke sportaccommodatie, lijkt inderdaad een evidentie. We zijn van plan om op relatief korte termijn de oudere gebouwen te slopen. De meer recente panden zullen voorlopig door een aantal stadsdiensten gebruikt worden.”

Oorspronkelijk ging de stad er bij een mogelijke aankoop van de site Thor vanuit om er uitsluitend handelszaken en woningen in te planten. Maar gaandeweg evolueerde dat naar het idee om er vooral publieke functies te ontwikkelen met in poleposition de bouw van het nieuwe zwembad, eventueel in combinatie met culturele infrastructuur.

Voor de huurders een donderslag bij heldere hemel

Om en bij de 15 kleinere ondernemers huurden tot nu toe een deel van het complex voor hun activiteiten en/of de opslag van materiaal. Voor velen van hen is het nieuws van de koopovereenkomst tussen de stad en Torimmo een donderslag bij heldere hemel.

Wouter Desmet, die er een onderkomen heeft voor zijn bedrijf Feestplan, is alvast niet in feeststemming. “Alle bedrijven die er ruimte huren, vrezen snel hun biezen te moeten pakken”, sakkert hij. “Verweer hebben we in principe niet, want onze contracten zijn opgemaakt met een opzeg van maar één maand. Dit is na de zware coronaperiode een nieuwe klap in ons gezicht. Kleine ondernemingen die met bescheiden middelen willen opstarten, worden gedwarsboomd. Plus: dit valt in volle vakantieperiode. Als we dus effectief op heel korte termijn weg zouden moeten, wordt het bijzonder zwaar om iets nieuws te zoeken. Tenzij de stad ons wezenlijk helpt natuurlijk. Zo niet, dan kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat Torhout weinig respect toont voor zijn ondernemers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier