Toon Bossuyt bekroond met Leadership Award van Etion: “Je werkt voor je personeel”

Ieder jaar bekroont de werkgeversorganisatie Etion een Vlaamse bedrijfsleider of ondernemer met de Leadership Award. Deze keer valt die eer te beurt aan de 51-jarige Toon Bossuyt, de ceo van verffabrikant BOSS Paints uit de Nijverheidstraat in Beveren-Leie.

Toon Bossuyt. © PNW

De Leadership Award is een initiatief van Etion. Tot 2015 stond de werkgeversorganisatie bekend als het VKW, het Verbond van Katholieke Werkgevers. Al enkele jaren gaan de leden van de organisatie op zoek naar een bedrijfsleider of ondernemer die bijzonder en inspirerend leiderschap uitdraagt binnen zijn of haar organisatie. Vorig jaar viel de keuze op Saskia Van Uffelen, die lange tijd de topvrouw was van telecomfabrikant Ericsson.

Dit jaar hebben de leden van Etion massaal gestemd voor Toon Bossuyt, de ceo van familiebedrijf BOSS Paints. Hij staat deze maand exact 15 jaar aan het roer van de Waregemse verffabrikant en heeft er meer dan 300 personeelsleden onder zich. Een tevreden team ook, zo blijkt uit het persbericht van Etion. “Bij BOSS Paints spreken ze van een gepassioneerde, sterke leider. Hij is iemand die het potentieel ziet in mensen”, klinkt het.

Mooie woorden, maar waarom denk je zelf dat je deze prijs gekregen hebt?

“Mensen binnen en buiten het bedrijf kennen mij én het traject van het bedrijf. We bestaan 75 jaar, we hebben een zekere reputatie. Ik probeer in mijn manier van communiceren kwetsbaar te zijn. Het personeel weet dat: je mag hier iets niet weten of kunnen. Ik kan ook niet alles. Als je als baas zelf perfect wil zijn, geef je het signaal dat iedereen perfect moet zijn. Dat is een illusie.”

Hoe komt dat leiderschap dan concreet tot uiting?

“Wel, ten eerste leeft hier niet het cliché van de bedrijfsleider in zijn glazen kantoor. Ik zit gewoon op de werkvloer, naast mijn assistente. Normaal kan je mijn bureau er niet uithalen. Er is wel een aparte ruimte in de buurt om vertrouwelijke gesprekken te voeren. Maar statussymbolen, daar doen we niet aan mee. Ik heb bijvoorbeeld ook geen aparte parkeerplaats met een bordje ‘directeur’ erbij.”

PRIVÉ

Toon Bossuyt (51) is gehuwd met Jo Laeremans. Het koppel heeft vier kinderen: Marie (21), Guust (18), Kamiel (17) en Lotte (13). Ze wonen in de Bouvelostraat in Wortegem.

OPLEIDING

Toon volgde de opleiding Latijn-wetenschappen aan het Heilig Hartcollege in Waregem. Daarna studeerde hij toegepaste economische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven.

LOOPBAAN

Na zijn studies voltooide hij eerst zijn legerdienst in Duitsland en ging hij erna aan de slag bij Daikin in Oostende als supervisor sales planning. Vervolgens stapt hij in 1998 over naar familiebedrijf BOSS Paints, waar hij achtereenvolgens sales manager en retail manager is. Sinds 1 januari 2005 is hij bedrijfsleider.

Je had het daarnet over de reputatie van BOSS Paints als werkgever. Hoe zou je die zelf omschrijven?

“We willen genereus zijn, kansen en ruimte bieden aan het personeel. Ik hoop echt oprecht dat er hier veel gelachen wordt op de werkvloer. Maar ook voor verdriet moet er plaats zijn. Als er iets gebeurt, laten we de mensen naar huis gaan. Als je ziek bent, moet je herstellen. Gisteren had ik een gesprek met een werkneemster die ontslag wil nemen en zelfstandig gaat starten. Ze was bang dat ik kwaad zou zijn. Voor niets nodig: ik was blij voor haar, al betekent haar vertrek een verlies voor het bedrijf.”

Toon Bossuyt bekroond met Leadership Award van Etion:
© PNW

Je staat nu 15 jaar aan het roer. Hoe kijk je persoonlijk terug op die periode?

“BOSS Paints heeft het nooit echt slecht gedaan, maar toch was het met vallen en opstaan. Ik heb zeker en vast fouten gemaakt. Als ik overtuigd ben van een idee, durf ik al eens door te drammen. Andere mensen zijn beter dan mij in het opvangen van impliciete signalen. Soms is niet iedereen te vinden voor een bepaald plan en dan zie ik dat niet altijd. Het heeft ook een tijdje geduurd vooraleer ik mensen rondom mij had die mij aanvullen of compenseren.”

Een geslaagde expansie in het buitenland zou een mooie erfenis zijn

Hoe zie je de toekomst van het bedrijf?

“Hoopvol. BOSS Paints heeft een goed jaar achter de rug. We zijn voornamelijk actief op de Belgische markt, vanwege de grote verschillen per land. We winnen jaar na jaar marktaandeel, maar doordat de markt krimpt, blijft het bedrijf eigenlijk stabiel. Daarom is het belangrijk om in het buitenland een voet aan de grond te krijgen. Er is al een tijdje een Colora-winkel in Nederland en nu pas ondervinden we dat het vertrouwen er groeit. Een geslaagde expansie in het buitenland, dat zou ik een mooie erfenis vinden.”

Wat met je eigen toekomst? Zie je jezelf nog eens 15 jaar op deze stoel zitten?

“Neen, intern heb ik vorig jaar gezegd dat ik over tien jaar wil stoppen als ceo. Dat is nu nog negen jaar. Daarna wil ik in ieder geval actief blijven, nog niet stoppen met werk. Maar bedrijfsleider blijven tot mijn 75 jaar, dat zie ik niet gebeuren. Als ik stop, laat ik het bedrijf ook los. Toen ik overnam van mijn oom, bleef hij niet rondhangen als een soort schaduwpremier. Dat wil ik ook niet: ik zal hoogstens nog deel uitmaken van de adviesraad.”

Heb je een tip voor andere ondernemers en bedrijfsleiders die deze award in de wacht willen slepen?

“Ja, vooral géén award willen winnen. Zoiets is natuurlijk een eer, maar je werkt in de eerste plaats voor je personeel. Je mag als leider geen egotripper worden. Ik heb geen enkele stem geronseld voor mijn kandidatuur, want ik vind het belangrijk om bescheiden te blijven. Eigenlijk was ik als bedrijfsleider even gelukkig geweest mocht ik deze award niet gewonnen hebben.”

(Pieterjan Neirynck)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.