Tom Waes gaat ‘Undercover’ in het West-Vlaams

Tom Waes (links) over de samenwerking met de West-Vlamingen Wim Willaert en Sebastien Dewaele (rechts): "Ik mag zeggen dat we vrienden zijn geworden." © VRT
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

West-Vlaanderen boven in het tweede seizoen van de internationale topreeks ‘Undercover’. Flik Bob – Tom Waes – duikt onder bij de criminele gebroeders Berger, een vertolking van ‘Eigen Kweek’broers Wim Willaert en Sebastien Dewaele. Hun vertrouwde accent dient als voertaal. “Het was een verademing om met die gasten op de set te staan. We zijn vrienden geworden”, zegt Waes, zélf een halve West-Vlaming, zo blijkt.

Een kijkcijferkanon in Vlaanderen en ver daarbuiten. Undercover klopte in 2019 af als de best bekeken reeks op Netflix Nederland en scheerde tot in Latijns-Amerika hoge toppen. Een tweede seizoen liet niet lang op zich wachten. Undercoveragent Bob (Tom Waes) verlegt zijn actieterrein naar de country- en westernmanege van de broers Berger (Sebastien Dewaele en Wim Willaert). Achter hun brave façade schuilt een meedogenloze wapenhandel. We hadden de West-Vlamingen – die dus opnieuw elkaars broer spelen – hier zelf aan het woord kunnen laten. Maar nog meer waren we benieuwd naar wat hun Antwerpse tegenspeler te vertellen had over de samenwerking.

Tom, het tweede seizoen oogt nog spannender dan het eerste. Ervaar je dat zelf ook zo?

“Absoluut. Het eerste seizoen was super, het tweede is nog beter. Je verliest ook geen tijd meer met de voorstelling van het hoofdpersonage. Dat scheelt in het verhaal. Je kan meteen beginnen.”

Was het comfortabeler om voor de tweede keer in de huid van Bob te kruipen?

“Toch wel. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik in het eerste seizoen wat onzeker was, vooral in het begin. Ineens krijg je de hoofdrol in een reeks en denk je: fuck, dat moet ik hier kunnen invullen. Ik had al ervaring als acteur met Het Geslacht De Pauw maar dat was van een totaal ander kaliber. Toen ik de allereerste keer op de set van Undercover kwam, stond er tachtig man naar mij te kijken die al met de beste acteurs van Vlaanderen hadden gedraaid. Dat is intimiderend. Bob was in het eerste seizoen nog een vrij vlak personage. Ik voelde tijdens de tweede reeks dat ik nog meer aanvaard werd als acteur en ze mij meer lieten doen. Dat gaf een drive om nog beter te doen en Bob ook van een andere kant te laten zien. Dat is gelukt, denk ik.”

Mijn vader is van Brugge. Al mijn familiefeesten zijn in het West-Vlaams – Tom Waes

Je voornaamste tegenspelers dit seizoen zijn Wim Willaert en Sebastien Dewaele, die net als in ‘Eigen Kweek’ elkaars broer vertolken. Hoe is die samenwerking verlopen?

(enthousiast) “Fantastisch. Ik durf te zeggen dat ik er met Sebastienen Wim twee vrienden heb bijgekregen. Het was een godsgeschenk om met hen te kunnen draaien. Zij waren ook heel blij. Vooral Sebastien wordt quasi altijd gecast voor komische rollen. Nu mocht hij zijn register helemaal opentrekken. Hij deed dat ongelooflijk goed. We zien ook van Wim een heel ander facet. Ook naast de set genoot ik van hun warmte en humor. Het was een verademing.”

Begreep je hen goed?

“Mispak u niet, hé. Ik ben een halve West-Vlaming. (lacht) Mijn vader is van Brugge. We hebben enkele weken geleden Reizen Waes in West-Vlaanderen gedraaid. Mensen waren verwonderd dat ik alles begreep. Al mijn familiefeesten zijn trouwens in het West-Vlaams. Ik begrijp het dialect en ken de stad Brugge heel goed. De verhouding Antwerpen-West-Vlaanderen is trouwens een gezonde spanningsboog. Sebastien en ik hebben elkaar al zoveel geplaagd. Hij is supporter van KV Oostende, ik van Antwerp. Als mijn ploeg verloor tijdens de opnames, liet Sebastien dat zeker niet liggen.” (grijnst)

Oei, Antwerp heeft net zijn twee laatste matchen niet gewonnen.

“Wrijf het er nog wat in, ja. Einde van dit interview, daag.” (schaterlacht)

Wim Willaert in actie in 'Undercover'.
Wim Willaert in actie in ‘Undercover’.© VRT

Waarom moeten mensen zeker naar dit seizoen kijken?

“Ik kan wel duizend redenen verzinnen. Het is een ongelooflijke voortzetting van de eerste reeks, met waanzinnig veel spanning en een topcast. De kijkers zullen plat achterover vallen van de plotwending in de eerste aflevering. Ik hoop op eenzelfde succes als het eerste seizoen.”

Tegenspelers als Wim Willaert en Sebastien Dewaele waren een godsgeschenk – Tom Waes

Wat doe je nu eigenlijk het liefst: acteren, presenteren of reizen?

“Dat vind ik zo moeilijk. De combinatie is fantastisch. We zijn nog volop bezig met Reizen Waes Vlaanderen en dan gaat het rechtstreeks naar de opnames van een derde seizoen van Undercover. Kiezen is zo moeilijk. Als ik deze combinatie kan blijven doen, ben ik overgelukkig.”

De cultuursector krijgt bijzonder zware klappen momenteel. Heb je schrik dat je niet zal kunnen blijven doen wat je nu doet?

“Ik heb ook drie maanden stilgelegen door corona, maar ik heb het geluk gehad om opnieuw met Reizen Waes te kunnen starten. Ook de ploeg was daar heel blij mee. Je zal vandaag maar acteur bij een theatergezelschap zijn. Mijn hard bloedt mee met die mensen. Dat is verschrikkelijk. Je kunt op geen enkele manier verantwoorden dat je in een vliegtuig mag samenzitten maar een theaterzaal niet coronaproof mag maken. Dat is onbegrijpelijk. Ik ken acteurs die ondertussen bijna zes maanden thuiszitten, zonder loon. Zij worden doodgemaakt. Dat is waanzin. Het wordt hoog tijd om dit grondig aan te pakken.”

Undercover: vanaf zondag 6 september elke zondag om 20.45 uur op Eén en op Eén via VRT NU.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.