Tim en Lana nemen legendarische ‘gekke fietsjes’ over in Blankenberge: “Als kind zelf ook vaak rondjes gereden op de piste”

Op de foto zien we Tim (links) en Thierry (rechts). Tim neemt samen met zijn partner de Lustige Velodroom over van Thierry. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Lustige Velodroom in Blankenberge krijgt met Tim Poriau (34) en Lana Petit (27) een stel jonge nieuwe uitbaters boordevol plannen. De toekomst van de gekke fietsjes lijkt daarmee opnieuw verzekerd. “We kijken al uit naar het honderdjarig bestaan van de piste.”

De toekomst van de legendarische wielerpiste was lang onzeker: ze stond al sinds voorjaar ‘21 te koop. “Ik had toen al interesse getoond, maar de prijs lag nogal hoog en we hadden ook net onze tweede fietsenwinkel geopend in Ingelmunster. We hebben onze overnameplannen dan tijdelijk on hold gezet, maar ondertussen zijn we verhuisd naar Zuienkerke en zo is het een tijdje terug plots allemaal in een stroomversnelling terechtgekomen”, vertelt Tim.

Allebei verleden als wielrenner

Leuk detail: Tim en zijn partner Lana waren in een vorig leven allebei wielrenner. “Lana was een tijdje actief als eliterenster, ikzelf heb van mijn twaalfde tot mijn 28ste gekoerst op continentaal niveau en heb ook redelijk wat ervaring op de piste. Als kleine ukkie heb ik dikwijls rondjes gefietst op de Blankenbergse velodroom: we verbleven hier ’s zomers altijd op Camping Jamboree”, glimlacht Tim.

“Ondertussen hebben we ook een fietsenverhuur overgenomen in Knokke en zitten we in Middelkerke met een verhuur van billenkarren. Ik heb dus ervaring met lassen, en ken ook wel wat van schrijnwerk. Niet onbelangrijk aangezien zo’n negentig jaar oude wielerpiste toch wat onderhoud vraagt”, knipoogt Tim.

Enkele vernieuwingen

Hij heeft grootse plannen met de piste. “Verandering van spijs doet eten hé, zeggen ze. Het authentieke en familiale karakter van de velodroom willen we absoluut behouden: de gekke fietsjes zijn voor veel mensen pure nostalgie. Anderzijds zijn we ook wel van plan om een aantal vernieuwingen door te voeren, zoals de verhuur van e-bikes. Maar alles zal in het teken van de fiets blijven staan, en de gekke fietsjes blijven de gekke fietsjes: een unieke attractie die gekend is in het hele land”, zegt Tim.

Aan de prijs wil hij niet raken. “Die blijft dezelfde: 3 euro voor een halfuurtje. Da’s ook een troef hé: waar vind je tegenwoordig nog iets voor die prijs? Je bent sowieso al meer kwijt aan parkeergeld als je met de auto naar Blankenberge komt”, knipoogt Tim.

90-jarig bestaan

De Lustige Velodroom mocht deze zomer negentig kaarsjes uitblazen. “Lana en ik zijn er allebei erg trots op dat we als jong koppel zo’n iconische attractie mogen en kunnen overnemen. Eddy Merckx reed hier naar verluidt zijn eerste rondjes, het zou een droom zijn om hem op een dag nog eens te mogen verwelkomen op de piste. Maar De Lustige Velodroom heeft voor mij ook iets van een volkskermis: het is voor jong en oud, arm en rijk – kortom voor iederéén.”

“Thierry’s stijl is onnavolgbaar, maar we willen dezelfde ambiance blijven nastreven. Thierry blijft ons ook met raad en daad paraat staan. We gaan straks samen de afbraak doen en volgend jaar samen de piste weer opzetten. Thierry draagt de velodroom in zijn hart hé, het is daarom ook goed dat de attractie in Blankenberge blijft. De Lustige Velodroom is een monument, een stukje Blankenbergse folklore”, klinkt het.

Thierry neemt afscheid

Voor Thierry Monbaliu (58) is dit zijn allerlaatste seizoen tussen de gekke fietsjes. “’t Is inderdaad met gemengde gevoelens dat ik straks afscheid neem, maar overnemer of niet, dit zou sowieso mijn laatste seizoen zijn geweest op de piste. Het was dus ofwel dit scenario, ofwel géén velodroom meer in Blankenberge”, zegt hij.

Voor zijn opvolgers heeft Thierry niks dan lof. “Blij dat het jonge mensen zijn, zo blijft de velodroom zijn familiale karakter bewaren. En Tim en Lana zijn allebei harde werkers. Ik voel dat ze nu al een hart hebben voor de velodroom. Mijn levenswerk is in goede handen. De eerstkomende jaren zal ik hen wel nog blijven opvolgen om de nodige knowhow over te brengen. Ze mogen altijd een beroep doen op mij”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier