Tien woningen op Wevelgems erfgoedjuweel de Kloosterhoeve

De Kloosterhoeve bij de Abdijpoort wordt verbouwd. Er komen tien eengezinswoningen. © SLW
Stefaan Lernout

Wonen op een unieke site met zicht op de Leie: zonder twijfel een droom van velen. De verbouwing van de Kloosterhoeve, onderdeel van de 18e-eeuwse Guldenbergabdij, zal dan ook op heel wat interesse kunnen rekenen. Volgens de plannen komen er tien woningen, maar het uitzicht en het karakter van de fraaie hoeve worden wel bewaard.

De Kloosterhoeve in de Lauwestraat, of ‘t Hof van Busschaerts zoals het in de volksmond werd genoemd, dateert uit de achttiende eeuw. De hoeve was onderdeel van de Guldenbergabdij waarvan de westelijke poort – de Abdijpoort – het gekende restant is. De hoeve is al een tijdje buiten gebruik. De schuren raken stilletjes aan vervallen, maar de binnenkoer ligt er nog authentiek bij. Het is een erfgoedjuweel met als parel de zeventiende-eeuwse duiventoren. De hoeve is dan ook beschermd als monument. De ligging is prachtig: aan de Leie, te midden van akkerland en dicht bij het centrum. De oprijlaan met de prachtige Platanendreef was het decor voor heel wat huwelijksfoto’s. Ook de omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht.

Het was lange tijd koffiedik kijken wat er met de Kloosterhoeve zou gebeuren, er was zelfs even sprake van een bezoekerscentrum. De gemeente toonde een tijdlang interesse, maar uiteindelijk trok een bouwpromotor aan het langste eind.

Woningen rond de koer

De bestaande stallingen en bergingen worden nu verbouwd tot tien eengezinswoningen. Het karakter van de binnenkoer, zijn omgeving en het dorpsgezicht worden vanzelfsprekend gevrijwaard. In de bestaande bijgebouwen die noordoostelijk gelegen zijn – richting Lauwestraat en centrum – komen er zes eengezinswoningen, een halfopen en vijf gesloten woningen. Bij twee van die woningen is er een uitbouw zwevend over de open gracht. In de buurt van die gracht zullen enkele bomen worden gerooid die nog weinig stabiel zijn.

De omgeving van de Kloosterhoeve is beschermd als dorpsgezicht.
De omgeving van de Kloosterhoeve is beschermd als dorpsgezicht.© SLW

In de schuur aan de westzijde, kant Menen, komt een stalling voor oldtimers. Op het verdiep komen nog eens vier extra woningen. Parkeren zal vooral ondergronds gebeuren, de Kloosterhoeve zal zowel vanuit de Lauwestraat als de Kloosterstraat bereikbaar zijn.

Wanneer de werken zullen starten is nog niet bekend. Als de omgevingsvergunning goedgekeurd is, moet de bouwpromotor nog een goedgekeurd restauratiedossier bekomen van onroerend erfgoed. Over de kostprijs van de woningen is evenmin al iets geweten, we zitten pas in de fase van het openbaar onderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier