Tien vrouwen fietsen 20.000 km en zamelen 100.000 euro in tegen kanker

Sylvie en Katrin Roggeman.©BC
Sylvie en Katrin Roggeman.©BC

Samen met de Fietsvedetjes zamelen de zussen Katrin en Sylvie Roggeman liefst 100.000 euro in voor Kom op tegen Kanker. Om dat ambitieuze bedrag bijeen te krijgen fietsen ze samen 20.000 km. “In de week van Hemelvaart fietsen we 10.000 km op eigen houtje en volgend jaar 10.000 km in het internationale peloton van de 1.000km.”

Omdat heel wat initiatieven voor wetenschappelijk kankeronderzoek in het water vallen en vielen door de coronacrisis organiseren de zusjes Katrin (52) en Sylvie Roggeman (47) dit jaar hun eigen 1.000km voor Kom Op Tegen Kanker.

Deze uitdaging gaan ze niet alleen aan. Sylvie is lid van de Fietsvedetjes, een lokale fietsclub voor vrouwen. Van de club gaan volgende acht fietsvedetjes ook de uitdaging aan: Martine Standaert, Fleur Delvinquiere, Anuschka Van Nevel, Cindy Sanctorum, Eveline Ceenaeme, Hélène Lawaisse, Joke Cathenis en Greetje Demuelenaere.

Zusjes Roggeman

Samen rijden ze onder de naam ‘Zusjes Roggeman’. “We wilden vorig jaar al met deze acht Fietsvedetjes deelnemen aan het internationale peloton van de 1.000 km voor Kom Op Tegen Kanker, maar toen was corona daar. Ook dit jaar gaat het evenement niet door, maar we zijn wel al twee jaar geld aan het inzamelen. Omdat we daar iets tegenover willen zetten voor al die mensen die al giften deden en omdat we ook dit jaar geld willen schenken aan KOTK, rijden we in de week van Hemelvaart 10.000km. Volgend jaar fietsen we dan nog eens 10.000km tijdens het officiële evenement. Samen komen we dan aan 20.000km”, begint Sylvie die in Jabbeke woont met haar gezin en als klinisch biologe werkt in het AZ Sint-Jan.

“Het startgeld is 60.000 euro, maar wij willen er 100.000 euro van maken”

Het is niet de eerste keer dat ze deelneemt aan de 1.000km. “Mijn zus Katrin kreeg in 2010 borstkanker. Toen ze genezen was, is ze meer beginnen sporten. We werden sportieve partners in crime en samen hebben we ondertussen al enkele sportieve prestaties neergezet. In 2014 bijvoorbeeld zijn we beginnen trainen met triatleet Luc Van Lierde voor een halve triatlon en we liepen ook al de marathon van Barcelona en Cyprus.”

“In 2019 namen we deel aan het internationaal peloton voor solofietsers, een organisatie die Kom Op Tegen Kanker eenmalig zou opzetten voor de tiende verjaardag van de 1.000km. We reden van Lyon naar Mechelen. Een fantastische ervaring.”

Kom Op Tegen Kanker besloot om het jaar erna opnieuw de internationale toer op te gaan en de zusjes Roggeman wilden deze once in a lifetime experience graag delen met enkele vriendinnen van de Fietsvedetjes. “Iedere deelnemer betaalt 6.000 euro startgeld. In ons geval is dat dus 60.000 euro. We waren vorig jaar al aardig op weg om dat bedrag in te zamelen toen het evenement in het water viel door corona. Ook dit jaar gaat het evenement niet door, maar volgend jaar zullen we er staan. We doen er een extra uitdaging bij en willen in totaal 100.000 euro inzamelen.”

Wijn voor goede doel

Mountainbikeritten, een fuif en giften brachten al heel wat geld in het laatje. “Momenteel verkopen we wijn. We werken daarvoor samen met wijnhandel Annicaert uit Brugge. Je kan kiezen tussen zes flessen witte wijn of zes flessen rosé. Een doos kost 65 euro. De hele opbrengst gaat in onze spaarpot. Bovendien doneren de wijnmakers van de roséwijn Rosé Liquid Geography Mencia 2020 de hele winst die zij maken op de wijn in gelijke delen aan drie goede doelen: de TJ Martell Foundation ( zoeken naar behandelingen tegen kanker, red .), World Central Kitchen ( een organisatie die maaltijden verstrekt in de nasleep van natuurrampen, red .) en Wheeling Forward ( om mensen met een handicap te helpen het leven ten volle te ervaren, red .). De wijnverkoop loopt uitstekend en wie wijn wil bestellen, kan dat bij elk van ons.” (BC)

Alle info vind je hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier