Tien medewerkers van Colruyt-winkel besmet met corona, hele ploeg in thuisquarantaine

De afstandsregels blijven gelden en ook de karren worden ontsmet. Maar daarnaast dragen alle personeelsleden nu ook verplicht een mondmasker. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Op minder dan een week tijd zijn in het Kuurnse Colruyt-filiaal tien positieve coronabesmettingen opgedoken. De winkel besliste daarop om alle 70 personeelsleden in thuisquarantaine te plaatsen en een grootschalige testronde te organiseren. “Voor alle duidelijkheid: voor de klanten is er geen enkel gevaar”, stelt Rudi Dewulf, verkoopsdirecteur bij Colruyt voor West-Vlaanderen.

Vorige week donderdag testte één personeelslid van Colruyt Kuurne positief op het coronavirus, twee dagen later volgde nog iemand. En ook in de loop van deze week kwam er bevestigde besmettingen bij, allemaal mensen die op eigen initiatief naar de dokter gingen en zich lieten testen. Donderdagavond stond het totaal aantal besmette medewerkers in het Kuurnse filiaal op tien. Van die tien mensen is niemand ernstig ziek, al werd één iemand uit voorzorg toch opgenomen in het ziekenhuis.

Omliggende winkels

“In Colruyt Kuurne werken een 70-tal mensen”, stelt Rudi Dewulf, verkoopsdirecteur voor West-Vlaanderen. “Toen de informatie over het oplopende aantal besmettingen ons bereikte, hebben we meteen beslist om in te grijpen. Al het personeel dat vast in onze winkel langs de Ringlaan werkt, blijft sinds woensdag minstens twee weken in thuisquarantaine.”

Colruyt startte daarnaast ook met een grootschalige testronde bij het personeel. Die testen werden donderdag en in de loop van vrijdag afgenomen. Op de resultaten is het nog wachten. “In de nacht van woensdag op donderdag werden bovendien ook alle contactpunten in de winkel grondig ontsmet“, aldus Rudi Dewulf nog. “En organiseerden we ons zodanig dat de winkel open kon blijven. Medewerkers uit de omliggende winkels en een aantal mensen uit het centrale filiaal in Halle springen nu bij. We hebben echt wel alles op alles gezet om de continuïteit te waarborgen.”

Het filiaal van Colruyt in Kuurne ligt langs de Ringlaan.
Het filiaal van Colruyt in Kuurne ligt langs de Ringlaan.© Olaf Verhaeghe

Uiteraard is de gezondheid van onze medewerkers prioritair. Net daarom wilden we snel en doortastend actie ondernemen, ook al weten we dat het om een ingrijpende beslissing gaat. De contacttracing van de overheid staat nog niet op punt, daarom deze aanpak. We denken dat het om een uitzonderlijke situatie gaat en er is absoluut geen reden tot paniek“, stelt de directeur. De winkel blijft ondertussen hameren op de voorzorgsmaatregelen en alle medewerkers dragen er sinds kort ook verplicht een mondmasker.

Geen enkel risico

Mensen die de voorbije dagen in Colruyt Kuurne gingen winkelen, hoeven zich geen zorgen te maken. “Voor de klanten is er geen enkel gevaar. Dat hebben zowel onze arbeidsgeneesheren als het Agentschap Zorg en Gezondheid ons op het hart gedrukt. De kans dat je door zo’n miniem contact, zeker als je de juiste afstand ten opzichte van elkaar houdt, besmet raakt, is uiterst klein.”

Hoe de komende dagen en weken er voor het personeel zullen uitzien, valt nog af te wachten. De testing speelt een doorslaggevende rol bij het stapsgewijs opnieuw opbouwen naar de vaste ploeg. “We staan in constant overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid om te kijken wat kan en wat niet. Waarschijnlijk zal een tweede testronde plaatsvinden en ondertussen houden we ons aan de basisrichtlijn van twee weken thuisquarantaine. We willen in deze absoluut geen enkel risico nemen”, besluit directeur Dewulf.

Zeker tien medewerkers van het Kuurnse Colruyt-filiaal testten positief op corona.
Zeker tien medewerkers van het Kuurnse Colruyt-filiaal testten positief op corona.© Olaf Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier