Tieltenaren runnen hotel in Frankrijk: “Volgeboekt voor Valentijn, maar kunnen we openen?

Tom Van Houtte

Hoe zou het in deze coronatijden nog zijn met Peter Bruneel (47) en Heidi Huys (43), de uitgeweken Tieltenaren die elf jaar geleden charmehotel Résidence Pierre openden in de buurt van Troyes? “We missen elk perspectief. Voor Valentijn zijn we bijna volgeboekt, maar we weten niet eens of we dan alweer open mogen”, zegt Peter.

Veel reden hebben Peter en Heidi de laatste tijd nog niet gehad om champagne, die in hun streek met sloten vloeit, te ontkurken. Ook in Frankrijk regeert het coronavirus immers nog altijd. “Nadat we tussen midden maart en midden juni vorig jaar al drie maanden moesten sluiten, is dat sinds 26 oktober weer het geval”, vertelt Peter Bruneel aan de telefoon. “Er bestaat een kans dat we op 5 februari mogen heropenen, maar ik acht die kans bijzonder klein. Ik reken in het beste geval op 15 februari. Dat is pas na het Valentijnsweekend, waarvoor we nochtans bijna volgeboekt zijn. Er doen zelfs geruchten de ronde dat we maar met Pasen zullen kunnen heropenen.”

Hoe tegenstrijdig het ook moge klinken, Résidence Pierre realiseerde vorige zomer zijn beste seizoen ooit. “Van het moment dat de lockdown werd opgeheven en de grenzen heropenden, stroomden de reservaties binnen. Alle gasten – voor 99 procent Belgen en streekgenoten uit Tielt – waren uitgelaten. Iedereen was maar wat blij om weer vakantie te kunnen vieren en men nam grote hoeveelheden wijn en champagne Résidence Pierre, een uit de hand gelopen bijberoep, mee naar huis. Een hotel uit de buurt stuurde dan weer gasten naar hier om te eten. Ook voor komende zomer lopen de reservaties vlot binnen.”

Voor 2020 boekten Peter en Heidi een omzetverlies van 40 procent. “We kregen wel staatssteun, in totaal 13.000 euro. Daar zijn we blij om, maar we zouden veel liever onze deuren weer openzwaaien.”

Geen cruise of pop-up

De volgeboekte herfstvakantie viel in het water, net als de vanaf november geplande wildweekends. In september onderging de groepscruise naar Alaska hetzelfde lot, net als het pop-uprestaurant dat ze de tweede winter op rij zouden runnen op het Sint-Amandshof in Pittem.

Het koppel heeft zijn charmehotel de voorbije maanden al z’n grootste onderhoudsbeurt ooit gegeven. “Dat begon met de wijnkelder, het afwassen en herschilderen van de binnendeuren, de reiniging van de buitengevels en daken. We jaagden er meer dan 260 liter javel door, de inhoud van 50 bidons”, zegt Peter.

“We zitten boordevol plannen, zoals een vierdaags champagneweekend in Oostende”

Terwijl Heidi blijft schrobben, probeert hij af en toe stoom af te laten tijdens wandelingen van 10 tot 15 kilometer. “Hoewel ik helemaal niet sportief ben, hé. Rond Kerstmis trokken we ook een paar dagen naar de Ardennen. Alles beter dan constant met de lege aanblik van ons hotel geconfronteerd te worden. En dan te weten dat de weekendverblijven in Résidence Pierre vaak een jaar op voorhand volzet zijn…”

Ondanks de eenzame dagen verwondert Peter zich erover dat hij en zijn vrouw nog geen coronabesmetting opliepen. “Met die honderden en honderden mensen die hier in de zomer over de vloer kwamen… Wat volgens mij bewijst dat onze sector eigenlijk nooit had moeten sluiten.”

Terug uit Miami

“Bij het ingaan van de eerste lockdown hadden we er net een citytrip met een 15-tal klanten naar New York opzitten, waar je natuurlijk ook in de massa vertoeft. Maar niemand van ons werd achteraf ziek. We vlogen nog naar Miami om er aan een cruise te beginnen, maar amper vier uur na de landing keerden we halsoverkop naar België terug.”

Ondanks alles kijken Peter en Heidi uit naar de toekomst. “We zitten boordevol plannen. Van als we weer open mogen, bieden we elke kamer een elektrische scooter aan om de regio te verkennen. We komen in de zomer ook met een champagnebar naar Nostalgie Beach Festival en in november organiseren we voor het eerst een vierdaags champagneweekend in Oostende.”

Tussendoor vieren ze ook hun 25-jarig bestaan in de horeca, begin oktober 1996 gestart in de Tieltse MIOKKA. Binnenkort wordt het feestprogramma bekendgemaakt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.