Thierry Bouckenooghe is trekker in het Groenpark: “Mensen verbinden, is heilig voor mij”

Thierry Bouckenooghe en zijn hond Sarko zijn door iedereen in 't Groenpark gekend. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Hij is de trekker van een ongelooflijk enthousiaste wijkwerking. Thierry Bouckenooghe uit het Groenpark had als hoofdinspecteur bij de sectie zware criminaliteit van de Federale Gerechtelijke Politie Kortrijk een boeiende job maar stilzitten kan hij nog niet.

Ben je een geboren en getogen Roeselarenaar?

Thierry Bouckenooghe: “Ik ben sinds 1955 een geboren en getogen Roeselarenaar. Mijn wieg stond in de Rumbeeksesteenweg 99. De rode draad door mijn jeugd is Scouts Kristus Koning geweest. De scoutskampen en activiteiten waren het summum/ teamspirit, nachtelijke droppings, samen angsten overwinnen, zelfstandig worden, het sjorren van een kookvuur, voorbeelden volgen, kompas lezen, vriendschappen sluiten…

Wat was je droomjob als kind?

“Ik wou zwaantje worden. Als tiener besefte ik dat een zwaantje met een Harley Davidson moest rijden. Een opleiding aan de Koninklijke Militaire school leek plots een veiligere optie (lacht).”

Kwam die droom uiteindelijk in vervulling?

“Na het secundair onderwijs wou ik naar de militaire school. Maar mijn bezorgde ma zag dat echt niet zitten. We kwamen tot een compromis en zo startte in 1973 mijn politieloopbaan in de Koninklijke Rijkswachtschool, een opleiding met een militair karakter. Eind jaren tachtig bereikte ik mijn beoogde doel. Ik werd lid van de BOB Roeselare. Naar aanleiding van de politiehervorming werd ik hoofdinspecteur bij de sectie zware criminaliteit van de Federale Gerechtelijke Politie Kortrijk. Nu ben ik actief op rust.”

Je bouwde een mooi gezinsleven uit in Roeselare?

“Een goede 40 jaar geleden huwde ik met een ongelofelijke en unieke vrouw. Enkele jaren later werd onze zoon geboren. Spijtig genoeg moesten we veel te vroeg afscheid nemen van ‘ons moeke’. Ondertussen heb ik terug de liefde gevonden en is mijn familie groter geworden met haar twee kinderen. Nu ben ik de fiere ‘Bopy’ van vier kleinkinderen, die maar 15 maand in leeftijd verschillen.”

“Ja, ik heb nog ambities in de politiek”

Verantwoordelijkheid opnemen in het verenigingsleven heeft er altijd ingezeten?

“Al van in mijn vroege jeugd ben ik actief in het verenigingsleven: van de Scouts Kristus Koning over het tapdansen bij Dansibo, de muziekschool en mijn Ierse folkgroep ‘t Oudleven, tot de Gitse badmintonclub en het trainen bij en leiden van de jeugdwerking van KFC Dosko Beveren. Tegelijk ben ik ook al 45 jaar betrokken bij de wijkwerking Groenpark Roeselare, waarvan ik momenteel kartrekker ben.”

Op een dag stond de politiek aan de deur?

“Mijn politiek engagement is niet uit de lucht gevallen. Mensen samenbrengen, verbinden en ervoor zorgen dat ze elkaar kennen, is heilig voor mij. Als trekker van het wijkcomité Groenpark Roeselare kreeg ik zin om meer op het beleid te wegen. Het was burgemeester Kris Declercq die me uiteindelijk over de streep trok. Het CD&V-programma gaf me het juiste gevoel. In overleg met mijn familie wil ik er 100 procent voor gaan en ja, ik heb nog ambities in de politiek.”

Psychologische begeleiding voor ordehandhavers stond tijdens je actieve carrière wellicht nog in de kinderschoenen?

Het werk nam je nooit mee naar huis, decompressie gebeurde voordat je thuis was. De work-life balance is bij mijn weten altijd goed in balans gebleven. Ik genoot van een heel degelijke vorming bij de Rijkswacht. Op het einde ervan was je er klaar voor en had je een innerlijke psycholoog mee. Achteraf bekeken bleven er na de selectieproeven om lid te worden van de BOB of Bewakings- en Opsporingsbrigade alleen maar speciallekes over. Geen cowboys maar toch een beetje Witse-figuren avant la lettre: sterke persoonlijkheden met een grote dosis gezond boerenverstand en een gezamenlijke vijand: de criminaliteit. Het waren een voor een echte collega’s waar je iedere dag mee optrok. Je wist waar je dag begon maar nooit wanneer en hoe hij zou eindigen. Ja, ik ben fier lid te zijn geweest van dat mooie korps, De Rijkswacht.”

Jullie ontplooien veel activiteiten om de Groenparkbewoners te verbinden en te helpen?

“Het jaar 2020 staat voor 45 jaar wijkwerking Groenpark. Ik heb enorm veel waardering voor iedereen die in die 45 jaar gedreven heeft meegebouwd aan wat het Groenpark nu is. Als ik drie activiteiten moet voorop stellen, zijn de wijkfeesten met de playbackshows van eigen kweek de meest geslaagde, het totaalconcept rond de wateroverlast in het Groenpark de meest ingrijpende en de blijvende verbindende inzet van Team Groenpark de warmste.”

Jullie gaan nu zelfs op de interviewtoer in de wijk. Zou dat concurrentie worden voor De Weekbode?

“Zeker en vast (lacht). Wij maken het nieuws met ‘Wat was. Wat is. Wat kan komen’. De kans is reëel dat men er in deze weken tijd voor heeft. Even stilstaan bij het leven. Net daarom gaan we iedere week aan een ‘Gezellige Groenparker’ tien boeiende vragen stellen. Sowieso zullen de antwoorden een lach op je gezicht toveren. De interviews komen vanaf vrijdag iedere week gratis in de mailbox of in de brievenbus voor de niet-digitale buren.”

Privé

Geboren in Roeselare op 14 september 1955, weduwnaar van Kathelijne Vandaele, partner van Hilde Verbeke. Pa van Bert en pluspapa van Nele en Tom. Fiere ‘Bopy’ van Ellie (7), Aaron (6), Sam (6) en Seppe (6).

Opleiding

Lager onderwijs Klein Seminarie en secundair onderwijs Koninklijk Atheneum: school voor Wetenschap en Techniek, daarna Koninklijke Rijkswachtschool.

Vrije tijd

‘Bopy’ zijn, wandelen met Hilde en de hond Sarko, de wijkwerking, mensen samenbrengen, Bourgondisch koken en opeten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.