Thermocar scant gevels op energieverlies in Bulskamp

Schepen Marc Deprez van Diksmuide, Geert Sanders van WVI, Jef Germonpré en Niko Deprez van Bewonersplatform Bulskamp en burgemeester Peter Roose.©Myriam Van den Putte
Schepen Marc Deprez van Diksmuide, Geert Sanders van WVI, Jef Germonpré en Niko Deprez van Bewonersplatform Bulskamp en burgemeester Peter Roose.©Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zondagavond trok de thermocar van de WVI (West-Vlaamse Intercommunale) door de Veurnse deelgemeente Bulskamp om alle voorgevels te scannen op energieverlies. In de loop van de avond en nacht werden zo 960 Westhoekhuizen gescand, 210 in Bulskamp en ook nog eens 750 in Esen. Voor een optimaal resultaat moet de warmtefoto genomen worden bij droog en koud weer. De weersomstandigheden waren ideaal!

Een gevelscan is een relatief nieuwe meettechniek. Een speciale infraroodcamera, gemonteerd op het dak van een auto, brengt de energieverliezen via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, garagepoorten… in beeld. Na de verwerking van alle beelden kan elke inwoner, via een unieke warmtefoto van zijn of haar woning, weten hoeveel en waar energie verloren gaat. In het voorjaar van 2021 zal Stad Veurne de inwoners uitnodigen op infomomenten om samen met hen de warmtefoto van hun woning te bespreken.

Energieke Dorpen

Deze actie kadert binnen het project Energieke Dorpen. Energieke Dorpen is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de steden Diksmuide, Poperinge en Veurne. Ze ontvangen hiervoor Europese steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma Leader.

Het project heeft twee grote doelstellingen: woningen energiezuiniger maken én meer hernieuwbare energie produceren. Daardoor stijgt het comfort van de woningen, daalt de energiefactuur en helpen we de klimaatopwarming tegen te gaan. Het is een participatief traject waarin de inwoners van het dorp een actieve stem krijgen.

Energieke Dorpen richt zich zowel naar alle inwoners als naar specifieke doelgroepen zoals landbouwers, verhuurders, kwetsbare doelgroepen, handel en horeca … Het traject werd begin september opgestart en loopt nog tot eind 2021. In dialoog met de inwoners, het stadsbestuur en experten wil Provincie West-Vlaanderen verscheidene acties voor het dorp opzetten. Je vindt alle informatie via www.wijzijnenergiek.be .

Bulskamp is de tweede Veurnse deelgemeente waar Energieke Dorpen aan de slag gaat. Vorig jaar konden heel wat Houtemse gezinnen dankzij dit project hun energieverliezen beperken. “Met de thermische gevelscan willen we de dorpsbewoners sensibiliseren waar ze hun energieverbruik in de woning kunnen terugdringen”, zegt burgemeester Peter Roose.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.