Tentoonstelling van kerststallen, Wintermarkt en Warmste Markt in Gits

Michael Moyaert, Moniek Inghelbrecht, Olivier Van Leynseele, Joris Missiaen en Ellen Bode stelden de kerstactiviteiten in en rond Dominiek Savio voor. © (foto EV)
Redactie KW

De koude decembermaand staat steeds meer in het teken van talloze warme initiatieven. Ook in Dominiek Savio staat er heel wat op het programma. Niet alleen loopt er binnenkort een tentoonstelling van kerstbeelden en kerststallen uit de hele wereld, er staan ook een Wintermarkt én een Warmste Markt op het programma.

Michael Moyaert woont in de Bruggesteenweg in Gits. Zijn vrouw Greet van Engeland opende er recent kinderopvang ‘t Giraffennest. Ooit kreeg hij van zijn oma een kerststalletje cadeau. Op vandaag heeft hij er 550.

“Ik mag wel zeggen dat het toen allemaal met mijn oma begonnen is”, legt hij uit. “Intussen heb ik een serieuze verzameling die een plekje heeft in ons huis. Door de kinderopvang kan ik er dit jaar met Kerstmis minder zetten dan anders maar het lukt wel.”

Zijn hobby om kerststallen te verzamelen, deelt hij met Joris Missiaen en Moniek Inghelbrecht uit Ichtegem. Ze leerden elkaar eerder toevallig kennen en hadden onmiddellijk een gespreksonderwerp. “Onze collectie is iets kleiner dan die van Michael”, vertelt Moniek. “Maar met ongeveer 300 kerststallen hebben we ook een mooie verzameling. Daar zitten een paar unieke stukken tussen, soms uit verre landen en culturen. Die hebben we vaak zelf op de kop getikt maar ook soms gekregen van missionarissen.”

“Uit Congo kregen we ooit een kerststal met zwarte ebbenhouten beeldjes. Dat vinden we nog altijd een van de mooiste. Sindsdien hebben we een neus gekregen voor mooie kerststalletjes.”

Moniek kent heel wat missionarissen. Ze werkte vroeger bij Missio en zet zich nu nog in voor H. O. E. K. (Hulp Oost-Europese Kerken) waar de opbrengst van de tentoonstelling naartoe gaat.

Voor deze verzamelaars van kerststallen is de decembermaand ongetwijfeld de leukste tijd van het jaar. “We zetten inderdaad heel wat kerststallen uit in ons huis”, lachen ze. “De mooiste of de nieuwste zetten we uit. De andere stallen blijven op zolder. Daarom is deze tentoonstelling voor ons ook leuk, die kerststallen en kerstbeelden staan anders toch maar op zolder.”

Echte pareltjes

“Sommige kerstbeelden zijn echte pareltjes”, vinden deze verzamelaars. “Het is ook heel interessant om te zien hoe andere culturen het kerstgebeuren in beeld brengen. Bij de Inca’s in Peru wordt Jezus geboren in een Indianenmuts en staat de kribbe naast een cactus of op een cocablad. In een kerststal uit Albanië dient de typische bunker uit de communistische tijd als geboorteplaats. Ook de gebruikte materialen zijn heel divers.

Eerder stelden Joris, Moniek en Michael hun kerststallen al samen tentoon in Oostende en in de abdij van Gistel. Dit keer is het de beurt aan Gits. “Tijdens het weekend van 13 en 20 december kunnen mensen gratis de tentoonstelling bezoeken in het Peristilium van Mariasteen in de Koolskampstraat 39B. Bij elke kerststal zie je uit welk land die komt en bij sommige kun je ook wat meer uitleg lezen. We vergeten natuurlijk ook de traditionele Vlaamse kerststalletjes niet, die hebben ook hun waarde”, klinkt het.

Die kerststallen en kerstbeelden staan anders toch maar op zolder

Wie de tentoonstelling op vrijdag 13 december gaat bezoeken, treft het want vanaf 15 uur is er in de buurt van de tentoonstelling een Wintermarkt én een Warmste Markt. De Wintermarkt wordt georganiseerd door het Dagcentrum en de Warmste Markt door het Basisonderwijs van Dominiek Savio. De kerststallententoonstelling en de markten worden met elkaar verbonden door een lichtslinger. Je kunt er terecht voor een hapje, een drankje, een geschenk of animatie door covergroep ‘The Highway’ of het Kinderkerstkoor.

De opbrengst gaat naar het goede doel. “Het Dagcentrum koos Kom op Tegen Kanker omdat we recent een medewerkster en een cliënt verloren aan kanker”, vertellen Ellen Bode en Olivier Van Leynseele. “De kinderen van het basisonderwijs kozen voor De Zonnebloemblaadjes, een organisatie die kampen organiseert voor kinderen met een beperking. We hopen met onze drie activiteiten op een gezellige kerstsfeer en een mooie opbrengst voor de gekozen goede doelen”, klinkt het.

Praktisch

Kerststallententoonstelling op vrijdag 13 december van 15 uur tot 21 uur. Op 14, 15, 20, 21 en 22 december van 10 uur tot 17.30 uur. Op vrijdag 13 december is er ook Wintermarkt van 15 uur tot 21 uur in en rond de Beleefwinkel. De Warmste Markt vindt terzelfdertijd plaats op het Gollemplein. Alle locaties zijn in de Koolskampstraat in Gits. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier