Tante Mie uit Kortrijk is 100! En dat werd (bescheiden) gevierd

Maria Vandepitte.©ELS DELEU ED
Maria Vandepitte.©ELS DELEU ED
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tante Mie, Maria Vandepitte vierde afgelopen weekend haar 100e verjaardag. Ze werd geëerd door het stadsbestuur en vierde in bescheiden kring in WZC De Pottelberg in Kortrijk. Maria is geen onbekende voor veel Kortrijkzanen, ze gaf immers van 1954 tot 1984 les in het Lyceum O.L.Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk.

Maria werd geboren op 26 maart 1921, Paaszaterdag, in Uitkerke. Ze ging naar de lagere school bij de zusters in Uitkerke en werkte haar middelbare school af in het Frans in het Institut Royal de Messines in Lede. Ze behaalde een diploma Regentes Letterkunde en gaf les in de Beroepshuishoudschool in Blankenberge, in de Daghuishoudschool in Aartrijke en ten slotte in het Lyceum O.L.Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk. In 1984 ging ze met pensioen.

Vader Juliaan Vandepitte

Haar vader overleed erg onverwacht toen ze amper zeven jaar oud was. Vader Juliaan Vandepitte was de zoon van een spoorwegchef aan het station van Lissewege in Zuienkerke. Tijdens de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich aan als vrijwilliger- tegen de zin van zijn vader- met de bedoeling telegrafist te worden.

Nadat hij gewond raakte tijdens een aanval werd hij effectief radio-instructeur in militaire dienst. Na de oorlog werd hij spoorwegbediende in het station Rabot in Gent. Hij bleef zich echter met radio bezighouden. In 1923 richtte hij zelfs het tijdschrift “Radio voor Vlaamse radioamateurs en luisterclubs”.

De ‘mama’ van het gezin

Maria werd als oudste dochter meteen betrokken bij de opvoeding van haar broers en zussen, Jozef, Anna, Louis, Lieve en Klara. Toen een kwarteeuw later alle kinderen het nest verlieten, nam ze samen met haar ondertussen overleden zus Anna de zorg voor haar moeder op zich. Ze kreeg zelf nooit kinderen, maar bleef de moederrol op zich nemen in de familie.

Tante Mie is een kunstzinnige vrouw. Terwijl haar zus de wereld afreisde op zoek naar avontuur, koos zij bewust voor korte tripjes waarbij cultuur centraal stond. De musea in Duitsland of Frankrijk waar ze niet op bezoek is geweest, kan je op een hand tellen. Ze heeft ook een enorme liefde voor Franse literatuur.

Ruiker

Maria Vandepitte verblijft sinds een viertal jaar in WZC De Pottelberg in Kortrijk, samen met een van haar zussen. Ze kon de ruiker bloemen die ze van het stadsbestuur kreeg ter ere van haar 100e verjaardag, erg appreciëren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.