SV Anzegem voetbalt vanaf nu op kunstgras

Het kunstgras kan nu zeven op zeven, dag en nacht gebruikt worden door de voetbalploeg om te spelen en te trainen. © XC
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Het eerste grasveld aan de kantine De Drie Kaven werd vervangen door kunstgras. Het grasveld zag steeds meer af van de droogte de laatste jaren en werd overbelast door het vele spelen. Naast de vernieuwde grasmat komt er nu ook eindelijk verlichting aan het hoofdveld.

“Het is al een paar jaar dat we aankloppen bij de gemeente met de vraag een kunstgrasveld aan te leggen. We spelen met 16 jeugdploegen en dat zijn er heel wat. Daardoor raakt zo’n grasveld snel overbelast. De laatste twee jaar viel het veld ook tegen door de droogte. Het gras gaat snel weg en we krijgen het terrein niet meer vlak”, vertelt bestuurslid en jeugdtrainer Wim Depraetere.

Heel wat werk

Als je kunstgras wil aanleggen, moet heel wat gebeuren. Eerst moet het originele gras afgegraven worden. Daarna moet het terrein heraangelegd worden met kiezels en zand. Rubberkorrels zorgen dan weer dat het veld de veerkracht van een echt grasveld nabootst. Het hele project heeft zo’n 400.000 euro gekost. De werken zijn exact op de einddatum afgewerkt. “Het voordeel is dat we nu dag en nacht, zeven op zeven op het veld kunnen spelen en trainen. Zo’n mat speelt wel anders, technische spelers zullen hier hun voordeel hebben. Een sliding zal dan weer niet kunnen, anders ligt je been helemaal open”, weet Wim.

Geen slidings

Arne Sagaert (22), verdediger bij de vierde provinciale van SV Anzegem bevestigt: “Het veld speelt veel vlotter om het kunstgras veel vlakker is. De bal maakt zo geen onverwachte bewegingen. Je kan inderdaad geen slidings doen. Het kan maar dan op eigen risico want de rubberbolletjes veroorzaken wonden. Ik speel zelf liever op een kunstgras zoals nu in Anzegem, omdat het gewoon sneller vooruit gaat. Al heeft een gewoon grasveld met zijn onvolkomenheden ook wel zijn charmes.”

Rond het veld staan nu ook voor het eerst verlichtingspalen met duurzame led’s. De verlichting kan aangestuurd worden via een app op de smartphone of in de technische ruimte. “We kunnen bepaalde delen van het veld apart verlichten. Maar er is ook een wedstrijdstand waarbij de lichten feller schijnen dan bij trainingen. Met het nieuwe veld en de verlichting zullen we zeker kunnen uitpakken. We mogen best fier zijn, het is een heel mooi resultaat”, vertelt de jeugdtrainer.

Sponsorwall

Langs het veld pronkt ook een volledig nieuwe sponsorwall. Het volgende project is een aparte ruimte om de scheidsrechter te ontvangen. Die ruimte moet er komen sinds de promotie naar eerste provinciale van de eerste ploeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier