‘Super Mario’ Vandenbogaerde maakt dartscomeback: “Niemand haalt me uit mijn concentratie”

Dartskampioen Mario Vandenbogaerde. © WO
Redactie KW

Elk weekend ruilt Mario Vandenbogaerde zijn bouwvakkersplunje in voor een hip dartshirt. Zo vlotjes als hij tijdens de werkweek de bakstenen in de mortel gooit, zo feilloos gooit ‘Super Mario’ op elk tornooi de darts in de trippel of dubbel 20. Na een afwezigheid van dertien jaar maakt hij nu opnieuw zijn comeback bij de nationale dartsploeg.

Mario Vandenbogaerde (45) is afkomstig uit Zonnebeke en woont sinds zes jaar in Menen. Als zeventienjarige gooide hij zijn eerste dartspijlen in de Elfpenner in Beselare, van daar ging het naar clubs in Ieper, Geluveld en Kortrijk. Met de Comeback Darters, een nieuwe ploeg die hij oprichtte in café De Gilde in Stasegem, speelde hij dit jaar meteen kampioen in de derde en laagste reeks van het Meens Verbond en ook de beker ging richting Stasegem. Individueel won Mario de Masters en het Verbondskampioenschap in café Oud Reckem. Ook met DC De Klokke in Koolkerke speelde Mario dit jaar kampioen in de Brugse competitie en betwist hij de bekerfinale.

Belgisch kampioen

Vier opeenvolgende jaren van 2001 tot 2004 – stond hij op de eerste plaats in de individuele ranking van de Belgische dartsbond. In 2005 gooide hij het tot Belgisch kampioen, een hoogtepunt in zijn carrière. “Voor mij was dat het sein om te stoppen met de nationale ploeg, waarvan ik al een zestal jaar deel uitmaakte”, vertelt Mario. “Nochtans was ik kapitein van de ploeg. Maar het werd me allemaal wat te veel: er werd van me verwacht dat ik op elk tornooi aanwezig was, er waren de verre verplaatsingen…”

“Als ik goed op dreef ben, dan speel ik als het ware in een tunnel”

Door toedoen van John Desreumaux uit Beselare begon Mario opnieuw te spelen op nationaal niveau. “John staat op de vierde plaats in de Belgische rangschikking, maar in koppelverband had hij geen vaste maat. Door hem ben ik opnieuw begonnen met koppel en voortaan zullen we samen deelnemen aan de Belgische tornooien”, aldus Mario, die dit jaar slechts vier van de dertien Belgische rankingtornooien speelde.

“Zo werd ik kampioen van Vlaanderen en eindigde ik tweede in het kampioenschap van Vlaams-Brabant. Ondanks mijn 22ste plaats in de rangschikking volstond dat om als kwalificatiespeler mijn selectie voor de nationale ploeg af te dwingen. Vanaf nu ben ik van plan om opnieuw alle rankingtornooien te spelen en dus weer voluit mijn kansen te verdedigen“, aldus Mario.

Door het kampioenschap van Vlaanderen te winnen, veroverde Mario ook een wildcard voor de prestigieuze Winmau World Masters in Engeland, een internationaal selectietornooi waar kwalificatieplaatsen voor het officieel wereldkampioenschap te verdienen zijn.

Aangeboren gave

“Over welke kwaliteiten een goede darter moet beschikken?” Daarover hoeft Mario niet lang na te denken: “Je moet een vaste hand hebben, maar bovenal is het een aangeboren gave. Om te darten moet je je koelbloedigheid kunnen bewaren en je zenuwen beheersen. Het komt erop neer om je volledig te focussen. Als ik goed op dreef ben, dan speel ik als het ware in een tunnel. Dan mag er probleemloos 100 man achter mij staan, dat zal me niet uit mijn concentratie brengen.”

Ook goed kunnen tellen, is volgens ‘Super Mario’ een pluspunt. “Vertrekkende van 501 punten moet je exact uitgooien op 0. Het komt er dus op aan om op elk moment te weten hoeveel punten je moet gooien bij de volgende beurt. Maar boven al kan ik rekenen op mijn vrouw Carla, mijn steun en toeverlaat die me naar alle tornooien vergezelt.”

Als zelfstandige in de bouw rest er Mario maar weinig tijd om te trainen. “Dat beperkt zich tot af en toe ‘s avonds een halfuurtje pijlen gooien op het dartsblok in de keuken. Het darten is voor mij nog altijd een leuke hobby, net zoals ik ook nog altijd heel graag ga metselen”, besluit Mario.

(Carlog Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier