Subsidies voor opknapbeurt Dumontwijk De Panne

Villa Fantasio, een van de typische villa’s in de Dumontwijk.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Villa Fantasio, een van de typische villa’s in de Dumontwijk.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De beschermde Dumontlaan en de Bortierlaan worden volledig heraangelegd. Hiervoor is een premie van 67.765 euro voorzien.

De site van de Dumontwijk in De Panne is sinds 2008 beschermd als stadsgezicht. De wijk ontstond in de 19de, begin 20ste eeuw onder leiding van architect Albert Dumont en is een pareltje van architecturaal erfgoed. In 2020 volgde een herwaarderingsplan waarmee de gemeente De Panne een raamwerk creëert waarbinnen zowel het gemeentebestuur als de private eigenaars initiatieven kunnen nemen om de wijk de glorie van weleer terug te geven. In een eerste fase worden de Dumontlaan en de Bortierlaan volledige heraangelegd. Hiervoor is een premie van 67.765 euro voorzien.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele licht toe: “Eind 2020 wijzigden de premieregels voor onroerend erfgoed. Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed nu via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.”

Waardevolle kustarchitectuur

De oudste verkaveling van De Panne bewaart een zeer grote concentratie van waardevolle kustarchitectuur in al zijn diversiteit, die bovendien getuigt van de nieuwe woningtypes die in het kader van de ontwikkeling van de vrijetijdsarchitectuur ontstaan langs de Vlaamse kust.

De oudste bebouwing dateert van eind 19de eeuw. Hiervan zijn slechts enkele duinhuizen bewaard gebleven. Het grootste deel van de zeedijkhuizen en de vrijstaande duinhuizen dateert uit de intensieve bouwperiode vanaf ongeveer 1903 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Vanaf het interbellum worden aan de stedelijke assen de eerste familiehotels en pensions opgetrokken met een toenemend aantal bouwlagen. In deze periode primeren ook de commerciële belangen, waardoor het aantal – al dan niet vooruitspringende – winkelpuien, luifels en reclameborden toeneemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier