Straks ook versoepeling voor de sportvliegtuigen

Redactie KW

Vanaf 8 juni mogen liefhebbers van sportvliegtuigen opnieuw de lucht in. Wel zijn er enkele beperkingen die nageleefd moeten worden. Zo zijn momenteel enkel binnenlandse vluchten toegelaten.

Aan land mogen de clubs, de restaurants en de kantines terug open, mits naleving van de horecavoorschriften. Als een helikopter uitvliegt met personen uit dezelfde bubbel, dan zijn mondmaskers verplicht.

Buitenlandse vluchten nog verboden

In de helikopter is het immers niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Om zorg te dragen voor de passagiers en de piloot, maar ook voor de mogelijke passagiers die erna het toestel gebruiken, is een mondmasker een must. De verplichting geldt ook binnen de bubbel van 10 personen. Daarnaast blijven de nodige sanitaire maatregelen, zoals handen wassen, verplicht. Ook moeten de helikopter ontsmet worden na gebruik. Voorlopig is het verboden om andere personen mee te nemen in het toestel dan de personen uit de bubbel van 10 personen.

Hoewel de landsgrenzen openen op 15 juni, is het nog niet zeker of vluchten over de landsgrenzen kunnen doorgaan. Dat hangt af van de beslissingen in de komende week door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De beslissing zal ook afhangen of andere landen en vliegvelden GA-vluchten zullen toelaten. Verder zijn alle verwante activiteiten tot sportluchtvaart toegelaten. Denk maar aan opleidingen, examens, verificatieprocedures voor bekwaamheidsbewijzen voor elk type luchtvaarttuig… Er wordt verwacht dat men vanaf volgende week de nodige aangepaste instructies zal kunnen lezen op de COVID-19 pagina van het DGLV (Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart, nvdr.). (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.