Stichting Pelicano helpt kinderen in armoede

We zien vlnr Marleen Vandeberghe, directeur Mireille Vanallemeersch, Katrien Durnez, Kris Reynaert, Anouk Merceles,K ristof De Boever en Michiel Leemans. © Eric Flamand
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Ook in onze regio krijgt de Stichting Pelicano, dat kinderarmoede uit de wereld wil helpen, steeds meer voet aan de grond. Met een boterhammendoosactie in de Week tegen Kinderarmoede, die loopt van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober, wil men die problematiek meer bespreekbaar maken.

Het basisonderwijs van de Centrumscholen Dekenij Ieper is blij dat er een dergelijk initiatief als de Stichting Pelicano bestaat. Dat horen we van Mireille Vanallemeersch, directeur van de VBS Sint-Jan. “Voor onze scholengroep Centrumscholen Dekenij Ieper worden enkele gezinnen concreet geholpen. Dat is inderdaad heel weinig, gelukkig. Toch vermoeden we dat er nog gezinnen zijn die met kinderarmoede te kampen hebben en daarom komen we hiermee naar buiten. Als school krijg je dan van de Stichting Pelicano een budget om de noodzakelijke aankopen te doen. Zomaar geld geven zou niet verstandig zijn, want dan kan het eventueel (deels) voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo hebben we al een boekentas, een paar winterschoenen of zelfs een matras gekocht.”

Kristof De Boever is al sedert de opstart in 2008 betrokken bij de Stichting Pelicano. “Eerst als lid van de Raad van Advies en sedert eind 2020 als lid van het Dagelijks Bestuur. Stichting Pelicano stort nooit financiële middelen hetzij aan de ouders, hetzij aan een Pelicanokind. De zorg voor een Pelicanokind komt toe aan een zorgpartner. Op vandaag hebben we meer dan 600 zorgpartners, voornamelijk scholen, OCMW’s en advocaten in schuldbemiddeling. Wij openen een bankrekening op onze naam waar een bedrag op gestort wordt en waar de zorgpartner dan, middels een volmacht, de nodige aankopen mee kan bekostigen. Alle bewijsstukken worden aan ons voorgelegd via een digitaal platform. Stichting Pelicano gaat een lange termijn verbintenis aan met haar Pelicanokinderen: zij worden financieel ondersteund tot ze hun einddiploma hebben behaald. Op die manier is de kans groot dat ze werk vinden en zo uit de armoedecirkel geraken. Al is dat niet altijd vanzelfsprekend en eenvoudig!”

In de Ieperse regio stelt de Stichting Pelicano een tendens vast. Kristof De Boever: “We zien steeds meer alleenstaande gezinnen, uiteraard niet alleen in de Westhoek. Meer specifiek gaat het over gezinnen waar één van de ouders zijn verantwoordelijkheid, zowel financieel als emotioneel, niet neemt en de ander alleen komt te staan voor alle uitgaven. We zien bovendien dat diversiteit nu ook tot in de Westhoek komt en dat er meer aanvragen binnenkomen voor kinderen met een vreemde origine. Momenteel heeft onze stichting in Ieper 15 Pelicanokinderen, die verdeeld zitten over acht zorgpartners. In de regio Poperinge zijn dat er 24 die kunnen rekenen op tien zorgpartners. In totaal helpt onze stichting meer dan 2.600 kinderen.”

2.365 brooddozen

Met de actie ‘Met Stichting Pelicano, elk kind aan tafel.’ Wil de stichting de aandacht vestigen op het feit dat het niet voor elk kind evident is om iedere middag een maaltijd mee te hebben naar school, laat staan dagelijks 1 warme maaltijd te kunnen nuttigen. “Via een van onze donateurs werden ons 2.365 mooie en stevige brooddozen geschonken die we aan alle kleuters en leerlingen van de 11 vestigingen van Centrumscholen Dekenij Ieper zullen uitdelen op 11, 12, 14 of 15 oktober, dus midden in de Week Tegen Kinderarmoede. Die brooddozen zullen door ons gevuld aangeleverd worden, waarbij aandacht besteed wordt aan een gezonde inhoud, maar ook aan een ‘basismaaltijd’. We hebben ook contact opgenomen met het stadsbestuur met de vraag of ze op de een of andere manier hun schouders onder dit project kunnen zetten, maar tot op heden hebben we jammer genoeg nog niets gehoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier