Stephanie Casteleyn combineert werken bij stad Roeselare met eigen skischool in Zwitserland

Stephanie Casteleyn: “Een sociaal leven in Roeselare én in Zwitserland, dat kan perfect”.(foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Ze werkt in de zomer keihard voor de Stad Roeselare terwijl ze in de winter, samen met haar partner Sander, aan de slag is in hun eigen skischool in Zwitserland. Stephanie Casteleyn is zowel in België als in Zwitserland even goed thuis en voor haar mag dat nog best even duren.

Stephanie Casteleyn werd geboren in Roeselare op 8 oktober 1989. Ze is de partner van Sander Van Bruwaene. Het koppel woont afwisselend in Zwevezele tijdens de zomermaanden en het Zwitserse Veysonnaz tijdens de winter. Stephanie volgde haar lager onderwijs aan De Verrekijker in Rumbeke. Voor haar middelbaar onderwijs koos ze Humane Wetenschappen in de VMS. Daarna studeerde ze communicatiemanagement aan hogeschool Artevelde. In haar vrije tijd volgt ze bootcamps bij Tim Steurbaut.

Je officiële functie is publiekswerker bij Stad Roeselare. Wat houdt dat precies in?

Stephanie Casteleyn: “Eigenlijk ben ik een evenementenmedewerker voor de stad tijdens de zomermaanden. Ik werk voor de diensten jeugd, cultuur en sport en bekommer me onder meer om de zomerspeelplaats, de 11 en 21 juli-vieringen, de Ketnettoer, Theater in het park, de rondreizende speelcontainers en de Sinterklaashappening. En dat is meestal ook het laatste project dat ik begeleid.”

Want jij hebt een zeer eigenaardig contract bij de stad?

“Ik werk ondertussen al acht zomers voor de stad tussen mei en november met een contract van bepaalde duur. Na mijn hogere studies Communicatiemanagement in Gent heb ik nog een opleiding Belgische politiek gevolgd. Ik heb Sander leren kennen en we werden een koppel. Sander houdt van skiën en snowboarden en wilde een seizoen naar de bergen. En dat hebben we gedaan.”

Het werd Berghaus Toni bij de Aletschgletsjer in Zwitserland?

“Ja, meer typisch bergplezier kan bijna niet hé (lacht)? De locatie was prachtig. En bovendien kun je enkel met de sneeuwscooter het dorp bereiken, auto’s zijn er niet welkom.”

“We hebben er baliewerk gedaan maar hebben ook in het restaurant en de bar gewerkt. Sander heeft er ski- en snowboardlessen gegeven. We hadden niet zo veel vrije tijd maar dat stoorde niet echt.”

Jullie bleven daar zelfs het jaar rond?

“In 2011 hebben we ook een keer het hotel opengehouden in de zomer. Dat was keihard werken, echt niet te onderschatten. Maar het was een heel leerrijke periode. En uiteraard bleven we daar ook de daaropvolgende winter toen er nieuwe eigenaars van Berghaus Toni waren.”

En vanaf dan kwamen jullie in de zomermaanden opnieuw naar België?

“Ik werkte dan voor een communicatiebureau in Oostende terwijl Sander tot eind september of begin oktober surflessen gaf in Surfing Elephant in Wenduine.”

En opeens zijn jullie een eigen skischool in Zwitserland gestart?

“Het ging plots snel, ja. We hebben vrienden die voor de skischool Neige Aventures werken in het bergdorpje Nendaz. In het nabijgelegen Veysonnaz stond een bijhuis van die skischool over te nemen en Sander en ik besloten het erop te wagen. We zijn ondertussen vijf jaar gerant van die skischool samen met Nina uit Brugge. Alhoewel, veel komt Nina niet meer in Brugge want ze baat in de zomer de B&B Casa Maono uit in Portugal.”

“Wij hebben inderdaad een huisje, tuintje, boompje op twee plaatsen”

“In Veysonnaz geeft Sander ski- en snowboardlessen en hou ik me bezig met de boekingen en kantoorwerk. We spreken ook allebei vier talen en dat is natuurlijk mooi meegenomen. We hebben ondertussen een zestigtal skimonitors in dienst en er is een winkel waar we skimateriaal verkopen. Neige Aventures heeft er eveneens een bar met restaurant geopend.”

Jij bent altijd heel sociaal geweest?

“De Chiro van Rumbeke is altijd mijn leven geweest tussen mijn twaalfde en mijn twintigste. Ik heb zes jaar in leiding gestaan waarvan drie jaar in de hoofdleiding. Het was een zalige periode.”

Jullie verhuizen nu twee keer per jaar. Is dat wel praktisch?

“Wij huren een chalet vlakbij de skischool van december tot eind april. Vanaf mei huren wij een loft boven een bedrijf van vrienden in Zwevezele. En vanaf 1 mei begint mijn zomerjob bij Stad Roeselare en die duurt officieel tot eind november. Maar doordat ik de hele zomer doorwerk heb ik tegen begin november nog alle overuren en vakantie die ik moet opnemen zodat mijn laatste werkdag meestal eind oktober is.”

Dan rest er nog een maand vooraleer jullie weer naar de sneeuw trekken?

“November is onze reismaand. Dan zoeken we de warmte en de zon op in Frankrijk, Spanje of Portugal. Het is altijd een plaats bij het water waar Sander kan surfen.”

Wanneer kies je voor een definitieve plaats om je te vestigen?

“Moet dat dan? Ik begrijp dat mensen zich die vraag stellen maar voor ons klopt alles als een bus. In het begin had ik wat tijd nodig om dat te zien maar het stramien dat we nu hebben, is goed. Ik wil daar niet filosofisch over doen maar wij hebben inderdaad een huisje, tuintje, boompje op twee plaatsen en alles valt netjes in de plooi.”

En wat met een sociaal leven; gebeurt dat dan op twee plaatsen?

“Inderdaad. We hebben vrienden in Zwitserland. We hebben er al babyborrels meegemaakt en zijn naar huwelijksfeesten geweest. Maar evengoed hebben wij nog een sociaal leven in Roeselare. Je merkt het: op de laatste dag van mijn contract in Roeselare spreek ik af met vrienden en vriendinnen hier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier