Stephanie (32) en Michaël (37) runnen ’t IJshoorntje en Meester M: “We nemen vooral ook tijd voor onze klanten”

Stephanie Hutsebaut en Michaël Houfflijn runnen beide zaken samen. “We doen het allebei dolgraag.” © foto WME
Wouter Vander Stricht

Hoewel ze allebei ingeweken Tieltenaars zijn, hebben Michaël Houfflijn en Stephanie Hutsebaut al hun draai gevonden in de stad. En ondertussen maakten ze ook al naam met hun zaak ’t IJshoorntje in de Stationsstraat, waaronder met Meester M ook nog een barbecueluik.

Hoe belanden een jongedame uit Merendree en een jonge kerel uit Anzegem plots samen in Tielt?

Michaël: “We leerden elkaar kennen op Oostende Koerse, zoals dat nu opnieuw op maandag op de Wellington Hippodroom wordt georganiseerd. Mijn ouders gingen er vaak naar toe, mijn broer was ook jockey.”

Stephanie: “Die van mij trokken daar ook naar toe en ook nog heel wat mensen uit het Tieltse. Mijn moeder werkt ook in Tielt, nadat het bedrijf waarvoor ze werkt van Deinze naar hier is verhuisd.”

Michaël: “En we koesterden de droom van een eigen zaak. En toen we op zoek waren naar een handelspand kwamen we hier in de Stationsstraat terecht. Vroeger was hier nog een slager gevestigd. We hebben het pand dan ook grotendeels zelf omgebouwd.”

Stephanie, wanneer ging je met ’t IJshoorntje van start?

Stephanie: “Dat was in 2014. Ik startte met een ijsscooter, maar daarin vier soorten zelfgemaakt ijs waarmee ik naar allerlei feestjes trok. Die scooter hebben we nog, maar ondertussen kwamen daar al een grote en kleine ijskar bij. In 2017 konden we hier de winkel starten.”

Jullie zijn pal naast een school gelegen en hebben ook een mooi terras voor de deur?

Stephanie: “Het is hier wel een hotspot voor scholieren. Je kunt hier uiteraard ijsjes krijgen, maar ook wafels, pannenkoeken, milkshakes en smoothies. Maar ook allerlei desserts. Uiteraard linken de mensen ons het meest aan ijs en ijstaarten, maar we doen ook volledige dessertbuffetten. Bij de mensen thuis, maar je kan die ook hier komen afhalen.”

En ondertussen deed ook (barbecue)Meester M zijn intrede…

Stephanie: “Ik ben zelf de dochter van een beenhouwer, de liefde voor die stiel zat er ook wat in. Ik ben lang bij traiteurszaken gaan helpen.”

Michaël: “Ja, ik fungeer als Meester M. (lacht) Het leek ons een leuke naam. We hadden beiden al wat ervaring en eigenlijk is dat ontstaan omdat mensen aan ons vroegen bij wie ze daarvoor terecht konden. Op de duur opperden we: waarom dat niet zelf doen? Ik ben ook lasser en heb twee grote barbecues eigenhandig gemaakt. We zien dit als een zijproject, het is niet dat we van de ene barbecue naar de andere hollen. We nemen onze tijd voor onze klanten en dat appreciëren ze ook. Ze moeten niet snel-snel eten, omdat wij nog elders moeten.”

“In de zomer hebben we geen vrije tijd, dat is voor in de winter”

Stephanie: “En we helpen elkaar. Bij de barbecue sta ik aan Michaëls zijde.”

Michaël: “En ik help hier ook bij de ijsbereidingen. Meestal ben ik ’s morgens al erg vroeg in de weer. Ik werk ook nog 30 uur per week voor mijn werkgever, maar we steken – zeker in de zomerperiode – nog meer uren in onze zaak.”

Stephanie: “Alles wordt hier dan ook vers bereid. Met verse vanille, bananen,… Ook alle dessertjes, mousses en zo. Dat vergt veel tijd, maar het komt allemaal de smaak ten goede.”

Jullie zijn vaak samen, lukt dat aardig?

Stephanie: “We hebben ook wel eens onze momentjes, maar we doen dat goed samen. We doen het ook allebei dolgraag.”

Michaël: “In februari trachten we altijd naar Italië te gaan, dan is er daar de grootste ijsbeurs ter wereld. Je ziet daar wel nieuwigheden, maar die zijn niet altijd meteen hier uitvoerbaar.”

Stephanie: “Nieuw is hier nu de Freak Shake. Dat is eigenlijk een milkshake met een donut, wafel, pannenkoek en ijshoorntje… Je moet er al wat in petto voor hebben om die op te krijgen.”

De zomer is voor jullie allicht een hyperdrukke periode!

Stephanie: “Zeg wel. Het zijn ultrakorte nachtjes. We houden de winkel open en daarbij komen dan nog al die feesten. We leggen ons ook steeds meer toe op het totale feest.”

Michaël: “Streetfood op de BBQ is nu bijvoorbeeld enorm in. Als we daar dan nog onze desserts kunnen aan koppelen. We werken ook op maat van de klant. Als die een bepaald soort vlees vraagt, dan zorgen we daarvoor.”

Stephanie: “We moeten eigenlijk weinig tot geen publiciteit maken, de mond-aan-mondreclame doet zijn werk. Op het ene feest leg je het andere vast. We hebben er nu ook al voor 2025. Niet enkel hier in de regio, maar ook van Gent tot Brugge en aan de kust.”

En straks de Tieltse Feesten!

Stephanie: “Daar zijn we present in het centrum met onze ijskar. Maar voor ons zijn de Stationsfeesten met rommelmarkt op 15 augustus nog een pak drukker. Dan nemen we niet enkel ons terras, maar ook een deel van de straat in. We overwegen om ook iets te doen met Meester M, maar we zullen ook voldoende helpende handen moeten vinden.”

Meer info: www.tijshoorntje.be.

Stephanie Hutsebaut en Michaël Houfflijn


Privé: Stephanie Hutsebaut (32) is afkomstig uit Merendree (Deinze), Michaël Houfflijn (37) uit Anzegem. Ze wonen bij hun zaak in de Stationsstraat 69 in Tielt en zijn de ouders van zoontje Sky (bijna 3 jaar).

Opleiding en loopbaan: Stephanie had al ervaring in de cateringwereld, schoolde zich om tot ambachtelijk ijsmaker en volgde ook een bakkersopleiding. Nu runt ze speciaalzaak ’t IJshoorntje. Michaël is van opleiding loodgieter en lasser, maar is nu aan de slag bij Volvo Trucks Nebim in Zwevegem. Hij helpt ook zijn vrouw in haar zaak en samen zetten ze sinds dit jaar hun schouders onder Mr. M, gespecialiseerd in barbecues.

Vrije tijd: In de zomer is het werken geblazen, in de winter tijd voor een reisje en uitstapjes met de zoon.