Stefanie Coussens redt papa’s met haar ‘Pins and Braids’

Staartje hier, vlechtje daar, een gekartelde ‘blesse’, schuin, langs de ene kant of in het midden, hier wat verstevigen en daar nog een speldje: Stefanie Coussens (30) speelt met haar en spelden als een profvoetballer met een voetbal. “Ik ben altijd al graag met haar bezig geweest. Ik heb na heel wat positieve reacties en aanmoediging de stap gezet om het te doen als bijberoep en zo ontstond ‘Pins and Braids’. Ik dacht: ‘Als ik het wil doen, doe ik het nu’.”

“Heel schattig om de papa’s bezig te zien met hun dochtertjes”, aldus de dames. © Foto Lisa

Stefanie ging voor haar huwelijk op zoek naar een bruidskapster: “Dat bleek helemaal geen gemakkelijke opdracht. Het was een complexere zoektocht dan ik dacht. Ik heb zelf altijd graag geëxperimenteerd op mijn eigen haar en ik kreeg daar vaak enthousiaste reacties over. Dat gaat ook zo: hoe gemakkelijk vraag je niet aan iemand waar ze hun haar lieten doen als het er gewoon prachtig uitziet?

Stefanie begon haar eigen bedrijfje ‘Pins and Braids’. Sinds 1,5 jaar doet ze kapsels aan huis met haar initiatief, maar ze organiseert ook workshops. Zo belandde ze afgelopen weekend bij de zusjes Kesteleyn, Mietje en Lisa, op Bar Botaniek met een SOS Papa workshop.

Perfectie

“Ik heb Stefanie ontmoet toen zij het haar van een bruid verzorgde. Ik ben fotografe en fotografeerde het huwelijk van de bruid in kwestie. Het was een sympathieke madamen ik moest onmiddellijk denken aan haar toen we op Bar Botaniek een originele workshop wilden organiseren voor vrouwen. Het werd er uiteindelijke eentje voor mannen”, lacht Lisa.

“Het is eigenlijk begonnen met SOS Mama“, vertelt Stefanie. “Ook lessen om kapsels te maken bij jezelf, heb ik al gegeven. Mama’s en vrouwen in het algemeen zijn heel hard gedreven en gaan voor de perfectie. Het is ook zo echt een vrouwen-onder-elkaarmomentje: een speciale sfeer. Ook achteraf krijg ik nu en dan eens een berichtje of een foto met ‘kijk eens wat ik vandaag geprobeerd heb’.”

“Na de workshop begint het uiteindelijk nog maar. Dan moeten ze zelf aan de slag. Toen een papa eens aangaf dat hij ook wel zo’n les wilde volgde, kwam ik op het idee om een SOS Papa workshop voor haar te geven. De papa’s zijn over het algemeen toch iets anders van aanpak. Vrouwen hebben daarnaast meestal ook al ietsje meer ervaring, maar mannen hoeven zeker niet onder te doen al is het met nu en dan eens een mopje tussen de speldjes en haren door”, lacht Stefanie.

Geduldig

“Mietje en ik dachten dat de workshop te specifiek was toen we er voor het eerst over hoorden, maar ze zaten onmiddellijk vol. Er was dus een duidelijke vraag van de papa’s. Heel schattig ook om ze bezig te zien met hun dochtertjes. Ze hadden echt geduld: dat had ik zelf niet verwacht. Mijn man zou het waarschijnlijk na vijf minuutjes aftrappen”, aldus Lisa.

“Die van mij spreekt nu vooral dat hij naar de voetbal zou willen gaan met een zoontje of met Ernest (zoontje van Lisa red.), dus hij denkt voorlopig niet aan vlechten maken, maar ik zie hem dat wel doen, ja“, lacht Mietje.

“De meisjes voelden zich onmiddellijk thuis op de schommels achteraf en de papa’s konden nog een drankje nuttigen: een ideale combi toch?”, klinkt het bij Lisa (links) en Mietje (rechts) Kesteleyn, hier samen met Stefanie (midden).© Foto Lisa

“Nu nog al die kapsels onthouden! Ik houd het zelf meer op een paardenstaart, een dot of een simpele vlecht. Verder ben ik voorlopig nog niet geraakt”, vertelt Lisa.

“Ik ben bij mezelf minder creatief dan wat Stefanie klaarspeelt. Sinds enkele maanden heb ik een korte coupe. Al ga ik wel het huis niet uit voor het netjes gestyled is, hoor. De workshop die Stefanie doet, deed me denken aan de Scoutskampen waar ik en Lisa vroeger vaak voor kapster speelden. We sneden de haren van de leiding en vlochten de hoofden van onze vriendinnen vol met vlechtjes. Bij één van onze kapbeurten hebben we ooit eens een stukje oor af gesneden! (lacht)Ons haar houdt ons toch bezig als vrouw hé“, vult Mietje aan.

SOS Oma en OPA

Tijdens de workshop hielden de papa’s het over het algemeen heel stil: “Daar waren ze volgens mij te geconcentreerd voor. De mensen vonden het wel een heel origineel concept. Bar Botaniek was dan misschien ook een originele plaats om zoiets te organiseren. De meisjes voelden zich onmiddellijk thuis op de schommels achteraf en de papa’s konden nog een drankje nuttigen: een ideale combi toch?” glimlacht Lisa.

Ondertussen polsen ook andere mensen al eens naar een workshop op hun maat: “Laatst had ik een oma die ook wel een SOS Oma workshop wilde. Dus dat zit er misschien wel in voor de toekomst en terwijl we dan bezig zijn ook direct een SOS Opa workshop? Moet kunnen hé”, zegt Stefanie.

Een eigen stijl heeft ze wel, Stefanie Coussens: “Ik houd echt niet van de onpersoonlijke aanpak van ‘om 11 uur heb ik een andere klant en dan moet jouw kapsel af zijn’. Geen bandwerk voor mij. Als het nog niet goed zit, dan doen we gewoon verder tot perfect is. Het is heel persoonlijk, een kapsel verzorgen. Het gaat ook om vertrouwen. Bij een huwelijk ben jij verantwoordelijk voor een mooi kapsel bij de bruid. Als ik dan een berichtje krijg dat ‘het’ de hele dag goed is gebleven: dan doet dat deugd en ben ik in mijn nopjes. Ik ga voor de perfectie!”

(Anneleen Deseyn)

Meer info: pinsandbraids@gmail.com of op de Facebookpagina.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.