Start Dwars door Vlaanderen op Schiervelde heeft geen impact op vaccinaties in Roeselare

Twee jaar geleden werden de renners aangemoedigd door een mensenzee, dit jaar moeten ze het met heel wat minder doen. (foto SB)©STEFAAN BEEL STEFAAN BEEL
Twee jaar geleden werden de renners aangemoedigd door een mensenzee, dit jaar moeten ze het met heel wat minder doen. (foto SB)©STEFAAN BEEL STEFAAN BEEL
Peter Soete

Op woensdag 31 maart vindt de 75ste editie van Dwars door Vlaanderen plaats. Deze jubileumeditie start aan de Expohallen in Roeselare en krijgt mooi volk aan de start. Maar publiek mag er helaas niet bij zijn.

“Wereldkampioenen Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel zullen allebei aan de start staan van Dwars door Vlaanderen net als het merendeel van de toprenners”, begint de Roeselaarse schepen van sport José Debels. “Het is natuurlijk dé perfecte voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen van enkele dagen later. Maar voor het publiek wordt het een editie in mineur. Net zoals voor de GP Jean-Pierre Monseré mogen er geen toeschouwers aan de start en langs het parcours staan. De start gebeurt ook niet op de Grote Markt maar wel aan de Expohallen.”

“Er zal geen enkele interactie zijn met de activiteiten van het vaccinatiecentrum. De eerste parking blijft zoals nu voor de mensen die hun vaccin komen halen en de bezoekers van Sportoase terwijl alles voor Dwars door Vlaanderen op de parking achter de Expohallen plaatsvindt. Op die parking vlakbij het voetbalgebouw komen de ploegbussen terwijl de wagens van koersdirecteurs en verzorgers een plaatsje krijgen in de omgeving van de jeugdterreinen. In de kantine komt een testcentrum voor diegenen die geen recente test kunnen voorleggen. Daar krijgt iedereen ook een bandje waarmee men zich in de afgesloten zone kan verplaatsen.”

Geen verkeershinder

“In de Diksmuidsesteenweg zal het die ochtend natuurlijk een beetje drukker zijn dan anders maar echt grote verkeershinder zal er wellicht niet zijn. Ook bij het binnenrijden zal het relatief vlot verlopen want de autostroom van het vaccinatiecentrum en de wielerwedstrijd wordt onmiddellijk gesplitst.”

“Doodjammer dat er dit jaar geen groot wielerfeest mogelijk is”

“Het is doodjammer dat er geen groot wielerfeest komt met vip-ontbijten in alle horecazaken van de stad, toeschouwers op de Grote Markt en de renners die twee keer door het centrum rijden na de start op de Grote Markt. Ook de vip-busjes die de wedstrijd volgen, zullen we niet in het Roeselaarse straatbeeld zien. Het is eigenlijk te hopen dat de wedstrijd sowieso kan plaatsvinden. Als de coronacijfers nog verslechteren en er strengere maatregelen komen vanuit de overheid, hoop ik maar dat dit geen invloed heeft op alle wielerwedstrijden.”

Nog tot en met 2025

“De organisatie probeert er eveneens alles aan te doen om de sponsors te ondersteunen. In Roeselare zullen er ook twee hotspots zonder publiek zijn waar de sponsors een grote televisie-visibiliteit krijgen. Roeselare heeft trouwens nog niet zo lang geleden het contract met Dwars door Vlaanderen verlengd en de start gebeurt hier zeker nog tot en met 2025.”

“Het contract rond de startplaats van grote broer, de Ronde van Vlaanderen, moet nu ook opnieuw toegewezen worden maar dat zal voor Roeselare zowel financieel als organisatorisch een brug te ver zijn. Met Dwars door Vlaanderen zijn wij al heel tevreden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.