STAP-cursisten vieren afstuderen met Point Final 24

Myrthe Vanwalleghem is een van de ruim honderd STAP-cursisten die straks afstudeert. (foto SB) © Stefaan Beel Stefaan Beel
Redactie KW

Studenten muziek, woord en dans die dit jaar afstuderen aan de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten doen dat met een festival dat loopt tot 8 juni. Het wordt een unieke reeks gratis concerten en voorstellingen. Ruim 100 leerlingen nemen eind juni afscheid van de STAP, de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten. Traditioneel doen ze dat met een optreden en 100 optredens samen maakt meteen een echt festival.

De laatstejaars komen uit de richtingen muziek, jazz-pop-rock, woord en dans. Ze sluiten hun opleiding af met een koffieconcert, aperitiefconcert of een avondvullend concert of voorstelling. Tijdens Point Final komen leerlingen alleen of samen op het podium. Alle optredens zijn gratis en vinden meestal plaats in De Spil maar er zijn ook voorstellingen in Kortemark en in Hooglede.

Voor sommige voorstellingen zoals de dansvoorstelling van 1 juni moet worden gereserveerd. De afdeling woord zet haar laatstejaars aan het werk onder andere in de K-trolle of in Vedastus. Een van de afstuderende STAP-leerlingen is de 18-jarige Myrthe Vanwalleghem uit Wevelgem maar al jaren cursist in Roeselare.

“Ik ben aan de STAP begonnen toen ik 12 jaar was. Eerder was ik al in de academie in Menen gestart met viool toen ik 8 was”, vertelt Myrthe.

“Mijn lerares, Veerle Deleersnijder, verhuisde toen van mijn academie naar de STAP in Roeselare en omdat ik zo aan haar gehecht was, ben ik haar gevolgd. Ze kreeg mij mee tot aan de eindstreep en daar ben ik best trots op. Dat is het overheersende gevoel nu ik definitief de deuren van de Roeselaarse academie achter me dicht trek.”

Myrthe Vanwalleghem speelt op 4 mei in het kader van Point Final haar examenstuk voor viool met pianobegeleiding in de Klein Stooringe in Rumbeke. Het complete programma van Point Final is te vinden op www.pointfinal24.be. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier