Stadskantoor in Torhout viert tienjarig jubileum
Precies tien jaar geleden, op maandag 31 maart 2014, is het stadskantoor aan de Aartrijkestraat voor het publiek opengegaan. Dat jubileum werd zopas gevierd met koffie en zoetigheden voor de aanwezige personeelsleden en voor de burgers die net een afspraak hadden. Toenmalige schepen Servais Deroo is zo’n beetje de geestelijke vader van het gebouw. Hij was er de grote pleitbezorger van.
Bij de opening in 2014 was Norbert De Cuyper burgemeester en Kristof Audenaert schepen van Stadspatrimonium. Beiden hadden vanuit hun hoedanigheid destijds een flinke vinger in de pap. Net als de huidige directeur Ruimte An Wostyn, op dat moment diensthoofd Infrastructuur, en uiteraard Gino Debruyne, de architect van het mooie complex.
Onder één dak brengen
Servais Deroo was in 2014 schepen van Financiën en werd tijdelijk ook tot schepen van Verhuizing aangesteld. Het was namelijk een hele operatie om het stadspersoneel eind maart in een paar dagen tijd vanuit onder andere het Huis Bekaert naar het stadskantoor over te hevelen. Servais was de geknipte persoon om dat in goede banen te leiden. Zo kon het gebouw zoals voorzien op maandag 31 maart opengaan. De officiële opening had pas later plaats, op zaterdag 10 mei, en op zondag 11 mei kon iedereen tijdens een regenachtige opendeur van de indrukwekkende architectuur komen genieten. De meeste reacties waren lovend, ook van wie aanvankelijk sceptisch tegen het project had aangekeken.
De stad wou maximaal inzetten op een degelijke en doelgerichte dienstverlening. Dat is ook gelukt. Het onder één dak samenbrengen van alle administratieve diensten biedt heel wat voordelen, zo is de voorbije tien jaar gebleken. Kristof Audenaert, intussen burgemeester van de stad, is alvast erg blij met het stadskantoor.
“De tijd vliegt”, zegt hij. “Velen met mij schrikken ervan dat het complex al tien jaar in gebruik is. Ik was bij de opening schepen van Stadspatrimonium, maar de man die veruit het hardst aan de kar heeft geduwd, is Servais Deroo. Zijn inbreng was groot. Het is een functioneel en mooi gebouw waar we heel tevreden over zijn. In die tien jaar zijn er enkele kleinere aanpassingen gebeurd, maar dat liep vlot. Het enige echte minpunt is de buitenparking, die we eind dit jaar heraanleggen.”
Ervaring met bouwen
De prille voorgeschiedenis van de bouw van het stadskantoor gaat terug tot 2007. In dat jaar startte een nieuwe politieke legislatuur en kon schepen Servais Deroo er zijn collega’s politici uit de CD&V-meerderheid van overtuigen om een nieuw administratief centrum te realiseren. “Door de stadsdiensten zoveel mogelijk te centraliseren, zou de efficiëntie toenemen”, zegt hij. “De grote vraag was natuurlijk: waar voorzie je dat gebouw? We kwamen overeen om een objectieve locatiestudie te laten uitvoeren door de bekende urbanisatiespecialist Keppler Consulting en ons bij dat advies neer te leggen. In juni 2007 werd schepen van Stadspatrimonium Hilde Crevits Vlaams minister. Tijdens haar laatste schepencollege werden de bevoegdheden herverdeeld en drong ze erop aan dat ik de post Stadspatrimonium van haar zou overnemen met als belangrijkste doelstelling de realisatie van een stadskantoor. Mijn ervaring met diverse grote bouwprojecten voor het OCMW zou goed van pas komen, vond ze.”
Twee mogelijkheden
Het studiebureau Keppler onderzocht twee mogelijkheden. Enerzijds was dat de centralisatie van de stadsdiensten in het te renoveren en te verbouwen Huis Bekaert op de Markt en anderzijds de inplanting van een volledig nieuw stadskantoor aan de rand van het stadspark in de Aartrijkestraat. En wat bleek? Die laatste optie was volgens Keppler op diverse vlakken duidelijk de beste. Zoals afgesproken werd dat advies gevolgd, ook door de gemeenteraad.
“Ik heb verschillende keren hard moeten onderhandelen om de vooruitgang van het bouwdossier te bewerkstelligen”, voegt Servais Deroo er met gepaste trots aan toe. “Dat was niet simpel, maar mijn ervaring met bouwdossiers hielp mij uitstekend. De officiële opening van het stadskantoor in 2014 was voor mij een emotioneel moment: eind goed, al goed.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier