Stadsbestuur houdt alcoholverbod in parken aan

© (Foto EF)
© (Foto EF)
Redactie KW

Uit een vraag van gemeenteraadslid Nancy Six (IEPER2030) blijkt dat het aantal overtredingen op het alcoholverbod in de Ieperse parken eerder beperkt is. IEPER2030 vraagt nu samen met Groen Ieper, de opheffing van dat verbod. “Waarom moet de ganse bevolking hiervan het slachtoffer zijn?” Het stadsbestuur behoudt echter het verbod.

Al in september 2016 werd al eens een alcoholverbod opgelegd voor het Astridpark in Ieper. De aanleiding daarvoor waren dronken personen die er regelmatig ruzie zochten. Omdat de problemen zich verplaatsten, werd ook een alcoholverbod uitgevaardigd voor het Stationsplein, het Le Touquetpark en de vestingen.

Op de laatste gemeenteraad vroegen de gemeenteraadsleden Nancy Six (IEPER2030) en Sam Vancayseele (Groen Ieper) de opheffing van het verbod. “Het kwam er destijds op mijn aansturen omdat er regelmatig baldadigheden en overlast was. Sindsdien is dit niet meer het geval”, zegt Nancy Six. “Als ik nu het kleine aantal overtredingen zie, dan is het overduidelijk dat het verbod beter verbannen kan worden zodat niet langer de ganse bevolking afgestraft moet worden door het wangedrag van enkelingen.”

Raadslid Six vroeg schepen Diego Desmadryl na te willen gaan hoeveel overtredingen er werden vastgesteld. In 2017 werd er 1 GAS-boete uitgeschreven, in 2018 geen en in 2019 en 2020 telkens 9.

“Het alcoholverbod is er op jammerlijke wijze gekomen door een bepaalde groep te viseren”, vult gemeenteraadslid Sam Vancayseele van Groen Ieper aan. “Wij willen dat vrienden en familie samen veilig kunnen aperitieven, ook als ze geen tuin hebben. Dit kan gezellig in het Hamiltonpark of Ketelkwaad. We willen het gebruik van alcohol niet stimuleren, maar wel een alternatief bieden aan op een terras moeten gaan. Uiteraard moeten er dan glaspunten komen, maar we geloven dat dit voor velen een meerwaarde zou zijn, zeker voor de jongeren. Nu we een liberale burgemeester en schepen hebben verwacht ik wel dat we rekening houden met de vrijheid van de burger en ons niet laten bepreken door enkelingen.”

“Het verbod is er inderdaad gekomen door overlast en we wensen dit ook zo te houden”, zegt schepen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Ik dacht dat er zelfs picknictafels aanwezig zijn in Ketelkwaad. Het is niet omdat er een alcoholverbod is in de parken en de vestingen, dat er nergens kan worden gepicknickt. Met een beetje creativiteit moet wel een plekje worden gevonden.” (CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier