Stadhuis is 100 jaar jong: Nieuwpoortse eeuweling wordt gerestaureerd

Het huidige stadhuis. (foto IV) © IV
Paul Bruneel

Het stadhuis van Nieuwpoort werd in 1922 gebouwd en mag sinds dit jaar dus aanzien worden als een kranige eeuweling. Het stadsbestuur heeft nu besloten om het gebouw waar nodig te restaureren.

Het stadhuis werd op 28 november 1985 aangeduid als een beschermd monument en staat sinds 14 september 2009 op de lijst van bouwkundig erfgoed. De ontwerpers van het stadhuis, dat gebouwd werd in neo-Vlaamse renaissancestijl, waren Frans Van Hove senior en Jozef Viérin.

Wederopbouw

Het stadhuis is niet het eerste stadhuis van Nieuwpoort. Er was ook nog het oude schepenhuis in de Langestraat, dat verwoest werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de wederopbouw werd gekozen om de belangrijke gebouwen in de omgeving van het Marktplein herop te bouwen. Vooraleer men kon starten met de bouw moesten vier handelsgezinnen plaatsruimen. Boven de ingangsdeur werd het vroegere wapenschild van de stad aangebracht: de beeltenis van een ploegende boer en een visser met een anker. Daarnaast omvat het ook de datum van de bouw en de woorden Novus Portus. Dat is de Latijnse benaming van de stad.

De heropbouw van het stadhuis na de Eerste Wereldoorlog. (foto IV)
De heropbouw van het stadhuis na de Eerste Wereldoorlog. (foto IV) © IV

Ceremoniële functies

De eeuweling heeft de tand des tijds goed weten te doorstaan. Toch zijn er een aantal zaken die gerestaureerd moeten worden. Het Nieuwpoortse stadsbestuur heeft zich voorgenomen om het stadhuis waar nodig te restaureren. “We verwachten het dossier eerstdaags”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Het gaat hoofdzakelijk om restauraties aan de buitenkant van het gebouw. Ook de stadshalle en de pastorie zullen onder handen worden genomen. Aangezien er een nieuw gebouw komt voor de stadsdiensten zal het huidige stadhuis enkel nog worden gebruikt voor gemeenteraadszittingen en ceremoniële functies, zoals huwelijken. Zodra het stadhuis in ere is hersteld, zullen we dit zeker niet onopgemerkt voorbij laten gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier