Stadenaar Philemon Sabbe was journalist in VS

Philemon Sabbe overleed op 93-jarige leeftijd in Florida. © Foto JCR
Redactie KW

Dit jaar is het 120 jaar geleden dat Stadenaar Philemon Sabbe het levenslicht zag. Hij stond mee aan de wieg van de Gazette van Detroit, de krant voor Vlamingen in de Verenigde Staten. Terwijl hij vooral in de Verenigde Staten faam maakte, werd ook in Staden een straat naar hem genoemd.

15 Februari 1901. In Staden ziet Philemon Sabbe het levenslicht als zoon van Fredericus en Eugenie Lowie. Philemon is de jongste van maar liefst achttien kinderen. Veel familie van Philemon en zijn broers en zussen zijn er in Staden niet meer te vinden. In de Bruggestraat wonen wel nog Odette en Roger Sabbe. Hun vader was een broer van Philemon.

Op de vlucht naar Liverpool

“Doordat Philemon al vroeg naar Amerika verhuisde, hebben we hem nauwelijks gekend. Toch hoorden we dat hij heel erg sociaal was. Een vlijtig manneke, eigenlijk ook wel een deugniet”, vertellen Roger en Odette. Op zijn dertiende trad Philemon als student in bij de Broeders van Liefde in Diksmuide. Lang zou hij er niet blijven. De Eerste Wereldoorlog brak uit en de jonge Stadenaar vluchtte samen met de paters naar Liverpool.

Daar volgde hij ook les en studeerde hij in 1917 af. Hij kreeg het er echter aan de stok met zijn overste. In die periode joegen heel veel jonge Vlamingen hun Amerikaanse droom na. Zo ook Henri Sabbe, de broer van Philemon. Henri kwam al in 1912 in Detroit aan. Daar zou hij een mosterdfabriek starten en met Red Pelican Mustard de wereld veroveren. Oscar, Alice en Philemon reisden hun broer Henri achterna om hun ‘American Dream’ na te jagen.

Het beloofde land

Zo belandde Philemon Sabbe aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in het beloofde land. Na wat omzwervingen werd Philemon er een bekend advocaat. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in de regio rond Detroit.

In 1929 trouwde hij met Germaine Carrière, de dochter van een houthandelaar uit Montreal. Samen kregen ze drie kinderen. Dochters Yolande en Marie-José en zoon Donald bleven ook in de Verenigde Staten wonen.

Philemon bleef zijn hele leven lang trots op het feit dat hij uit Vlaanderen afkomstig was. Zo was hij in 1958 de delegatieleider van de Vlamingen in Amerika tijdens Expo ‘58.

Naast zijn verwezenlijkingen als advocaat was Philemon Sabbe ook een begenadigd redacteur van De Gazette van Detroit. De Vlaams-Amerikaanse krant werd verslonden door de vele Vlamingen die in die periode in Amerika woonden. Met zijn zogenoemde ‘Beelden’ slaagde hij erin om de Vlamingen mooie herinneringen te geven aan het leven in Vlaanderen.

Straat in verkaveling

“Sabbe is met hart en ziel gehecht gebleven aan zijn jeugd en aan alles wat daarin een rol heeft gespeeld. Zijn Beelden zijn een spiegel waarin we ons eigen Vlaamsch volk aanschouwen”, schrijft Camiel De Buck in het voorwoord van Philemon Sabbes boek Beelden uit mijn kinderjaren. Later zou Philemon Sabbe ook het boek Belgians in America schrijven.

De Stadenaar overleed uiteindelijk op 19 maart 1994, op 93-jarige leeftijd, in Florida. In 2002 volgde de gemeenteraad het advies van de cultuurraad om de nieuwe straat in de verkaveling vlakbij de Bruggestraat de Philemon Sabbestraat te noemen.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier