Stad Roeselare zoekt tuinrangers die mee voor meer groen en biodiversiteit zorgen

Stad Roeselare wil inzetten op ecologisch tuinadvies. We zien Henk Kindt, Dieter Willems en Michèle Hostekint. (foto SB)© Stefaan Beel
Stad Roeselare wil inzetten op ecologisch tuinadvies. We zien Henk Kindt, Dieter Willems en Michèle Hostekint. (foto SB)© Stefaan Beel
Redactie KW

Stad Roeselare neemt deel aan een gloednieuw ecologisch project. Om privétuinen biodiverser te maken zoeken ze ‘tuinrangers’: enthousiaste vrijwilligers die bereid zijn om persoonlijk advies te geven over voortuinen. “Meer bomen, meer groen, meer biodiversiteit. Daar gaan we samen voor in Roeselare”, aldus Michèle Hostekint.

De laatste jaren zijn natuurvriendelijke tuinen een echte trend geworden. Een ecologisch tuin heeft enorm veel voordelen. Zo kan hij beter tegen de droogte en de hitte, heb je geen dure meststoffen nodig en hoef je je ook niet meer om tuinafval te bekommeren. “De Vlaamse tuinen beslaan negen procent van de totale oppervlakte”, zegt schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen en Integratie, Michèle Hostekint. “Het natuurpotentieel in onze tuinen is dan ook gigantisch.”

Klimaatbestendig

Toch blijft het blijkbaar voor veel mensen moeilijk om daadwerkelijk de stap naar een ecologische tuin te zetten. Daarom wil Stad Roeselare, onder leiding van Dieter Willems, medewerker bij Natuur en Klimaat, de inwoners een handje helpen door hen persoonlijk advies aan te bieden. Om dat plan te realiseren is Roeselare op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn een zesdaagse training te volgen bij de specialisten van Inverde, de opleidingstak van Natuur en Bos. Zij zullen je klaarstomen, zodat je aan de inwoners interessante informatie kan meedelen over hun voortuinen én zodat je deskundig advies kan geven over wat er eventueel nog beter kan. Stad Roeselare wil zich niet per se beperken tot voortuinen, maar omdat de vrijwilligers dan niet door het huis moeten lopen, is dat voorlopig wel de veiligste en gemakkelijkste optie. “Meer bomen, meer groen, meer biodiversiteit. Daar gaan we samen voor in Roeselare”, aldus Michèle Hostekint. “Het is van cruciaal belang dat we mensen stimuleren om hun voortuinen te ontharden en om ze op ecologisch vlak naar een hoger niveau te tillen, zodat ze klimaatbestendiger worden. Een zachte stad en een schonere toekomst voor ons allemaal, daar hebben ook de tuinen #VANRSL een belangrijke rol in te spelen. De Tuinrangers kunnen ons daar zeker bij helpen.” (Sofie Missiaen)

Op dinsdag 22 juni om 19 uur vindt er een gratis infoavond plaats voor geïnteresseerde vrijwilligers in de Sint-Amandskerk, de Coninckplein 5 in Roeselare. Inschrijven kan via www.tuinrangers.be/formulier-infoavonden. Meer informatie over Inverde vind je op www.inverde.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier