Stad Roeselare maakt 69.000 euro vrij voor proefprojecten rond de buitenschoolse opvang

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Heb jij een idee om de buitenschoolse opvang nog toegankelijker en kwalitatiever te maken? Nog tot en met woensdag 26 juni kan jij samen met andere ouders of organisaties een proefproject indienen. De Stad verdeelt maar liefst 69.000 euro om nieuwe initiatieven te ondersteunen. 

Buitenschoolse opvang speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van kinderen tussen 3 en 12 jaar. Ondanks het ruime aanbod aan activiteiten, is niet alles even goed op elkaar afgestemd. Het is voor gezinnen dan ook niet altijd evident om de puzzel te leggen.

Vlaams decreet, lokale accenten

Dankzij het decreet ‘Buitenschoolse Opvang en Activiteiten’, kortweg BOA, zal Stad Roeselare vanaf 2026 mee instaan voor de regie van de buitenschoolse tijd van kinderen tot 12 jaar. Om zicht te krijgen op de noden luisterde de Stad het voorbije jaar naar de ervaringen van Roeselaarse gezinnen, vrijetijdsactoren, scholen en opvanginitiatieven over buitenschoolse tijd.

Pilootprojecten

Om in de toekomst met de juiste elementen aan de slag te gaan, wil de Stad nieuwe vormen van samenwerking detecteren en experimenteerruimte geven aan het werkveld. Van september 2024 tot september 2025 voorzien we vanuit de Stad 69.000 euro om te verdelen over organisaties, verenigingen of samenwerkingsverbanden.

“We willen een nieuw beleid uittekenen dat de kinderen centraal plaatst. Daarom onderzoeken we wat een kind nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen”, aldus schepen van opvoeding Michèle Hostekint.

Testproject VIVES

Samen met 8 studenten uit Hogeschool VIVES in Kortrijk testen we deze maand al een idee uit. De studenten ontwikkelden ‘thematische wisseldozen’ voor de naschoolse opvang. Deze dozen bevatten spelmateriaal en instructies waarmee kinderen in de opvang zelf aan de slag kunnen.  SBS De Octopus, GO! Windekind en de Vikingschool (Arkorum) testen de wisseldozen uit.

Heb jij ook ideeën? Via e-mail: samenleven@roeselare.be, telefonisch: 051 26 24 64 of roeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier