Stad Izegem wijst op voordelen hergebruik graven: “Zo gaan mooie zerken niet verloren”

Peter Velghe, hier met schepen Caroline Maertens, kocht een gebruikt graf aan. © Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Op de Izegemse begraafplaatsen staan meerdere grafzerken waarvan de concessietermijn afgelopen is. Volgens het reglement komen die graven in aanmerking voor hergebruik. Iets waar Izegemnaar Peter Velghe (52) op de Kachtemse begraafplaats graag gebruik van maakt.

Het is een komen en gaan op de begraafplaatsen van Groot-Izegem. Mensen komen in het licht van Allerheiligen grafzerken van hun dierbaren verzorgen of er een bloemetje op plaatsen. Dat is ook wat Peter Velghe dinsdagmiddag deed. Hij had bloemen bij voor het graf van zijn grootoom en -tante, maar ook voor het graf ernaast dat hij in hergebruik zal nemen.

Verkommering

Het reglement rond de begraafplaatsen laat dit hergebruik toe en het stadsbestuur promoot dit volop. “Het gaat om grafzerken waarvan de vergunning is verstreken en waarbij er geen nabestaanden zijn, of waarbij die niet reageren. Als dit het geval is dan dreigt verkommering voor de zerken in kwestie en moet de stad instaan voor het verwijderen ervan.”

Getuige hiervan zijn diverse lege plaatsen tussen de rijen zerken. “Heel jammer dat deze zerken verdwenen zijn. Ik vind het stuk voor stuk monumenten”, zegt Peter Velghe. De begraafplaatsen en de geschiedenis die er rond hangt hebben hem altijd al gefascineerd. In die mate zelfs dat hij aan de slag is bij Begrafenissen Depoorter. Hij is dan ook blij dat hij een beroep kan doen op het reglement rond hergebruik. Hij ging een concessie aan voor een al bestaand graf. Bedoeling is dat zijn ouders, Daniël Velghe (85) en Annie Wybo (76), daar kunnen rusten na hun overlijden.

Mooie grafzerken gaan niet verloren, de rijke geschiedenis van het kerkhof blijft bewaard en het helpt tegen het plaatstekort

“Of dit dan geen lugubere gedachte is hier al mee bezig te zijn? Integendeel, mijn ouders staan er op hier begraven te worden. Bovendien ontzorgt dit de nabestaanden voor een stuk al bij het eigenlijke overlijden. Op enkele dagen tijd moet je dan tal van keuzes maken en maatregelen nemen. Dit is al een regeling die dan wegvalt. Maar er zijn nog meer voordelen: mooie grafzerken gaan niet verloren, de rijke geschiedenis van het kerkhof blijft bewaard en het helpt tegen het plaatstekort dat vroeg of laat dreigt op een begraafplaats.”

Band met begraafplaats

Het vooruitzicht van het feit dat zijn ouders al een plek hebben waar ze begraven kunnen worden, stelt Peter tevreden. “Onze familie heeft iets met deze begraafplaats. Mijn grootvader Gerard was destijds schepen van Openbare Werken in het toenmalige nog zelfstandige Kachtem. Onder zijn bewind werd deze begraafplaats aangelegd. En in het graf naast dit waarop ik een concessie nam, liggen mijn grootoom en -tante begraven.”

Naast hergebruik is ook peter- en meterschap voor een grafmonument mogelijk

Hergebruik van een graf komt ook iets goedkoper uit dan de inname van een nieuw stukje grond. Bij hergebruik dient de concessie betaald te worden en ook de ontgraving van de oorspronkelijk begravene. Ook voor het eventuele herstel van de zerk moet de nieuwe concessionaris instaan. Verder blijft er ook een verwijzing naar wie er aanvankelijk begraven werd, maar kan op het graf uiteraard ook het nieuwe naambordje aangebracht worden. Bij een nieuw graf komen de kosten zowat op hetzelfde uit, maar komt daar de kostprijs van een nieuwe zerk nog eens bovenop.

In Kachtem alleen al komt een achttal graven in aanmerking voor hergebruik, in Groot-Izegem is het een veelvoud daarvan. “Naast hergebruik is ook peter- en meterschap voor een grafmonument mogelijk”, geeft schepen Caroline Maertens nog mee. “Het gaat dan om mensen die het onderhoud van een grafmonument op zich nemen en voorkomen dat het verloedert”, besluit de schepen.

Info: werkplaatsen@izegem.be