https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sporttrofee voor veldlooptalenten Matts en Maere

Mats en Maere Vermaut werden allebei al Westvlaams kampioen in het veldlopen en ontvingen daarvoor een sporttrofee.© Jan Stragier
Mats en Maere Vermaut werden allebei al Westvlaams kampioen in het veldlopen en ontvingen daarvoor een sporttrofee.© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Matts (8) en zijn zus Maere Vermaut (5) uit Sint-Eloois-Winkel gooiden ondanks hun jonge leeftijd reeds hoge ogen tijdens verschillende veldlopen in de provincie. Broer en zus wisten zich reeds allebei te kronen tot West-Vlaams kampioen. “We verlangen om terug deel te nemen aan wedstrijden.”

De familie Vermaut woont langs De Hoogte in Sint-Eloois-Winkel en is ongetwijfeld een van de sportiefste families in de gemeente. Papa Stijn speelt basketbal bij de lokale basketbalclub Wibac, mama Ann-Sofie was vroeger aangesloten bij de Dadizeelse atletiekvereniging Dapalo.

“We laten onze kinderen heel erg vrij in de keuze van hun hobby’s. Op die manier proeven ze bijvoorbeeld ook van verschillende sporten”, vertellen de ouders enthousiast. Van die gedachte lijken zowel Matts als Maere optimaal te profiteren. Matts voetbalt bij Winkel Sport, speelt basket bij Wibac, is aangesloten bij atletiekvereniging Dapalo en is lid van de plaatselijke KSA.

Drukke weekends

“Nu is het door corona wel rustig, maar vroeger waren sommige weekends best druk. Het lukte me wel quasi altijd om alles te combineren”, vertelt Matts die vol energie zit. Ook Maere is een bezige bij. Zij is aangesloten bij Artgym2000 in Lendelede, danst bij Matliss en zette vorig jaar ook haar eerste stapjes binnen de atletiekwereld. “Ik vind het echt allemaal leuk om te doen.”

De atletiekcarrière van broer en zus startte toen een juf van vrije basisschool De Groeitoren de kinderen vroeg of ze wilden deelnemen aan de veldloop in Moorslede. Het was bij die veldloop, georganiseerd door Dapalo, dat Matts voor het eerst aan de start stond. Hij werd onmiddellijk vierde.

“Op de tafels lagen er briefjes met daarop informatie over andere wedstrijden. Ik wou ook aan die andere wedstrijden meedoen”, zegt Matts. Hij presteerde ook de weken daarna sterk. Inmiddels kroonde hij zich al tot provinciaal kampioen op de weg en won hij het veldloopcriterium van de vrije sporters.

Door corona is het echter al een tijdje geleden dat Matts nog een wedstrijd heeft kunnen lopen. “In het begin vond ik dat niet zo jammer en was ik wel blij dat het even rustiger was. Inmiddels verlang ik toch wel enorm naar een nieuwe wedstrijd.” Matts nam tijdens de eindejaarsperiode wel deel aan de San Silvestercross die dit jaar coronaveilig georganiseerd werd in Sint-Eloois-Winkel.

Leuk in de modder

Terwijl Matts al een tweetal jaar erg goed loopt, toonde Maere in 2020 voor het eerst wat ze in haar mars heeft. “Samen met mama en papa ging ik mee naar de wedstrijden van Matts. Ik supporterde dan voor hem.” Toen Maere voor het eerst mocht deelnemen bij de kuikentjes stond ze onmiddellijk aan de start. Meer nog, ze won ook haar eerste wedstrijd. De vier crossen waaraan ze vorig jaar deelnam, wist ze alle vier te winnen. Onder andere het provinciaal kampioenschap schreef ze in 2020 op haar naam. Op de weg liep Maere voorlopig nog niet. “Ik vind het leuk om in de modder te lopen. Soms ben ik een beetje vuil, maar dat vind ik niet erg.”

Door de coronacrisis konden de gemeentelijke sportprijzen niet uitgereikt worden zoals dat andere jaren gebeurt. Matts en Maere werden onlangs verrast met een bezoekje van schepen van Sport Sybille Geldhof (CD&V/VD). Zij had voor allebei een trofee mee.

“We hadden dit niet verwacht, maar zijn natuurlijk heel erg blij. De trofee krijgt een mooie plaats bij onze andere medailles en bekers op onze kamers.”

Andere kampioenen

De schepen bracht onlangs ook een bezoekje aan Ledegemnaar Ademi Gjemalj. Zowel in 2019 als in 2020 werd hij derde op het Vlaams kampioenschap karate. Ademi werd in het verleden ook al Belgisch kampioen bij de junioren. Triatleet Bart Vuylsteke uit Sint-Eloois-Winkel wist in het seizoen 2019-2020 de XTRI Toroman, een ultra-triatlon in Zuid-Spanje, op zijn naam te schrijven.

Naast de individuele sporters die vorig jaar mooie prestaties lieten noteren, deden ook enkele lokale ploegen het heel erg goed. Zo speelden twee teams van voetbalclub Winkel Sport kampioen en toonden drie ploegjes van volleybalclub Mevo zich de beste in hun reeks.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten