Sportcentrum ontwikkelt in de toekomst naar een sportpark: “Groen, natuur en outdoor recreatie”

Voor de oude sporthal komt er een nieuwe sporthal met een gym- en trampolinehal. (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad werd ook het masterplan ‘Sportpark’ voorgesteld. Er komt een nieuwe sporthal ter hoogte van de oude sporthal en kleedkamers. Deze nieuwe uitbreiding bevat onder andere een gym- en trampolinehal. Er komen twee nieuwe krachtbalvelden aan de overkant van de Ringbaan.

Om deze locatie verder uit te bouwen naar een sport- en vrijetijdspark stelde het gemeentebestuur een studiebureau aan. Na overleg met een projectgroep met vertegenwoordigers van de sport- en jeugdverenigingen werd het masterplan ‘Sportpark’ afgewerkt. Schepen Jan Rosseel en Filip Demey van het gelijknamig studiebureau uit Roeselare gaven er uitleg over.

“Dit masterplan is geen concreet uitvoeringsplan, maar een leidraad en langetermijnvisie. Het plan beschrijft een streefbeeld waarbinnen toekomstige ingrepen op de site moeten passen”, zegt de schepen.

“Er is nood aan een nieuwe overdekte sportlocatie. Het masterplan voorziet deze verruiming ter hoogte van de oude sporthal en kleedkamer aan de kant van de Ring. De nieuwe uitbreiding bevat een gym- en trampolinehal, uitbreiding van de huidige cafetaria met terras, bergruimte, extra kleedkamers en een eventplein. Aan de overkant van de Ring komen er twee nieuwe krachtbalvelden.”

“De jeugdlokalen kregen al een plaatsje op de terreinen van het sportcentrum. Ook in de toekomst blijft er beschikbare sport- en speelruimte voor de plaatselijke jeugd.”

Ook in de toekomst blijft er sport- en speelruimte voor de jeugd

Open speelruimtes

“In het masterplan is er eveneens aandacht voor een betere zichtbaarheid van het huidige speelplein vanuit de cafetaria, grasvlaktes als open speelruimtes en zones voor nieuwe speelelementen”, vervolgt Jan Rosseel. “Het sportcentrum ontwikkelt in de toekomst naar een sportpark, met de nodige hedendaagse infrastructuur voor sport en jeugd.”

“Het sportcentrum evolueert naar een park met de nadruk op groen, natuur en outdoor recreatie. In het masterplan zijn verschillende fietslussen en afgescheiden wandelpaden voorzien.”

“Daarnaast is er extra aandacht voor de vergroening van deze locatie. Zo kunnen ongebruikte verhardingen verwijderd worden en vervangen door groenzones. Rondom de site komt een sterkere groene gordel.”

Projectdefinitie

Op basis van het masterplan maakte het bestuur een projectdefinitie op voor de uitbreiding van het sportcentrum met een gloednieuwe gym- en trampolinehal.

“De projectdefinitie kwam er na overleg met de plaatselijke turnverenigingen. Dankzij deze nieuwe sporthal kunnen sportverenigingen de huidige evenementenhal in de toekomst volledig gebruiken. Bovendien zullen sportclubs minder moeten uitwijken voor events door de komst van het nieuwe cultuurhuis”, zegt schepen Rosseel.

De projectdefinitie bevat de basisinfo waaraan de nieuwbouw moet voldoen: afmetingen, situering, bouwlagen enz. Binnenkort volgt de aanstelling van een architect. Die kan de projectdefinitie gebruiken als leidraad om het bouwproject concreet uit te werken. De start van de werken is voorzien midden 2023.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier