Spijker en Schardauw krijgt stilaan vorm: tentoonstelling toont mogelijkheden voor de wijk

Heel wat buurtbewoners kwamen dinsdag meteen een kijkje nemen. © OV
Olaf Verhaeghe

Dinsdagavond is in Kuurne de tentoonstelling met de voorstudie voor het nieuwe Spijker en Schardauw voorgesteld. Architect Stéphane Beel van het gelijknamige architectenbureau gaf er samen met sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp en het gemeentebestuur meer uitleg bij het stedenbouwkundige ontwerp voor de hele site.

Dat de wijk Spijker en Schardauw een grondige make-over krijgt, was al langer bekend. Met een tentoonstelling bestaande uit een maquette en verschillende informatieve panelen in ‘t Gebeurte, het buurthuis op de wijk, wil sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp de eerste plannen vormelijk voorstellen. “Net als het gemeentebestuur hechten wij veel belang aan draagvlak bij de bewoners voor onze projecten”, zegt voorzitter Etienne Vancoppenolle. “Een beeld zegt nog altijd meer dan 1.000 woorden, vandaar deze tentoonstelling. Op deze manier willen we tonen aan iedereen die interesse heeft in de toekomst van de wijk, wat de mogelijkheden voor de site zijn.”

De beelden vormen samen een concrete voorstelling van de stedenbouwkundige voorstudie die Stéphane Beel Architects uit Gent eerder dit jaar realiseerde. “Het opzet is tweeledig”, gaat Etienne verder. “Enerzijds willen we tonen waar we vandaag, na twee jaar hard werken aan dit dossier, staan. Anderzijds tonen we ook meteen waar we de komende jaren naartoe kunnen. Voor alle duidelijkheid: de plannen die je hier ziet, tonen aan hoe groot alles moet worden, hoe de site opgedeeld moet worden. Hoe de gebouwen en de inrichting er uiteindelijk zullen uitzien, maakt deel uit van een architectenwedstrijd die we in 2020 uitschrijven.”

Spijker en Schardauw krijgt stilaan vorm: tentoonstelling toont mogelijkheden voor de wijk
© OV

Slopen en bouwen in 2023

In de tentoonstelling, die een drietal weken blijft staan in het buurthuis, wordt de vrij technische voorstudie uit de doeken gedaan. De huidige site wordt vergeleken met de nieuwe en de weg te werken pijnpunten van de huidige woonsituatie worden geduid. “Aan de hand van foto’s kan je eigenlijk bijna een wandeling maken door de vernieuwde buurt”, aldus voorzitter Vancoppenolle nog. “Tenslotte stellen we ook een voorzichtige timing op. De beginfase van het slopen en het heropbouwen is voorzien voor 2023.”

Voorzitter van Eigen Gift Eigen Hulp Etienne Vancoppenolle gaf uitleg bij de maquette.
Voorzitter van Eigen Gift Eigen Hulp Etienne Vancoppenolle gaf uitleg bij de maquette.© OV

“Het belangrijkste opzet van deze vernieuwingsoperatie is het verbeteren van de woonkwaliteit voor de huurders en buurtbewoners op Spijker en Schardauw”, pikt burgemeester Francis Benoit in. “Wij zijn er als gemeentebestuur van overtuigd dat een vernieuwing van deze site de hele gemeente ten goede zal komen. Maar dit project vraagt natuurlijk nog wel wat geduld. De komende maanden en jaren moet nog heel wat studie- en voorbereidend werk gebeuren. Spijker en Schardauw zal niet een betonnen eiland zijn, wel een groene kern waar het graag wonen is. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.”

Minder beton, meer groen

Stéphane Beel van het gelijkname architectenbureau Stéphane Beel Architects uit Gent kwam dinsdag samen met twee teamleden toelichting geven bij de voorstudie. “Drie pijlers staan centraal: een vernieuwd mobiliteitsplan, een doordacht bouwvolume, meer openheid en minder beton, meer groen. Allereerst moet de auto in de wijk wijken voor de fietser en de voetganger. We voorzien ook slechts één in- en uitrit voor de ondergrondse parkeergarage. Zo verhoog je zowel de leefkwaliteit in de buurt als het veiligheidsgevoel en het toezicht op de garage“, zegt de architect.

Architect Stéphane Beel en zijn team duiden enkele concrete aspecten van de voorstudie.
Architect Stéphane Beel en zijn team duiden enkele concrete aspecten van de voorstudie.© OV

“Ook de manier waarop de gebouwen ingepland worden, is volledig nieuw. De dubbele V-vorm, met aandacht voor de 45°-regel, creëren een zekere afstand van de perceelgrens van de buren. Vandaag wordt daar geen rekening mee gehouden”, aldus Stéphane Beel nog. “Door het bouwvolume aan te passen, creëer je meteen ook beter omkaderde open ruimte. De bebouwde oppervlakte dringen we trouwens terug van 50 naar 30 procent zonder daarbij aan woongelegenheid in te boeten. Uiteraard staat leef- en woonkwaliteit net als duurzaamheid voorop. Ik benadruk graag dat we hier de eerste échte bomen op Spijker en Schardauw voorzien.”

De tentoonstelling richt zich in de eerste plaats op de huurders en buurtbewoners, maar de verschillende partners nodigen iedereen van harte uit om een kijkje te nemen in het buurthuis op Spijker en Schardauw. De opstelling blijft staan tot 6 december. Elke maandag (9 tot 12 uur), woensdag (9 tot 12 en 14 tot 16 uur) en vrijdag (9 tot 12 uur) is het geheel vrij te bezichtigen. Ook op dinsdagavond 19 november en maandagavond 25 november is het buurthuis open. De mogelijkheid bestaat ook om met de expo te verhuizen naar de bibliotheek bijvoorbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier