Spiere-Helkijn huldigt zieke Fanny Lecluyse als ereburger

Burgemeester Dirk Walraet en Fanny Lecluyse. De 27-jarige zwemster werd donderdag gehuldigd als ereburger van Spiere-Helkijn. © OV
Olaf Verhaeghe

Op het gemeentehuis van Spiere-Helkijn werd donderdagmiddag zwemster Fanny Lecluyse officieel benoemd tot ereburger van de gemeente. Ze treedt daarmee in de voetsporen van wijlen André Lietaer. Spiere-Helkijn eert Fanny voor haar rijke carrière en bronzen medaille op het WK kortebaanzwemmen van december vorig jaar.

Honderd procent in vorm was ze niet – een virale infectie speelt haar parten – maar toch tekende zwemster Fanny Lecluyse (27) present voor haar huldiging als ereburger van de gemeente waar ze opgroeide. Hoewel ze al zo’n anderhalf jaar in Dottenijs, net over de taalgrens, woont, komt ze nog geregeld in haar thuisgemeente. “Naar mijn ouders vooral”, glimlacht ze. “Om te eten en soms zelfs om te slapen. Het voelt altijd heel vertrouwd aan om naar Spiere te komen.”

Uit de middeleeuwen

Burgemeester Dirk Walraet (LB) van Spiere-Helkijn sprak niets dan lovende woorden voor de Europees kampioene. “Fanny is een voorbeeld voor elk van onze inwoners. Hard werken gekoppeld aan veel doorzettingsvermogen en dynamisme”, jubelde de burgemeester. “Jaren geleden, in 2005, werd Fanny al gelauwerd als Sportfiguur van het jaar. Ze stond toen aan het begin van haar carrière, maar ook toen al geloofden wij als gemeentebestuur onvoorwaardelijk in haar capaciteiten.”

Spiere-Helkijn huldigt zieke Fanny Lecluyse als ereburger
© OV

De gemeenteraad besliste in januari dit jaar om de titel van ereburger toe te kennen aan de zwemster. Ze is pas de tweede die zichzelf de titel mag aanmeten, na ondernemer en duivenliefhebber André Lietaer in 2007. “We lauweren Fanny niet alleen omwille van haar (internationale) prestaties, maar ook omdat ze Spiere-Helkijn mee op de kaart zet. Ze heeft er mee voor gezorgd dat onze gemeente als het ware uit de middeleeuwen evolueerde. Alle inwoners zijn uitermate fier op haar.”

“Positieve invloed van Victor”

Fanny, die zoals bekend een koppel vormt met werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, traint onder Droc Horatiu in Moeskroen en pakte op het jongste WK kortebaanzwemmen in China nog brons voor ons land. “Spijtig genoeg ben ik gisteren ziek geworden. Vanochtend (donderdag, red.) heb ik geprobeerd om te trainen, maar ik voelde me compleet leeg, ik had amper energie“, aldus de zwemster nog. “Dat ik hier vandaag tot ereburger wordt benoemd, is natuurlijk een hele eer.”

Burgemeester Dirk Walraet met ereburger Fanny Lecluyse en haar ouders Christian en Lauren.
Burgemeester Dirk Walraet met ereburger Fanny Lecluyse en haar ouders Christian en Lauren.© OV

Ook haar ouders Christian Lecluyse en Lauren Douterlungne waren aanwezig op de huldiging. “Deze erkenning toont dat iedereen in Spiere-Helkijn trots is op ons Fanny“, vertelt Christian. “Of de liefde de sportieve prestaties van haar en Victor beïnvloeden? Ik denk het wel, op een positieve manier. Ze maken elkaar sterker. Tussen het vele trainen door, proberen ze elkaar zo veel mogelijk te zien. Hetzij in Antwerpen waar hij woont, hetzij hier in de buurt.”

De volgende doelen van Fanny Lecluyse zijn het komende WK in Zuid-Korea en de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Daar ambieert ze een plekje in de finales. Haar vriend Victor gaat resoluut voor olympisch goud in het tijdrijden.

Fanny Lecluyse is pas de tweede ereburger van Spiere-Helkijn. Ze is de eerste vrouw die de titel mag dragen.
Fanny Lecluyse is pas de tweede ereburger van Spiere-Helkijn. Ze is de eerste vrouw die de titel mag dragen.© OV

Bloemen, cadeaus en een oorkonde: Fanny Lecluyse werd overstelpt met attenties bij haar huldiging als ereburger.
Bloemen, cadeaus en een oorkonde: Fanny Lecluyse werd overstelpt met attenties bij haar huldiging als ereburger.© OV

Fanny's ouders Lauren Douterlungne en Christian Lecluyse zijn maar wat trots op hun dochter.
Fanny’s ouders Lauren Douterlungne en Christian Lecluyse zijn maar wat trots op hun dochter.© OV

Felicitaties van trainer Droc Horatiu voor zijn poulain.
Felicitaties van trainer Droc Horatiu voor zijn poulain.© OV

Fanny Lecluyse kreeg heel wat bloemen uit handen van burgemeester Dirk Walraet.
Fanny Lecluyse kreeg heel wat bloemen uit handen van burgemeester Dirk Walraet.© OV

Trainer Droc Horatiu, Fanny Lecluyse en burgemeester Dirk Walraet.
Trainer Droc Horatiu, Fanny Lecluyse en burgemeester Dirk Walraet.© OV

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.