Speurtocht in Tannekes Tuin doet je in Tielt de natuur ontdekken

(foto Nele)
Redactie KW

Volkstuinproject Tannekes Tuin pakt uit met een originele kinderzoektocht. Via een speurtocht gaan de kinderen op zoek naar Tanneke en haar zeven zusjes. Op een speelse manier komen verschillende thema’s rond de natuur aan bod.

Tannekes Tuin is een samentuin die bestaat uit een vijftigtal perceeltjes aangevuld met gemeenschappelijke delen. Het onderhoud gebeurt door diverse tuiniers. De doelstelling is iedereen de kans te geven om te tuinieren. Omdat Tannekes Tuin er ook is voor de kinderen stak de werkgroep een speurtocht in elkaar.

“Ons hoofddoel is bewustzijn creëren rond de belangrijke rol die de natuur heeft in ons leven en hoe wij daar deel van uitmaken”, vertelt Lies Geerolf. “We hopen om dit alles te kunnen verwezenlijken door op een speelse manier te werk te gaan en in te spelen op de beleving. Uit onderzoek blijkt immers dat interesse voor de natuur bij kinderen gewekt door ze dingen te laten doen. Door de kinderen iets laten beleven en met al hun zintuigen de natuur te leren kennen.”

Belevingsopdrachten

In het kader van zomer@tielt besloot men om een speurtocht uit te werken. “Kinderen kunnen op zoek gaan en dit gekoppeld aan een belevingsopdracht. De ouders stappen mee om hun kind te begeleiden. We werken met een doorschuifsysteem zodat we de gewenste coronabubbel kunnen behouden. Het voordeel is ook dat de speurtocht om de 14 dagen plaatsvindt. We kwamen samen met onze werkgroep tot een leuk verhaal over Tanneke de heks en haar zeven zussen die een groot probleem hebben. Hun toverstokjes zijn verdwenen en die moeten gezocht worden. Op een speelse manier komen thema’s zoals composteren, moestuin, kruidentuin, bloemenweide, dieren en een gesloten kringloop aan bod. Kinderen van vijf tot tien jaar kunnen mee op zoektocht. We doen een warme oproep om verkleed als heks of tovenaar deel te nemen, dat maakt het geheel nog zo leuk. Na het zoeken en spelen krijgen de kinderen een heksenbrouwsel aangeboden in onze kindvriendelijke bar.”

Tegen plastic en racisme

“Ieder kind gaat naar huis met een handgemaakt stoffen tasje. We willen de kinderen doen inzien dat plastic niet hoeft in onze wereld. Ze kunnen dit tasje mee nemen op uitstap en er eventueel gevonden plastic in verzamelen om daarna in de vuilnisbak te gooien.”

“Interesse voor de natuur wordt bij kinderen gewekt door hen dingen te laten doen”

“Deze speurtocht is een test om te kijken hoe de kinderen en hun ouders dit beleven. We werken alles uit met pedagogische doelstellingen. De heksen zijn lief en hebben verschillende nationaliteiten. Op die manier gaan we racisme tegen. In september kunnen wij dit alles eventueel uitbreiden. We hebben ook plannen om de scholen aan te spreken want voor hen kan dit een leuke, ontspannende en leerzame uitstap worden. Onze werkgroep bestaat uit vier personen, elk met hun talenten. De een kan schilderen, de ander kan naaien en nog iemand anders is beter in knutselen of verhalen schrijven. Op die manier werken wij goed samen en komen we tot schitterende activiteiten”, besluit Lies.

De kinderen kunnen deelnemen op vrijdagen 10 en 24 juli, 7 en 21 augustus. Telkens van 9 tot 11 uur en van 14 tot 16 uur. De kostprijs bedraagt twee euro per deelnemer. Tannekes tuin kan je vinden langs de Wingensesteenweg 20, en neem je de zijweg naast de electrozaak en achter de zaak zie je de tuintjes. Inschrijven is noodzakelijk en kan via speurtocht.tanneke@gmail.com met vermelding van dag, uur en voorkeur voor- of namiddag. Het aantal kinderen en een GSM-nummer mag ook vermeld worden. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier