“Speeltjes voor mannen zijn nog een groter taboe”

Mannen spreken niet zo makkelijk over speeltjes. (Foto iStock) © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

“Seks is nooit afgezaagd. Het blijft voor mij, en voor ons als koppel, nog altijd spannend en boeiend. Speeltjes kunnen, ja. Het zorgt voor afwisseling, maar het is geen must.” Aan het woord is Dimitri (25), die met zijn vriendin Aurore (24) in een keurig rijhuis woont op de boerenbuiten. “Seksspeeltjes zijn nog te vaak gerelateerd aan vrouwen. Voor mannen is dat op vandaag nog een groter taboe.”

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Erotiek in West-Vlaanderen’.

De huisparty’s waar seksattributen worden getoond en verkocht richten zich nogal nadrukkelijk op een vrouwelijk publiek. Dimitri vindt dat als man helemaal niet leuk. “Zulke party’s zouden toch perfect open moeten kunnen staan voor koppels”, zegt de 25-jarige Dimitri, die met zijn vriendin Aurore (24) in Dentergem woont. Ze hebben beiden een spannend seksleven, of tenminste: ze maken het spannend. “Afwisseling: daar draait het om in een goed seksleven.” Voor Dimitri is het duidelijk: de interesse voor seks is er altijd geweest en die zal er ook altijd blijven. “Heel zeker. Hoe je het ook draait of keert: niemand kan zonder seks. Wie het omgekeerde beweert, zit niet goed in zijn vel.”

“Die homeparty’s zouden open moeten staan voor mannen en koppels”

Duidelijke afspraken

Dimitri houdt van vrouwelijk schoon, maar een knappe man slaat hij ook niet af. “Wat onze privé betreft, hebben mijn vriendin en ik heel duidelijke afspraken: we hebben géén open relatie en alles wordt op voorhand ruim besproken en bediscussieerd. We weten heel goed ook op het vlak van voorkeuren en seksuele fantasieën wat we aan elkaar hebben en wat ook niet. Daar maken we geen enkel geheim van. Die seksuele openheid is er. Maar alles draait om vertrouwen. Geen van beiden overtreedt de regels. Anders loopt het vroeg of laat toch fout. En dat is niet aan de orde. Door veel te praten vermijd je op voorhand situaties waarin je de andere kwetst. We willen elkaar niet verliezen.”

Het is voor Aurore en Dimitri heel simpel: als het met wederzijdse toestemming is, kan veel. “In een goede relatie draait alles rond communicatie. Ook in het seksleven moet er veel communicatie zijn. Wat heeft mijn partner graag? Wat heb ik graag? Hoe kunnen we het spannend houden? Hoe ver gaan we daarin? Het zijn stuk voor stuk vragen waarop je alleen maar samen een antwoord kan geven. Dat geldt ook voor het gebruik van speeltjes. We gebruiken die soms, soms niet. Het hoeft niet. We hebben ook een goed seksleven zonder.”

“Ga voor afwisseling: dat houdt je seksleven ook boeiend en heel spannend”

Praten over speeltjes

Het is en blijft echter nog vaak een taboe, ook onder partners. “Dat geldt niet alleen voor die attributen. Ook voor seks in het algemeen, voor porno in het bijzonder. Veel mensen weten daar geen raad mee. Het interesseert mij wel. Ik vind het gewoon spannend om bijvoorbeeld te weten wat er allemaal op de markt is. Om het eens uit te testen, om te zien of het mij interesseert of niet. Het lijkt wel of vrouwen daar veel gemakkelijker over kunnen praten en mee omgaan. Voor mannen is dat nog veel moeilijker.” Nee, aan de toog hebben mannen het weinig over seksspeeltjes, toch?

Ja, Dimitri geeft toe dat hij wel eens een speeltje gebruikt. “Waarom zouden zweepjes, tepelklemmen en andere streelapparaten niet voor mannen geschikt zijn? Maar, de SM-wereld. Nee, dat is niet de mijne.” (LVA)

Dimitri en Aurore zijn fictieve namen. Ook de foto is fictief.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.