SP.A wil duidelijkheid rond Franse kerncentrale: “Tikkende tijdbom”

Melissa Depraetere vraagt samen met John Crombez om een duidelijk signaal van de regering. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

SP.A-kamerleden Melissa Depraetere en John Crombez willen dat de Belgische en Franse overheid maatregelen nemen na het negatief rapport van een kerncentrale net over de Franse grens.

“Een aantal dagen terug werd één van de kerncentrales in Gravelines door de Fransen zelf als zeer onveilig beschouwd en ‘in gebreke gesteld'”, klinkt het bij de twee leden. De kerncentrale in Gravelines bestaat uit zes identieke kernreactoren waarvan de oudste twee werden opgestart in 1980, de twee volgende in 1981 en de twee jongste in 1985. Ze zijn dus tussen de 40 en de 35 jaar oud. Dit betekent dat vier van de zes reactoren hun oorspronkelijk voorziene ontwerpleeftijd van 30 jaar al hebben overschreden. Greenpeace voerde een risicoanalyse uit op alle Franse kernparken en daar staat het park van Gravelines als het meest risicovolle van heel Frankrijk.

Depraetere en Crombez vragen op korte termijn maatregelen. “We zullen een parlementaire vraag stellen aan de bevoegde minister”, weet Melissa Depraetere. “We willen duidelijke afspraken en garanties. Als het misloopt, dan zijn de gevolgen voor West-Vlaanderen én ons land enorm.”

In één beweging doen de twee politici ook een oproep om de problematiek op lange termijn aan te pakken. “We pleiten al een hele tijd voor hernieuwbare energie”, aldus Melissa. “Dit toont aan dat er ook op Europees niveau actie moet ondernomen worden. Volgens de Franse president zit de toekomst in de hernieuwbare energie. Meer dan ooit wordt het duidelijk dat de transitie naar hernieuwbare, propere en duurzame energie een must is. De toekomst is hernieuwbaar. Tegen 2050 moeten we in Europa 100 procent van onze energie opwekken met hernieuwbare bronnen. Het kernpark is een tikkende bom en een groot gevaar”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier