SOS WVL (13) : Moet West-Vlaanderen vrezen voor een nucleaire ramp (en voor Godzilla)?

Elke maandag gaan we na in hoeverre de grote dreigingen uit films (en de actualiteit) ook voor het schone West-Vlaanderen een gevaar kunnen betekenen.


Deze week zagen we ons genoodzaakt na te gaan wat de kans is dat er zich een nucleaire ramp voltrekt waar we hinder kunnen van ondervinden en wat de gevolgen daarvan zouden zijn. We willen immers niet riskeren dat de een nucleair ongeval ervoor zorgt dat er een Godzilla-achtig monster opstaat uit de Noordzee en in een zuchtje de hele provincie vernielt, en dat we jullie daar niet voor gewaarschuwd hadden.

Half uurtje rijden

Maar alle gekheid op een stokje, zo’n vaart zal het wel niet lopen. In West-Vlaanderen staan geen kerncentrales en gemuteerde hagedissen hebben we ook al een eindje niet meer gezien. Toch bestaan er wel degelijk scenario’s voor nucleair onheil. Fukushima leerde ons dat ook een natuurfenomeen in een dergelijke ramp kan resulteren en met Gravelines in Frankrijk staan er wel koeltorens op een half uurtje rijden van de West-Vlaamse grens. Bovendien tjoeketjoekt er ook al af en toe eens een trein met nucleair afval door onze provincie. Hélemaal safe, zitten we dus niet.

Radioactiviwa?

Laten we eens beginnen bij het begin, bij radioactiviteit. Is dat allemaal wel zo erg? Moeten we inderdaad bang zijn dat we groen uitslaan, er nòg stralender uitzien dan anders en plots een derde arm zien groeien? Niet met je dagelijkse portie, als je daar voor vreest. Ons lichaam krijgt sowieso elke dag een portie ioniserende straling binnen van de aarde en uit het heelal. 100% natuur dus. Daarnaast worden radioactieve materialen en ioniserende straling ook van pas in de medische en industriele sector. Allemaal zonder gevaar, op voorwaarde dat de blootstelling beperkt blijft. En bij een nucleaire ramp, kan dat al eens problematisch zijn. Daarom meet de FANC systematisch de straling, zodat meteen duidelijk wordt wanneer er maatregelen genomen kunnen worden. Want er staan dan wel geen kerncentrales in West-Vlaanderen, de Belgische centrales zijn nooit zo veraf en ook een ramp in het buitenland kan gevolgen hebben. Radioactieve straling stopt niet aan de grens…

9 meetstations

Onze provincie heeft 9 zo’n ‘Teleradmeetstations’ en er staat er ook eentje aan de grens met Frankrijk. Die houdt in de mot wat de invloeden kunnen zijn van Gravelines. Elk meetstation beslaat een deel van de provincie en ze brengen doorgaans goed nieuws. De waarden van natuurlijke radioactiviteit situeren zich in West-Vlaanderen tussen de 0,70 mSv en de 0,87 mSv. We hebben werkelijk geen flauw idee wat die cijfers betekenen (dat laten we over aan wetenschappers), maar we weten wel dat die waarden bij de laagste van het land horen, vermoedelijk te danken aan onze zanderige bodem.

Naast de meetstations neemt het FANC ook regelmatig stalen van water, voedingswaren en melk en ook het zeewater aan de Belgische kust wordt regelmatig getest.

Straks meer

(FV)

>> Eens zien wat de gevolgen van een nucleaire ramp kunnen zijn? Check de trailer van de nieuwste Godzilla-film :

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.