Sluiting Ieperse scholen nog niet aan de orde: “Wel verhoogde waakzaamheid”

Op dit archiefbeeld zien we v.l.n.r. Frank Hosten (directeur College), Jan Vannobel (directeur Immaculata), Pieter Roets (directeur VTI), Bernard Cauliez (adjunct-directeur College), Hilde Uytterschaut (directeur Lyceum), Matthias Archie (coördinerend directeur SMSI) en Hans Debel (directeur Heilige Familie). (Foto TOGH)
Op dit archiefbeeld zien we v.l.n.r. Frank Hosten (directeur College), Jan Vannobel (directeur Immaculata), Pieter Roets (directeur VTI), Bernard Cauliez (adjunct-directeur College), Hilde Uytterschaut (directeur Lyceum), Matthias Archie (coördinerend directeur SMSI) en Hans Debel (directeur Heilige Familie). (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in Merkem en Houthulst zorgt ook in de Ieperse scholen voor extra waakzaamheid, maar een sluiting van de scholen is nog niet aan de orde. “We kunnen en willen ook geen leerlingen uit Merkem weigeren”, zegt Matthias Archie, algemeen directeur van de scholengroep Sint-Maartensscholen (SMSI).

De directies van de Sint-Maartenscholen (VTI, College, Lyceum, Heilige Familie en Immaculata) hadden maandagmorgen kort overleg over de uitbraak in Merkem en Houthulst. “Op dit moment hebben we nog geen officiële mededeling gekregen van de overheid dat we zouden moeten sluiten”, zegt Matthias Archie, algemeen directeur van SMSI. “Op eigen initiatief leerlingen uit Merkem of Houthulst niet toelaten op onze school, dat kunnen en willen wij ook niet doen We hebben wel aan alle onze leerlingen en medewerkers uit die streek gevraagd om extra aandachtig te zijn. Bij ieder klein gevoel van een beetje ziek te zijn, raden we aan om meteen naar de huisarts te gaan.”

Contacttracing

De directeur gaat ervan uit dat de contacttracing er al voor gezorgd heeft dat de leerlingen met het hoogste risico thuis blijven. “Alle leerlingen en leerkrachten die een hoogrisicocontact gehad zouden hebben dit weekend, moeten sowieso al zelf meegekregen hebben dat ze in quarantaine moeten gaan. Die zijn dan uiteraard helaas niet welkom. Maar zolang ze geen risicocontact gehad hebben of geen symptomen hebben, dan mogen ze blijven komen naar onze scholen komen.”

De scholen volgen de situatie wel op de voet op. “De vorige weken was het zeer rustig. We hadden heel weinig besmettingen. Hier en daar wel iemand in quarantaine die in contact gekomen was met een besmette persoon, maar dat was relatief rustig. Nu met de uitbraak in Merken is de kans reëel dat er meer besmettingen gaan zijn. Wij volgen dat dagelijks op”, zegt Matthias Archie.

Zolang mogelijk openhouden

Een sluiting van een of meerdere scholen is voorlopig dus niet aan de orde. “Als er natuurlijk een zware uitbraak zou zijn in onze scholen, dan is er wel een kans dat die scholen moeten sluiten. Maar ik denk dat dat het laatste redmiddel is, en sowieso altijd in overleg met zowel CLB als het departement Zorg en Gezondheid. Zolang dat niet hoeft, is dat ook niet wenselijk, want we voelen dat het belangrijk is dat de leerlingen naar school kunnen blijven gaan. Voor de tweede en derde graad is het ook maar deeltijds dat ze komen. Zolang het kan, zullen wij de scholen openhouden.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier