Situatie in asielcentrum Koksijde zit muurvast, bezoek van burgemeester gooit olie op het vuur

De asielzoekers hingen de poort van het centrum vol boze slogans. © MVQ
Redactie KW

De moeilijkheden tussen de burgervader van Koksijde en Fedasil, de beheerder van het asielcentrum, slepen al een tijdje aan. Fedasil houdt het been stijf en wil niet voldoen aan het verzoek van de burgemeester om asielzoekers te laten testen op het coronavirus. Dat leidde tot het burgemeestersbesluit waardoor de bewoners van het opvangcentrum nu volledig in quarantaine zitten. Een bezoek op donderdag moest redding brengen. Maar dat bleek tevergeefs. “We proberen al maanden om met Fedasil tot afspraken te komen, maar het lukt blijkbaar niet!”, aldus een boze burgemeester.

De asielzoekers begrijpen die beslissing niet en Fedasil vindt het pure discriminatie. De sfeer in het opvangcentrum wordt met de dag grimmiger. Gisteren uitten de bewoners hun ongenoegen via spandoeken die om media-aandacht schreeuwden. Vandaag besloot burgemeester Marc Vanden Bussche om zelf een bezoek te brengen aan het asielcentrum.

“Ik wil de inwoners een hart onder de riem stoppen en hen inlichten dat Lokaal Bestuur Koksijde bereid is om de testen te organiseren voor wie zich vrijwillig wil testen” zei hij voor hij vertrok. Met goede bedoelingen, een voorraad ijsjes, frisdrank en wafels trok hij naar het asielcentrum. Maar hij was er allesbehalve welkom. De spandoeken van de avond ervoor waren vervangen door regelrechte haatslogans, persoonlijk gericht aan de burgemeester. De eerste persoon die zich op de parking tot de burgemeester richtte, was Evert Jan Witteveen, regiodirecteur van Fedasil Regio Noord: “We hebben toch geen afspraak, burgemeester? Richt u tot de bevoegde instanties, want wij volgen de richtlijnen en maatregelen van de Federale Overheid.”

De burgemeester diende hem van wederwoord: “We proberen al maanden om met Fedasil tot afspraken te komen, maar het lukt blijkbaar niet!” De burgemeester vroeg of hij aan de asielzoekers de situatie mocht uitleggen, de mensen wijzen op het gevaar van corona en de noodzaak van testen. Bij de ingangspoort liep het al fout: de bewoners riepen door elkaar, in het Engels, het Frans, het Spaans en schreeuwden dat er geen corona is in het centrum, dat ze gewoon opgesloten worden, dat België een racistisch land is en dat de burgemeester van Koksijde een racist is. De burgemeester bleef geduldig luisteren, maar dat kon niet worden gezegd van de boze asielzoekers.

De burgemeester trachtte een dialoog te starten, maar dat was verloren moeite.
De burgemeester trachtte een dialoog te starten, maar dat was verloren moeite.© MVQ

Tot de burgemeester het beu werd en de directeur aanmaande: “Directeur, neem nu eens uw verantwoordelijkheid en organiseer een gesprek!”. Een aantal asielzoekers toonde zich bereid tot een gesprek in het centrum, maar daar mochten geen pottenkijkers bij zijn. De burgemeester liet zich begeleiden door politieagenten, maar kwam een half uur later onverrichtt terzake terug.

Dit is een dovemansgesprek geweest” zei hij teleurgesteld. Intussen had een groepje asielzoekers de geschenken van de burgemeester weer buiten aan de poort gezet, met de boodschap: ‘we do’nt need Coca Cola, we need freedom’. Een boze Irakees bleef de pers toeroepen: “Corona is niet hier, maar buiten in Koksijde. Dus ik wil geen test! Jullie sluiten ons op, het eten is hier slecht, en ik wil gewoon naar de Lidl voor pizza, en naar het strand!”

De burgemeester kreeg heel wat verwijten naar zijn hoofd.
De burgemeester kreeg heel wat verwijten naar zijn hoofd.© MVQ

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier