Sikhs bouwen tempel in Vleeshuis van Ieper voor groots feest: “We trakteren op Indiase gerechten, iedereen is welkom”

De initiatiefnemers voor het Vleeshuis in Ieper. © TP
Redactie KW

Doe dit weekend je schoenen uit wanneer je het Vleeshuis van Ieper wil betreden. Het beschermd monument wordt ‘verbouwd’ tot sikhtempel voor hun belangrijkste religieus feest. Er worden honderden sikhs verwacht uit binnen- en buitenland. Ook streekbewoners zijn welkom. “We trakteren op traditionele gerechten.”

De sikhs Manjot Singh (32) uit Gent en Jaspreet Singh (34) uit Tielt zijn enkele van de drijvende krachten achter het initiatief. “Onze religieuze gemeenschap heeft zijn wortels in het noorden van India”, vertellen ze. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden hier duizenden sikhs onder Britse vlag voor vrede in Europa.”

Uit de vergetelheid

Na de Tweede Slag bij Ieper zouden slechts sporadisch nog troepen van het Brits-Indiase leger bij Ieper te zien zijn. De Indiase aanwezigheid tijdens WO I raakte in de vergetelheid. Dat veranderde in 1999 onder impuls van het In Flanders Fields Museum (IFFM) en de sikhgemeenschap in de Benelux. Vaisakhi, het jaarlijkse religieuze feest van de sikhs werd voor het eerst gevierd in Ieper: in de Koninklijke Zaal van de Lakenhallen. Het ging om de 300ste verjaardag van het sikhisme. In het Ieperse dorp Hollebeke werd toen een herdenkingsmonument opgericht dat herinnert aan de eerste inzet van Indiase troepen in Europa. Sindsdien komen sikhs hen elk jaar herdenken.

325ste verjaardag

Nu strijken de sikhs neer in het Vleeshuis aan de overkant van de Lakenhallen om de 325ste verjaardag van hun geloof te vieren. “Er zouden 600 Sikhs komen, toch een vrij uitzonderlijke gebeurtenis. Het belooft iets groots te worden”, stelt hun Ieperse vriend Dominiek Dendooven, die er ook een kwarteeuw geleden bij was als medewerker van het IFFM. Ook nu ondersteunt het IFFM dit feest omwille van de historische banden. “We bedanken Dominiek, het IFFM en de stad Ieper voor de samenwerking”, aldus Manjot.

Traditionele gaarkeuken

De eerste verdieping van het Vleeshuis wordt omgedoopt tot een sikhtempel, waar vrijdag, zaterdag en zondag het heilige boek van de sikhs wordt voorgelezen. Op de benedenverdieping wordt een traditionele gaarkeuken geïnstalleerd. Bezoekers kunnen het Vleeshuis vrij in en uit wandelen, de ceremonie bijwonen en traditionele Indiase gerechten proeven. “Heerlijke maaltijden die met liefde en toewijding worden bereid”, zegt Jaspreet. “Allemaal vegetarisch, alcoholvrij én gratis. We trakteren, want dat is een traditie in onze gemeenschap. Iedereen is welkom, we verwachten veel volk.”

Schoenen uitdoen

Bij het betreden van een sikhtempel moet men enkele religieuze regels respecteren. “Het uitdoen van de schoenen, als teken van respect”, vertelt Manjot. “We voorzien een speciale plaats om de voeten te wassen voor reinheid. Het hoofd moet bedekt zijn. Dat hoeft geen tulband zijn zoals bij ons. We delen kleine doekjes uit om vast te binden op het hoofd. Onze vrijwilligers zullen bezoekers begeleiden en bijstaan. We hopen dat iedereen zich hier thuis zal voelen en we kijken uit naar deze wederzijdse kennismaking.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier