Siebrand Craeynest: “Kortrijk laveert soms ergens tussen stad en dorp”
Siebrand Craeynest is West-Vlaamse rapper, MC en bekwaamt zich in slam poetry. Hij noemt zichzelf het manusje-van-alles in de hiphopacademie De Stroate en legt zich vooral toe op Letter Tid: een vrij podium voor alles met woord. En dat mag heel breed gaan, liefst zelfs. “We leven te veel in verschillende werelden. We moeten naar elkaar toe en bewust zijn van elkaar”, meent de student moraalwetenschappen.
“Als het pakweg na 10 uur is, moet het wel lukken”, reageert Siebrand Craeynest (24) op de vraag of hij het interview ook in de voormiddag ziet zitten. De student moraalwetenschappen die slaagde voor alle vakken maar wel nog de bachelor- en de masterproef moet afwerken “Die dingen gaan wat moeilijker bij mij” is stipt om 11 uur op post in Pand. A. Hij wijst de koffie af en kiest voor een gemberthee. Meer dan een uur is hij er zoet mee terwijl hij zijn ideeën, visies op de maatschappij en zijn liefde voor het gesproken en gerapte woord deelt.
Behalve student is Siebrand vooral een gezicht van De Stroate, de Kortrijkse hiphopacademie die iets meer dan een jaar geleden een vaste stek kreeg in het voormalige cinéPalace in de Zwevegemsestraat. “We zien het groots maar we hebben daar wel steun voor nodig. Ik denk aan workshops in scholen, nog meer evenementen en eigen producties.”
Zijn hart ligt weer volop in Kortrijk terwijl hij tijdens zijn studies vooral in Gent aan de kar trok. “Eerst via de studentenkring Moraal en Filosofie en later op eigen benen onder Auw La zijn we begonnen met open podia voor rappers, muzikanten en slam poetry. Nu speel ik alleen nog een adviserende rol of host ik soms een avond. De kids nemen het ginder over en ze doen dat goed.”
Weet je nog wanneer je bent begonnen met schrijven en rappen?
“Tijdens de middagstudie in het Sint-Jozefsinstituut moesten we ons in stilte bezighouden. Zo’n strenge opvoeder zat toen op onze vingers te kijken. Als je zat te schrijven, was alles oké. In het tweede middelbaar maakte ik tekstjes in het Engels. Een paar jaar later raakte ik geïntrigeerd door freestyle rap maar ik begreep het nog niet helemaal.”
“Toen ik iemand in het park van ‘t Plein een freestyle rap van een kwartier zag afsteken over alles wat hij om zich heen zag, trok ik grote ogen. Ik was verkocht.”
En toen ging je een podium op.
“Ik ben begonnen in het Engels, ik had ook geen andere voorbeelden. In 2012 ben ik overgestapt naar het West-Vlaams. Brihang zette zijn eerste stappen, het collectief NTREK kwam op en via hen heb ik de juiste voeling meegekregen. Het geld om tracks op te nemen had ik niet, zo ben ook in slam poetry gerold. Ondertussen studeerde ik in Gent en nam ik de rol van MC of master of ceremony op mij. Het gereedschap van een rapper is het woord. Elke goede rapper kan zichzelf staande houden op een poëziepodium, vind ik.”
Je zet je schouders onder Letter Tid, een vrij podium voor woordkunst in De Stroate. Waarom vind je dat concept zo belangrijk?
“Onze klassieke literaire wereld is nog steeds te veel gericht op lezen, poëzie ook. Het is prachtig om die nerveuze jongens en meisjes met hun tekst of rap naar voren te zien komen. Dat is de emanciperende kracht van hiphop en woord in het algemeen. Toen ik vorige zomer met de Poëziebus door Vlaanderen en Nederland mocht touren, merkte ik dat poëzie en taal gigantisch kunnen verbinden, zelfs met mijn West-Vlaams in de uithoeken van Nederland. Het is zijn de kleine kantjes die zorgen voor herkenning en erkenning.”
Is hiphop nog altijd underground?
“Ja en nee. We zitten ergens op een kantelpunt. Wij bij De Stroate vinden wel degelijk een relatie met de stad voor wat we willen bereiken. En hiphop is een van de grootste muziekgenres ter wereld. België heeft op zijn minst een hiphopgeschiedenis van 25 jaar. Als je kijkt naar Stikstof, Coely en Brihang die een breder publiek aantrekken en op grotere podia staan, dan weet je dat instituties ook doorhebben dat ze breder moeten gaan.”
“Elke goede rapper kan zich staande houden op een poëziepodium”
Is Kortrijk een goede voedingsbodem voor hiphop?
“Men heeft, overal trouwens, nogal de neiging de term hiphop open te trekken naar urban. Daar ben ik niet zo’n fan van. Maar op die manier vind je met je idee sneller aansluiting bij de projecten of verenigingen die er al zijn in grote steden als Gent. De reden waarom Kortrijk of West-Vlaanderen hoog scoren op vlak van hiphopevenementen is omdat je weet dat je het zelf zal moeten doen als je wil dat er iets gebeurt. Er zit bij ons niet meer talent dan elders maar de scène is hier best levendig omdat het allemaal begint bij de mensen zelf.”
Wat betekent De Stroate voor jou?
“Oprichter Tomas Vanderbeke is er volgens mij in geslaagd om iets geweldigs op poten te zetten. Dankzij een uitwisselingsproject leerden we het Haags HipHop Centrum, dat van Berlijn en rapper Spiritchild uit New York kennen. Zo ontdekten we wat de mogelijkheden van een hiphopcentrum zijn. Toen ze bij ons te gast waren, schrokken ze van ons potentieel en van de hoeveelheid volk die we trokken. Vlaanderen telt veel versnipperde hiphopbewegingen voor bijvoorbeeld rap of graffiti. Maar met een centrum kunnen we tonen waar onze beweging voor staat. Tomas heeft van bij het begin zijn zinnen gezet op een eigen pand. We hielden het niet voor mogelijk maar nu is het er wel.”
Is De Stroate een naam in het milieu?
“De ‘Nights of hip hop’ zijn bekende avonden. En Tomas slaagt erin rappers naar hier te halen die tevreden zijn met een lekkere maaltijd. Dat is nog allemaal mogelijk en dat geeft ook weer energie. En voor onze jonge gasten is dat superfijn. Al hoorde ik ooit wel de zin ‘idolen zijn voor beginners’, je hebt iemand nodig om naar op te kijken maar je moet evengoed weten dat het ook maar mensen zijn die ergens voor gaan.”
“Onze streek heeft nood aan initiatieven en als hiphopcentrum kan je echt iets betekenen”
Welke thema’s houden je bezig?
“De hele wereldtoestand geeft me geen gezellig gevoel. Tijdens mijn studies heb ik ook veel lessen gehad over hoe slecht ons milieu ervoor staat. Daarom wil ik er vanuit kleine initiatieven voor werken. Ik ben vegetariër; deels voor het milieu, deels omdat ik als student weinig geld heb. Ik neem bewust het vliegtuig niet meer. Dat is wel iets waarmee ik worstel. Ik begrijp wel dat jongeren voor een prikje een vakantie willen boeken maar het is dubbel. Vanuit overheden en instellingen zie ik niet zoveel gebeuren, ik geloof eerder in burgercollectieven en kleine bewegingen. Het heeft geen zin om binnen te blijven en te zitten klagen. Als je ziet hoeveel mensen met dezelfde thema’s bezig zijn, geeft me dat hoop.”
Kan je als moraalwetenschapper gemakkelijk aan de slag?
“Ik loop het risico om als overgekwalificeerd bestempeld te worden, ik zie het gebeuren bij afgestudeerde medestudenten. Weinigen gaan effectief als moraalwetenschapper aan de slag. Leerkracht zedenleer is ook een optie, al is het onderwijslandschap in West-Vlaanderen nog redelijk katholiek. Het liefste zou ik professioneel met De Straote bezig kunnen zijn. Maar om dat te kunnen moet de eerste werkkracht nog aanvaard worden. Nu gebeurt alles er nog vrijwillig.”
Wat is je persoonlijke band met Kortrijk?
“Ik heb altijd een dubbele verhouding gehad met de stad. Er zit hier echt wel iets, wat je in andere steden niet vindt. Ook de typische West-Vlaamse bescheidenheid heeft zijn charme maar is niet altijd aangenaam. Kortrijk laveert ergens tussen stad en dorp. Er zit veel potentieel, maar het vergt soms lef om vanzelfsprekendheden te doorbreken. Onze buren van A’kzie vzw en de Unie der Zorgelozen doen prachtige dingen. Zij mogen gerust wat meer in de kijker komen te staan. En als ik in Oostende om 3 uur ‘s nachts een bus neem, vraag ik me telkens weer af waarom dat in Kortrijk niet kan.”
Blijft De Stroate in Kortrijk?
“We zouden niets liever willen. Onze streek heeft nood aan initiatieven. Als hiphopcentrum kan je echt iets betekenen. Er zijn voorbeelden genoeg te vinden in Lille, Parijs, Den Haag, Rotterdam, Groningen, noem maar op. In Berlijn bestaat er zelfs hiphopstraathoekwerk dat mensen op straat duidelijk maakt dat ze het recht hebben om gehoord te worden. We zijn blij met ons pand in Kortrijk en met de steun die we krijgen van de stad. Al is het ook wel zo dat ze in Gent staan te springen voor een initiatief als het onze.”
Siebrand Craeynest is 24 jaar. Hij liep school in het Sint-Jozefsinstituut in Kortrijk. Momenteel rond hij zijn studie moraalwetenschappen aan de Universiteit van Gent af. Samen met Tomas Vanderbeke en Thanh Van is Siebrand een van de drie trekkers van De Stroate, de hiphopacademie in de Zwevegemsestraat. Hij staat op het podium als West-Vlaamse rapper, MC en hij brengt ook slam poetry. Hij is oprichter van Letter Tid, een vrij podium voor woordkunst. Met het collectief Harde Velden organiseert hij hiphopevents in Gent. Siebrand werd in september 2017 De Bestn Vant Westn als de beste freestyle battle rapper.
Shoppen h2>
“Supermarkt Rahman in de Zwevegemsestraat is mijn favoriet. Je vindt er alles, zowel als vleeseter, vegetariër of veganist. De uitbaters doen hun best om het levendig te houden. Bruno Houyet van de Vinyl Corner in Pand. A ken ik goed, als dj is hij een wandelende encyclopedie. Verder vind je me dikwijls in kringloopwinkels en tweedehands elektrozaken voor lampen, platen of grappige voorwerpen.” p>
Reizen h2>
“Het is al even geleden dat ik echt op reis ben geweest. Met de Poëziebus tourde ik vorige zomer tien dagen lang met een twintigtal collega-woordkunstenaars, van rappers tot dichters, door Vlaanderen en Nederland. Ik was verwonderd door de veelheid aan dialecten in Nederland. Reizen met het vliegtuig wil ik vermijden. Ik ga graag op stap in eigen land. We mogen gerust wat trotser zijn op onze steden. In Brussel, Antwerpen en Gent kan je net zoals in de rest van de wereld interessante plekken en mensen ontdekken.” p>
Shoppen h2>
“Supermarkt Rahman in de Zwevegemsestraat is mijn favoriet. Je vindt er alles, zowel als vleeseter, vegetariër of veganist. De uitbaters doen hun best om het levendig te houden. Bruno Houyet van de Vinyl Corner in Pand. A ken ik goed, als dj is hij een wandelende encyclopedie. Verder vind je me dikwijls in kringloopwinkels en tweedehands elektrozaken voor lampen, platen of grappige voorwerpen.” p>
Leuke plekjes h2>
“Ik hou enorm van de V-Tex. Vroeger kwam ik er erg veel, ik heb als klassieke hangjongere toch wel wat kilometers afgelegd. Daar kon je rustig zitten en een babbeltje slaan met de mensen van de buurtwerking. Het is iets tussen braak land en een grasveld, leuk om te hebben midden in de stad. Mijn favoriete park in de zomer is nog altijd ‘t Plein. Je kan er een spelletje spelen, met de hond gaan wandelen, kinderen kunnen er spelen. Het is een centrale plek waar het aangenaam vertoeven is.” p>
Reizen h2>
“Het is al even geleden dat ik echt op reis ben geweest. Met de Poëziebus tourde ik vorige zomer tien dagen lang met een twintigtal collega-woordkunstenaars, van rappers tot dichters, door Vlaanderen en Nederland. Ik was verwonderd door de veelheid aan dialecten in Nederland. Reizen met het vliegtuig wil ik vermijden. Ik ga graag op stap in eigen land. We mogen gerust wat trotser zijn op onze steden. In Brussel, Antwerpen en Gent kan je net zoals in de rest van de wereld interessante plekken en mensen ontdekken.” p>
Shoppen h2>
“Supermarkt Rahman in de Zwevegemsestraat is mijn favoriet. Je vindt er alles, zowel als vleeseter, vegetariër of veganist. De uitbaters doen hun best om het levendig te houden. Bruno Houyet van de Vinyl Corner in Pand. A ken ik goed, als dj is hij een wandelende encyclopedie. Verder vind je me dikwijls in kringloopwinkels en tweedehands elektrozaken voor lampen, platen of grappige voorwerpen.” p>
Lekker eten h2>
“Als student en als vegetariër moet eten niet alleen betaalbaar maar ook eetbaar zijn. Krok-Ubuntu in de Handboogstraat is een heel gezellige plek en met de vernieuwde Leieboorden voorspel ik dat de sfeer nog een extraatje krijgt. Als je er zin in hebt, kan je er altijd een babbeltje slaan. Wil je dat liever niet dan respecteren ze het ook. Van buitenaf zou je het misschien niet zeggen maar bij Aroy in de Lange Steenstraat kan je heel lekker eten. Als vegetariër mag je rekenen op een dik pak groentjes. Dat is een verademing. Dat er dikwijls veel volk zit, moet je er wel bijnemen.” p>
Leuke plekjes h2>
“Ik hou enorm van de V-Tex. Vroeger kwam ik er erg veel, ik heb als klassieke hangjongere toch wel wat kilometers afgelegd. Daar kon je rustig zitten en een babbeltje slaan met de mensen van de buurtwerking. Het is iets tussen braak land en een grasveld, leuk om te hebben midden in de stad. Mijn favoriete park in de zomer is nog altijd ‘t Plein. Je kan er een spelletje spelen, met de hond gaan wandelen, kinderen kunnen er spelen. Het is een centrale plek waar het aangenaam vertoeven is.” p>
Reizen h2>
“Het is al even geleden dat ik echt op reis ben geweest. Met de Poëziebus tourde ik vorige zomer tien dagen lang met een twintigtal collega-woordkunstenaars, van rappers tot dichters, door Vlaanderen en Nederland. Ik was verwonderd door de veelheid aan dialecten in Nederland. Reizen met het vliegtuig wil ik vermijden. Ik ga graag op stap in eigen land. We mogen gerust wat trotser zijn op onze steden. In Brussel, Antwerpen en Gent kan je net zoals in de rest van de wereld interessante plekken en mensen ontdekken.” p>
Shoppen h2>
“Supermarkt Rahman in de Zwevegemsestraat is mijn favoriet. Je vindt er alles, zowel als vleeseter, vegetariër of veganist. De uitbaters doen hun best om het levendig te houden. Bruno Houyet van de Vinyl Corner in Pand. A ken ik goed, als dj is hij een wandelende encyclopedie. Verder vind je me dikwijls in kringloopwinkels en tweedehands elektrozaken voor lampen, platen of grappige voorwerpen.” p>
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier